Veganisme is nu officieel een trend. Tussen 2014 en 2017 is er alleen al in de Verenigde Staten een 600% toename van mensen die zich identificeren als veganist. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn het aantal veganisten verviervoudigd in de afgelopen vier jaar. Redenen zoals gezondheid, het milieu en kostenbesparing spelen hierbij een rol. Maar wat betekent dit voor het toekomstig interieur design?
VEGAN – EEN JONG BEGRIP
Lange tijd dienden veganistische huiseigenaren compromissen sluiten voor een prachtig huis. Deze tijd is echter voorbij. Hoewel de term veganisme al sinds 1944 te ronde gaat, staat vegan interieurontwerp nog maar in z’n kinderschoenen. Toch is er een groeiende vraag naar interieurbedrijven die dit soort ontwerpen leveren. Overigens kiezen steeds meer designers voor de duurzamere en diervriendelijke weg.
Bij een veganistisch interieur zijn er geen dieren gebruikt of benadeeld om het product te maken. Noch zijn de producten op dieren getest. Cruelty-free, (wreedheidsvrije materialen, stoffen en producten) is beter, omdat het geen levende wezens schaadt, martelt of uitbuit. LYNN hoopt jouw interieur wat diervriendelijker te maken. Maar eerst is het belangrijk om te weten waarom precies.
VERDER DAN WAT ER OP JE BORDJE LIGT
Veganisme gaat niet alleen over het eten dat op ons bord. Het is immers een echte leefstijl waarbij men alle dierlijke producten weert. Bij het ontwerpen van een nieuwe ruimte worden er daarom andere keuzes gemaakt wat betreft de materialen, kleuren en producten.
Veel (grond)stoffen in ons interieur zijn afkomstig van dieren of bijproducten. Vegetariërs kunnen dierlijke bijproducten zoals wol of bijenwas toelaten zolang de dieren met vriendelijkheid worden behandeld. Veganistische opdrachtgevers gaan echter een stapje verder. Zij willen een interieur dat vrij is van bovengenoemde producten.
Een veganistisch interieur is echter niet altijd per se milieuvriendelijker. Zo bestaan sommige soorten imitatieleer uit voornamelijk vieze chemische materialen. LYNN schreef in een eerder artikel over de nadelen van imitatieleer. Bovenal is het aan interieurontwerpers de taak om eerlijke, milieuvriendelijke en veganistische materialen uit te zoeken.
VEGAN EN NON-VEGAN INTERIEURS
Jaarlijks worden er bijna tweehonderd miljoen dieren geëxploiteerd voor de bont en lederwaren-industrie. Alleen al om dit feit zou je beter kunnen kiezen voor een diervriendelijk interieur. Maar ook zijn veganistische materialen over het algemeen beter voor ons. Bij het productieproces is er bijvoorbeeld sprake van minder afval en toxines.
Is er overigens een verschil merkbaar tussen een vegan en non-vegan interieur? Een goed ontworpen veganistisch interieur is veelal kwalitatief beter. Zo zijn de gebruikte plantaardige materialen meestal gemaakt met weinig tot geen agressieve chemicaliën.
Het grootste verschil is wellicht de energie die er in een woning huisvest. Iedere ruimte heeft immers een bepaalde ‘aura‘. Neem een voorbeeld aan jachthuizen en de uitstraling die ze hebben. Nodigen dit soort huizen uit? Zulke hertenkoppen geven je namelijk een bepaald (negatief) gevoel. En vergeet niet, iedereen beoordeelt je op jouw eigen inrichting.
Bij een veganistisch interieur hangt er absoluut geen dode sfeer. Dit komt doordat het is voorzien van plantaardige en natuurlijke materialen. Daar wordt ieder mens toch blij van? Kortom, veganistisch interieurontwerp gaat over het creëren van gezonde ruimtes die het leven van mensen en dieren respecteert.
TIPS BIJ EEN VEGAN INTERIEUR
Misschien heb je er nooit eerder bij nagedacht dat een hoop materialen in ons interieur totaal niet het leven van dieren respecteert. Zo zijn o.a angora, dons, leer, verf, wol en zijde veelgebruikte grondstoffen bij ontelbaar veel interieurproducten. LYNN heeft daarom een lijstje opgesteld met materialen die je beter kunt vermijden bij het ontwerpen van een vegan interieur.
1. ANGORA
Angorawol is erg zacht en knuffelbaar, maar vergeet niet dat dit materiaal gemaakt wordt van konijnenvachten. Een warm interieur is echter ook mogelijk zonder deze angorawol. Denk bijvoorbeeld aan ‘fake fur’ interieurproducten.
2. DONS
Dons wordt geprezen door z’n thermische eigenschappen. Dit materiaal zien we dan ook terug in o.a. ons beddengoed, hoofdkussen en slaapzakken. Maar ook meubilair wordt met veren bekleed. Het materiaal wordt op verschillende manieren verzameld. Meestal komt het van vogels rechtstreeks uit de vleesindustrie. Ook bestaan er dons-kwekerijen waarbij vogels speciaal worden gekweekt en geslacht om hun veren. Een veganistisch interieur vermijdt daarom het gebruik van dons. De Zweedse fabrikant IKEA heeft bijvoorbeeld al dekbedden met alternatieve vullingen, zoals Lyocell en vezels.
3. LEER
Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven op te noemen die echt leder kunnen vervangen. Imitatieleer heeft soms vele voordelen ten opzichte van echt leder. Sommige soorten faux-leer zijn zelfs duurzamer, praktischer en minder duur.
4. VERF
Sommige verfsoorten bevatten een melkeiwit-bindmiddel en zijn daarom niet vegan. Kies daarom voor een veganistische verfsoort zoals Amazona. Deze is niet alleen diervriendelijker maar ook beter voor jouw algehele gezondheid. Normale verf schijnt immers al schadelijk te zijn voor zwangere vrouwen. De vegan varianten bevatten echter weinig schadelijke stoffen en zijn daarom ook nog eens milieuvriendelijker.
5. WOL
Meubilair en andere interieurproducten bevatten vaak wol, een materiaal dat afkomstig is uit de vachtproductie van schapen. Er zijn gelukkig genoeg producten op te noemen die op wol lijken, maar waarvoor geen schapen worden uitgebuit, zoals Lyocell, of ook wel Tencel genoemd; een materiaal afkomstig van de eucalyptusboom.
6. ZIJDE
Zijde wordt gemaakt door de zijderups. De productie van zijde brengt veel dierenleed met zich mee. Voor het maken van één enkel interieurproduct worden er duizenden insecten gedood. Ga daarom voor interieurproducten die zijn gemaakt van Triacetaat, een vegan silksoort van houtpulp.