DE MEEST DUURZAME BEHANGSOORTEN

line
DE MEEST DUURZAME BEHANGSOORTEN

Bijna alles voor ons interieur is te verduurzamen. Gerecycleerde vloerkleden, biologisch katoenen kussens en circulaire tafels- en stoelen. Er zijn zelfs duurzame verfsoorten die ons het leven stukken beter maken. Maar hoe zit dat eigenlijk met behang? We weten allemaal dat de inkt en papier niet de meest duurzame opties zijn. LYNN zocht uit hoe dat precies zit en of het mogelijk is behang te verduurzamen.

GELIEFD EN GEHAAT

Behang is naast verf de meest geliefde muurbekleding voor het interieur. Het is de snelste manier om kleur, patroon en textuur toe te voegen aan een ruimte. Bovendien prikkelt het de waarnemer waardoor er meer spanning, sfeer en speelsheid in een interieur ontstaat. Behang kan gebruikt worden voor accentmuren, randen of volledige ruimten. Maar er is ook een keerzijde, want behang is niet altijd even duurzaam.

Helaas na de uitvinding van vinylbehang in de jaren ’60, werd behang een van de meest milieuverontreinigende muurbekelding ooit. Dit goedkoop verkrijgbare behang verkreeg zijn niet-duurzame status door de tientallen chemische toevoegingen. Zowat iedere coating bevatte een chloorbasis en ten minste de helft was voorzien van gevaarlijke stoffen zoals kwik, lood, cadmium enzovoort.

IS DUURZAAM BEHANG EEN FEIT?

De schade die aangericht werd door het inademen van gifstoffen uit vinylbehang leidde gelukkig uiteindelijk tot nieuw, niet-giftig en milieubewuster behang. Maar wanneer spreken we van duurzaam behang? LYNN zocht uit waar je op dient te letten bij het kiezen van behang. Hier zijn de beste opties voor het interieur:

1.INKT OP WATERBASIS

Behang wordt geprint, en dat wil zeggen dat er vaak veel inkt wordt gebruikt. Inkt is niet een van de meest milieuvriendelijke ingrediënten die er bestaan op de markt. Zoek daarom liever een behang uit dat is bedrukt met inkt op waterbasis. Op deze manier weet je zeker dat je een behang hebt zonder vieze chemicaliën.

2.GEREYCLED PAPIER

Gemiddeld bespaart een ton gerecycled papier 17 bomen, 3 kubieke meter afval, 7000 liter water en 4100 kwH energie (genoeg om een huis gedurende 6 maanden te verwarmen). Reden genoeg dus voor gerecycled behang. Behang wordt op verschillende materialen afgedrukt en het is aan de consument te kiezen wat past in de voorziene ruimte. Blijf echter uit de buurt van goedkope, giftige vinylbehangsoorten en zoek liever naar een behang gemaakt van gerecycled papier of gerecycled plastic. Een van de beste leveranciers daarvoor zijn Eskayel, Makelike, MioCulture en Pottok.

3. TWEEDEHANDS BEHANG

Voor de vintage-liefhebbers is er natuurlijk ook gebruikt behang. Kies dan wel voor een print die voor de jaren ’60 is geproduceerd. Controleer ook altijd de chemische componenten op giftige toevoegingen. Houd je echter van weelderige en exotische prints uit vorige eeuwen? Kijk dan eens naar antiek behang. Natuurlijk is er ook nog altijd tweedehands behang dat nog niet zo oud is en meer past in moderne interieurs. Kijk eens op Marktplaats of Etsy. Maar ook SecondhandRose en HannahTreasures zijn de moeite waard.

4.WEINIG TOT GEEN VOS-BEHANG

Het merendeel van de behangsoorten is gemaakt met PVC dat de neiging heeft om vluchtige organische stoffen te lekken. De gevolgen van VOC’s zijn o.a. ademhalingsproblemen, astma, oogirritaties en zelfs leverziekten. Zoek daarom altijd een behang uit die geen PVC bevat zodat de luchtkwaliteit nooit verergert. Behangsoorten met een ‘Greenguard-certificering’ bevatten gegarandeerd weinig tot geen VOC’s. Voorbeelden van labels met weinig VOC’s zijn Angela Adams, Graham & Brown en Madison and Grow.

