DE TOEKOMST VAN LEER IN ONS HET INTERIEUR

line

Leer is zo goed als passé. Tegenwoordig willen we bijna allemaal imitatieleer. Dit geldt ook voor producten in ons interieur. Zo wordt er nu volop geëxperimenteerd met nieuwe materialen die hoogstwaarschijnlijk het leer voorgoed zullen elimineren.

SOORTEN KUNSTLEER

Kunstleer heb je in alle soorten en maten. Toch besprak LYNN in een vorig artikel over enkele nadelen van (imitatie)leer. Gelukkig zijn er een hoop ontwikkelingen op dit gebied. Leersoorten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord…

1. EEN DRUIF STAAT GELIJK AAN EEN FUIF

Ooit gedacht dat we met druiven nog andere dingen kunnen produceren dan alleen nu nog het beschikbare druivensap, wijn en rozijnen? Druiven staan namelijk op ‘numero uno’.

Jaarlijks gaan er zo’n 26 miljard flessen wijn de toonbank over. Dit moet volgens de makers van VEGEA voldoende zijn voor het stofferen van meubilair in de fashion- en designwereld. Dit nieuwe maar milieuvriendelijke materiaal wordt immers gemaakt uit schillen, stelen en pitten van de druif- het reguliere afval van iedere wijnproducent.

Recentelijk werd het boeiende kunstleer dan ook geïntroduceerd op de Italiaanse beurs Vinitaly. Hier mochten we kennis maken met het zogeheten Wineleather op ‘wijnleren’ banken. Santé!

2. KEUKENSTOELEN VAN PADDESTOELEN

Ook de paddenstoel vormt een nieuw alternatief voor leer. De grondstof is tegenwoordig zo gewild dat productent LifeMaterials de vraag bijna niet aankan. Muskin, het plantaardige leer dat gemaakt wordt uit de Chinese paddenstoel, de Phellinus ellipsoideus, is immers een werkelijk wonder.

Bij de productie wordt er ongeveer een lap van veertig bij twintig centimeter uit de paddenstoel gehaald en bewerkt tot volledig biologisch afbreekbaar imitatieleer. Het is dus een kwestie van geduld voordat we in de keuken een stoel hebben staan van een echte paddenstoel!

3. IKEASTOEL TOBIAS VAN ANANAS

Ananasleder? Tuurlijk! Dat dacht de bedenker Carmen Hijosa namelijk ook. Na jarenlang in de leerindustrie te hebben gewerkt, werd het volgens deze ontwerpster tijd voor de ontwikkeling van een product dat kwalitatief gelijk stond aan echt leder. In 2014 werd haar project aan de designopleiding Royal College of Art dan ook een groot succes. 

Piñatex™, het merk van ananasleder, is gemaakt uit de vezels van ananasbladeren en heeft een aantal voordelen ten opzichte van echt leder. Zo is Piñatex een bijproduct; er is dus geen extra land voor productie nodig. Verder is de productie milieuvriendelijker dan bij echt leder. Het is dus wachten voordat grote interieurconcerns, zoals IKEA en MADE het ananasleder gaan introduceren.

4. APPELTJE EITJE!

Appel is een fantastisch voorbeeld van fruitleder. In een vorig artikel besprak LYNN al het bestaan van dit alternatief. Met de introductie van de bekleding Apple Ten Lork deed ontwerper Philippe Starck zijn naam eer aan. Voor het Italiaanse interieurconcern Cassina ontwierp hij namelijk 16 meubelstukken die werden bekleed met appelleder.

Dit sterke leder wordt gemaakt uit pulp die overblijft na het maken van appelsap. Appelleder is niet alleen biologisch afbreekbaar; maar ook eetbaar vanwege het feit dat er geen chemicaliën worden gebruikt tijdens het productieproces. Lachen toch, even een hapje nemen van je meubel?

5. GAAN MET DIE BANAAN

Ja, je raadt het waarschijnlijk al. Ook van een banaan is leer te maken. Het bedrijf ‘Green Banana Paper’ in Micronesië, een klein landje in het werelddeel Oceanië, maakt van zijn bananenbomen leder.

Dit doen ze door de vezels van bananenbomen te gebruiken en te bewerken. De kwaliteit van de vezels hangt af van het gewicht en dikte van de boom. Zo is een dikke en stugge vezel enkel te vinden in de buitenste laag terwijl de zachte vezel aan de binnenkant terug te vinden is.

Het probleem met bananenleder is dat het geen rest- of afvalproduct omvat. Voor dit leder is immers productie nodig. En dat vormt een gevaar voor ons milieu en de biodiversiteit van natuurgebieden. De mogelijkheden met bananen zijn daarom helaas te beperkt om later in ons meubilair terug te vinden. 

0 reacties op “DE TOEKOMST VAN LEER IN ONS HET INTERIEUR

  • Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to
    get that “perfect balance” between usability and visual appeal.

    I must say that you’ve done a superb job with this.
    Additionally, the blog loads very quick for me on Internet explorer.
    Excellent Blog!

  • Hmm it seems like your site ate my first comment
    (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
    I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog
    writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations
    for beginner blog writers? I’d really appreciate
    it.

  • Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you offer.
    It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same
    old rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

Comments are closed.