VEGAN FAUX-LEATHER IN ONS INTERIEUR?

line

De wereld telt steeds meer vegans. Dit betekent niet alleen dat er meer aanbod is in diervriendelijk voedsel; ook zien we steeds meer voorbeelden van compassievolle producten in de mode- en interieurwereld. Verkopers bieden daarom niet voor niets hun producten steeds vaker aan als ‘veganistisch’.

WAT IS FAUX-LEATHER?

Een slimme truc, want consumenten zien direct diervriendelijk ook als iets milieuvriendelijks. Maar over dat laatste valt nog te twisten. Want ‘faux-leather’ is dan wel ‘vegan’, maar milieuvriendelijk is het niet altijd. 

Wat is faux-leather eigenlijk voor materiaal? Het is een soort gangbaar imitatieleer in het meubilair en is doorgaans gemaakt uit polyurethaan (pu) en/ of polyvinylchloride (pvc). Met deze twee grondstoffen wordt al jarenlang goedkoop kunstleer gemaakt. 

VOORDELEN- EN NADELEN VAN KUNSTLEER

Leer is vaak lastig te onderscheiden van imitatieleer. Kunstleer heeft tevens een aantal voordelen tegenover echt leer: zo is imitatieleer niet vocht-doorlatend, diervriendelijk, praktisch en goedkoop. Om deze redenen wordt kunstleer dan ook veelvuldig toegepast in de productie van meubelen, zoals bankstellen en stoelen.

Maar de term diervriendelijk betekent niet direct milieuvriendelijk. We kunnen hier daarom vrijwel spreken van twee kwaden; aan de ene kant hebben we het diervriendelijke imitatieleer dat een hoop plastic afval creëert; en aan de andere kant hebben we dieronvriendelijk leer dat biologisch afbreekbaar is, maar gepaard gaat met een hoge CO2-voetafdruk. Waar doen we dan wel goed aan? LYNN zocht het voor je uit.

Tegenstanders van kunstleer vermelden vaak dat bij het maken van polyurethaan (pu) en/ of polyvinylchloride gepaard gaat met het verbruik van aardolie. Is daarom veganistisch meubilair per definitie slechter? 

KIEZEN TUSSEN ECHT KUNST EN ECHT LEDER

Nee, want ook bij het looien van leer worden zware chemicaliën gebruikt. We kunnen dus concluderen dat het voor het milieu niet uitmaakt voor welk (imitatie)leer kiezen, maar voor de diervriendelijkheid is er wel een duidelijke voorkeur, namelijk kunstleer. 

Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor leer naast het imitatieleer. Zo wordt geschat dat appels, ananassen, druiven en paddenstoelen het leren meubilair in de toekomst werkelijk gaan veranderen; met een knipoog naar het milieu! Lees hier over de toekomst van kunstleer.