VERDUURZAMEN MET EEN INTERIEURONTWERPER

line

De klimaatverandering staat tegenwoordig volop in de aandacht. Consumenten worden dan ook steeds milieubewuster en dat is natuurlijk een stap in de goede richting. Niet alleen willen we allemaal zonnepanelen op het dak; ook pakken we vaker de fiets en proberen we ons (plastic) afval te beperken tot het minimale. Maar is dat wel genoeg?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Gelukkig is het nog niet te laat om een andere koers in te slaan. Te beginnen bij een (nieuw) interieur, kunnen we dankzij een gedreven en competente interieurontwerper de binnenkant van onze ruimte(n) maximaal verduurzamen.

LYNN is van mening dat interieurontwerpers een ecologische verantwoordelijkheid dragen; zij zijn immers de aangewezen persoon om de zogeheten 5 duurzaamheidsprincipes door te spelen naar hun opdrachtgever(s). Op deze manier verminderen we de negatieve milieu-impact van onze samenleving en kunnen we samenwerken aan een betere en duurzamere toekomst.

1. ENERGIE-EFFICIENT ONTWERPEN

Energieverbruik is een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. Hoe je ook het went of keert, de bouwsector blijft helaas verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

(Binnenhuis)architecten, stylisten en ontwerpers dienen dan ook op zo’n manier te werken dat het energieverbruik zo veel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast moeten professionals werken onder het motto van ‘energie-efficiëntie’. Dit kan worden bereikt door veranderingen in te brengen in een aantal elementaire aspecten uit de vormgevingssector, zoals verwarming en verlichting.

2. WERKEN MET WARMTE

De meeste warmte van een gebouw ontsnapt veelal via de ramen naar buiten. Het is dus de taak van de architect ramen toe te passen met een hoog isolerende werking. Naast de inzet van kwalitatieve ramen is het van belang dat de interieurarchitect de functie van de ramen verder toepast. Niet alleen ramen maar ook rolluiken en zonnewering hebben een grote invloed op de temperatuur-regeling van een gebouw. Zo kunnen ontwerpers door middel van een aantal trucjes een ruimte energie-efficiënt maken.

Gordijnen hebben misschien wel de belangrijkste isolerende rol. Door de juiste raambekleding toe te passen, is het immers mogelijk het energieverbruik binnen de perken te houden.                                    

Naast gordijnen kunnen vloerkleden ook helpen bij een lager energieverbruik. Bijzonder? Nee, een tapijt is immers een zogeheten thermische isolator: het houdt maar liefst tien procent van de warmte in een ruimte vast! Interieurontwerpers zoals LYNN kunnen helpen bij het uitzoeken van de juiste raambekleding en vloerkleden.

3. WERKEN MET LICHT

Voor meer energiebesparing is het ook handig te kijken naar de speling van het licht in een ruimte. Interieurontwerpers werken immers altijd met licht; zo spelen we met de balans tussen licht en schaduw; stellen we verlichtingsplannen op en zoeken we door middel van een kleuren- en materialenplan de juiste combinaties uit.

Een interieurontwerper is tevens in staat op zo’n manier met licht te werken zodat het energieverbruik kan worden beperkt. Dit wordt gedaan door middel van zogeheten lichtprincipes. Met andere woorden: door het kiezen van de juiste kleuren- en materialen is het energieverbruik eenvoudig te reduceren.

Lichtere kleuren reflecteren meer licht, terwijl donkere kleuren (meer) kunstmatige verlichting nodig hebben. Bovendien is de toepassing van reflecterende oppervlakken een echte eis. Alleen op deze manier wordt de hoeveelheid licht in een kamer verhoogt, waardoor de behoefte van kunstmatige verlichting afneemt.

5. WERKEN MET TECHNOLOGIE

Als laatste raadt LYNN je aan zogeheten ‘domotica’ of andere groene gadgets te installeren zodat verwarmings- en verlichtingssystemen op afstand te kunnen worden bediend. Domotica, ook wel huisautomatisering of smart homes, hebben zich immers reeds bewezen op het vlak van energie-efficiëntie en zijn daardoor het ideale middel om de het energieverbruik binnen de perken te houden.