WELKE LAMPEN ZIJN DUURZAAM?

line
Duurzame verlichting

In het kader van de klimaatcrisis, ging LYNN op zoek naar de beste verlichting als het gaat om duurzaamheid. Er zijn allerlei typen verlichting verkrijgbaar op de markt. We kennen voor het gebruik in het interieur de volgende soorten lampen: de gloeilamp, spaarlamp, halogeenlamp, tl-buis en ledlamp. Niet alle lampen zijn echter even duurzaam. Check it out!

1. DE GLOEILAMP

Een gloeilamp is een type lamp dat licht uit elektriciteit maakt, doordat een (wolfraam) gloeidraad in een glazen bol wordt verhit waardoor de gloeidraad licht uitzendt. Gloeilampen geven de perfecte kleurweergave van een ruimte. Het zijn echter geen rendabele lampen. Door het lage rendement en de beperkte levensduur staat een gloeilamp niet voor een duurzame toekomst. Dit is ook meteen de reden waarom de meeste gloeilampen uit de Europese handel zijn verdwenen. 

2. DE SPAARLAMP

Een spaarlamp is een type lamp waarbij stroom door een buis gaat die gevuld is met kwikdamp. Zodra een elektron tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Hierbij komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling waarna het wordt omgezet in licht. 

Spaarlampen gebruiken tot 80% minder energie en hebben een hoger rendement dan de gloeilamp. Toch doen ze het op bijna alle aspecten minder goed dan ledlampen (energieverbruik, kleurweergave, kwikgehalte, kwetsbaarheid, levensduur, lichtkleur). Je kunt dus beter iedere (lege) spaarlamp vervangen door een LED-lamp.

3. DE HALOGEENLAMP

Een halogeenlamp is eigenlijk ook een gloeilamp met gloeidraad uit wolfraam in een gasvormige omgeving die een hoeveelheid halogeenlas bevat. Halogeenlampen staan bekend om hun goede kleurweergave en resistentie tegen hoge temperaturen. Vanaf 2018 zijn naast gloeilampen ook heldere halogeenlampen (230 volt) uit de handel gehaald. 12V halogeenlampen zijn voorlopig nog toegestaan, maar LYNN adviseert alsnog de zuinigere ledlamp als alternatief. 

4. DE TL-LAMP

De Tl-lamp, of ook wel tube luminescent, is een lamp dat door ultraviolette straling in een kwikontlading opgewekt wordt. Met behulp van fosforpoeder op de wand van de tl-lamp, wordt deze straling omgezet in zichtbaar wit licht.Tl-lampen zijn populair door hun goede kleurweergave en hoge lichtopbrengst. Maar het belangrijkste kenmerk van deze lamp is het vermogen om ruimten van schaduwloos licht te voorzien.

Er zijn twee typen tl-lampen, namelijk een ouder soort (T8-fitting) en een nieuwer soort (T5-fitting). Oudere lamp-en dienen in het algemeen te worden vervangen door of nieuwere ledlampen. Maar wanneer er sprake is van een werkomgeving, zoals in een fabriek of op kantoor, adviseert LYNN het oude model om te laten bouwen in het nieuwe tl-model.

5. DE LED-LAMP

Led is de afkorting voor light-emitting-diode. Een led is een elektronische component die licht uitzendt als er een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. De ledlamp is de afgelopen jaren flink doorontwikkeld, en is het alternatief geworden voor bijna alle soorten lampen. Ledlampen gebruiken veel minder stroom dan gloei- en halogeenlampen.

In het kader van duurzaamheid, is led dus een goed type verlichting. Want door het lage energiegebruik komen er immers minder broeikassen vrij en dit is beter voor het milieu. Kortom, ledverlichting geeft van alle soorten lampen het meeste rendement en is dus het meest energiezuinig