PHILIPPE STARCK ONTWERPT VEGAN INTERIEUR

line

2019 was het jaar van de veganist. Gerenommeerde designers met (plotseling) veganistische ontwerpen in de interieurwereld, schoten daarom als paddestoelen uit de grond, net zoals geliefd ontwerper Philippe Starck. Hij ontwierp enkele meubelstukken voor het eerste plantaardige hotel met jawel, echt appelleer!

APPELLEER, WAIT WHAT?

Appelleer, je zult er waarschijnlijk nog nooit gehoord van hebben. Het ‘echte’ leer kennen we natuurlijk wel, dit wordt nog altijd veel gebruikt in de interieurwereld en is medeverantwoordelijk voor de dood van jaarlijks 290 miljoen koeien. Als alternatief is er dan nog het zogeheten faux-leather, maar dit is vaak milieuvervuilend, leer hier meer over dit soort leer. 

Appelleer is echter van een ander kaliber. Ontwerper Philippe Starck koos voor deze grondstof om zijn meubelen mee te bekleden vanwege het feit dat appelleer een biologisch afbreekbaar materiaal is. Starck hoopt dat de collectie consumenten zal aanmoedigen om in het vervolg beter na te denken over welke materialen precies zijn gebruikt bij de aanschaf van nieuwe interieurproducten. 

“Een lederen bank is mooi en comfortabel, maar waarom zou je daar stoppen? We doen alsof we de vraag niet horen, maar we moeten echt andere oplossingen vinden”.

-Aldus ontwerper Philippe Starck

Vandaag de dag kunnen appels ons misschien het begin van het antwoord geven. Net als Eva, Newton en William Tell geloven we in de appel. Apple staat voor kracht. Laten we appels eten en hopen dat deze Cassina-bank gemaakt van appels een nieuw plantaardig pad creëert naar wederzijds respect.

HET VERHAAL ACHTER APPELLEDER

Normaalgesproken belandden appelschillen en klokhuizen op een berg afval, maar het Italiaanse bedrijf Frumat stak daar een stokje voor. Dit groepje mensen heeft bewezen dat dit materiaal uiteraard geschikt is voor een nieuwe bekledingsvorm, dat gepaard gaat onder de naam Apple Ten Lork. Appel-leder dat momenteel te verkrijgen is in de kleuren oranje, wit en zwart.  

‘’Het idee was om biologisch industriële reststoffen te transformeren tot een nieuwe grondstof waarmee innovatieve materialen mee ontwikkeld kunnen worden op een duurzame manier’’.

-Aldus een woordvoerder van Frumat

“Die reststoffen, geclassificeerd als speciaal afval, werden anders gestort of in sommige gevallen verbrand.”

EEN FANTASTISCHE SAMENWERKING TUSSEN 2 TOPPERS

De Franse designer Philippe Starck heeft al veel ontwerpen op z’n naam staan. Maar dat lette hem niet om zijn talent verder te ontwikkelen. Voor het Italiaanse merk Cassina ontwierp hij daarom een meubelcollectie met maar liefst 16 stukken die met het Apple Ten Lork zijn gestoffeerd. 

Cassina staat bekend om z’n onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe materialen die wellicht als alternatieven kunnen fungeren in de toekomst. De nieuwe collectie met appel-lederen meubilair is volgens LYNN een weloverwegen zet om wellicht het dieronvriendelijke leer uiteindelijk te kunnen schrappen.

In 2018 waren de zestien meubelstukken, waaronder de Volage EX-S sofa te bewonderen in de showroom van Cassina in de Franse hoofdstad Parijs. Aan de hand van drie thema’s werd de gedachte achter dit nieuwe materiaal verteld. Zo zagen we story of Adam and Eve; maar ook de appel van Newton en het bekende en surrealistische schilderij met de appel van kunstenaar Magritte.