Dear Human: ontwerpersduo met een doel

line
Duurzame verlichting

Zet jij ook elke maand het oud karton aan de weg? Met oud papier kun je namelijk nog veel kanten op. Het ontwerpersduo Jasna Sokolovic en Noel O’Connell onder de naam Dear Human maakt de meest prachtige designs van post-consumerpapier, ook wel papier dat gewoonweg aan straat is gezet. Met hun projecten Pulpites en Paper Lore bewijst het duo dat het meeste afval nog altijd kan worden upcycled tot prachtige items voor het ons duurzame interieur.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

INTERNATIONAAL SUCCES

Dear Human is het samenwerkingsverband voor beeldende kunst en design, opgericht door Jasna Sokolovic en Noel O’Connell in 2010. Sokolovic studeerde architectuur aan de Universiteit van Sarajevo en aan de Universiteit van Belgrado in voormalig Joegoslavië voordat ze tijdens de oorlog naar Canada emigreerde. Ze voltooide haar studie beeldende kunst aan de Emily Carr University in Vancouver, British Columbia. Noel O’Connell is afgestudeerd aan de Universiteit van Wisconsin, Madison en heeft een MFA van de Rhode Island School of Design. Hij is een Fulbright-wetenschapper in kunst en architectuur en heeft zes jaar lang gestudeerd en gewerkt in kunstrestauratie en keramiek in Thailand en China. Het werk van Dear Human is internationaal getoond in de designweken van New York, Milaan, Stockholm, Londen, Tokio, Mexico City, Toronto, Vancouver en Montreal.

PAPIERPULPEN VERLICHTING

Het werk van Dear Human is een verkenning van speelsheid en ontdekking door onconventioneel materiaalgebruik, patroon en kleur. Hun interesse in duurzaamheid, materiaalonderzoek en wereldvolkstradities inspireren voortdurend nieuwe onderzoeksrichtingen en manieren van maken. Sokolovic en O’Connell werken aan op maat gemaakte objecten in opdracht in hun Canadese studio. Een van die ‘planet proof‘ projecten is hun collectie verlichting onder de naam Pulpites. Pulpites is een collectie armaturen gemaakt van een combinatie van 100 procent gegoten gerecycled papierpulp en porselein. Doordat de lampen van gerecycled materiaal worden gemaakt, is de uitkomst altijd anders. Pulpites zijn dan ook voorzien aan een scala van kleurmogelijkheden. De snoerkleuren kunnen naar wens worden aangepast.

Nog zo’n geweldige collectie is de Paper Lore geïnspireerd door het etnische textiel van voorma Joegoslavië, Jasna’s thuisland. De Paper Lore-collectie vertelt stilletjes een verhaal over deze verre streken en hun geschiedenis door middel van vormen, patronen en symbolen. Ook deze collectie bestaat uit post-consumer papier: een materiaal dat het duo de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en geperfectioneerd. Na te zijn gereduceerd tot vezels, wordt het papier hervormd tot nieuwe en onherkenbare staten van zijn als meubelen, lichtvormen en kunstwerken. Ben je net als LYNN helemaal verliefd op de producten van dit ontwerpersduo, maar weet je niet zo goed waar je zulke items kunt kopen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een origineel interieuradvies dat helemaal bij jou past. 

BRONNEN

Foto’s: Pulpites by Dear Human.