5.HERNIEUWBARE WANDBEKLEDING

Naast behang zijn er natuurlijk ook andere opties muurbekleding die hetzelfde effect geven. Neem eens een voorbeeld aan hernieuwbare wandbekleding met materialen zoals bamboe, jute, kurk, linnen en steen die een saaie ruimte een natuurlijke en stijlvolle flair geven. Ga dan wel voor biologische en organisch geproduceerde wandbekleding.

6.VERWIJDERBAAR BEHANG

Het komt natuurlijk wel eens voor dat we het behang van tien jaar geleden wel eens zat raken. Tegenwoordig zit je gelukkig niet meer levenslang vast aan een bepaald behang. Maar ook kan het zijn dat je ergens tijdelijk woont en het geliefde behang graag naar de nieuwe ruimte meeneemt. Goed nieuws, er zijn nu meer volledig verwijderbare opties. Verkoop het oude behang of neem het mee naar je nieuwe appartement. Duurzame business doe je bijvoorbeeld met Spoonflower.

7.FSC-PAPIERBEHANG

Ieder behang dient op z’n minst een fsc-keurmerk te hebben. Behang met dit keurmerk zou uit verantwoord bosbeheer komen. Tevens bevat het weinig tot geen chemische componenten. Heeft ‘ie dat niet? Lekker laten liggen die rol. Maar dit label zegt helaas nog niet alles. Zo schreef LYNN eerder een artikel over de corruptie in deze wereld. Toch blijft een keurmerk altijd beter dan geen!

DUURZAME BEHANGLABELS

De populariteit van duurzaam behang is de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer bedrijven en ontwerpers kiezen voor een milieuvriendelijke aanpak. Maar door de ongelooflijke ‘greenwashing‘ die er tegenwoordig plaatsvindt, is het bijna onmogelijk een milieuverontreinigend behanglabel te onderscheiden van een duurzaam label. LYNN zocht daarom de meest duurzame labels voor je uit:

 1. Eskayel: gevestigd in Brooklyn, New York, ontwerpt een groot aantal fantasierijke handgeschilderde behangpatronen. Papieren zijn gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen, met klei bekleed voor duurzaamheid en vinylvrij.
 2. Makelike: Dit ontwerpteam in Portland, Oregon, maakt met de hand gezeefdrukt behang, geïnspireerd door de natuur en vintage prints en illustraties. Behangpapier is gemaakt met inkt op waterbasis en gerecycled papier.
 3. Pottok: Voor een oogverblindende accentmuur in een moderne ruimte hoef je niet verder te zoeken dan Pottok – dit door kunstenaars ontworpen behang is gemaakt met gerecycled papier en inkt op waterbasis. Bovendien gebruikt het geen chemische componenten.
 4. Janneke Ursem: een Nederlandse lokale ontwerpster maakt handgemaakt behang met natuurlijke verf op waterbasis en met een plantaardig bindmiddel. Ze maakt pas behang als iemand het bestelt.
 5. Wolf-Gordon: Deze jongens hebben een breed scala aan opties voor wandbekleding, waaronder duurzaam behang gemaakt van gerecyclede materialen en inkt op waterbasis, naast creatievere en natuurlijke oplossingen zoals papierweefsel, linnen, mica en kurk. Van strepen en effen tot abstracts en texturen, Wolf-Gordon heeft talloze opties om uit te kiezen die bij uw unieke decoratieve stijl passen.
 6. Spoonflower: Hier vind je milieuvriendelijk behang met PVC-vrije achtergrond en is bovendien eenvoudig verwijderbaar, waardoor het perfect is voor kinderdagverblijven en verhuur.
 7. DenimTex: De kledingindustrie speelt een belangrijke rol in de circulaire economie. Want iedereen draagt kleding, deze kleding wordt van grondstoffen gemaakt die ook natuurlijk zijn en na gebruik ook gerecycled kunnen worden. Met Denimtex worden textielvezels versneden met een speciaal proces en gelijmd met natuurlijke lijmstoffen.
 8. MioCulture: Dit bedrijf verkoopt decoratieve, modulaire behangtegels van gerecyclede PET-flessen van plastic.
 9. HannahTreasures: Dit bedrijfje verkoopt authentieke oude behangrollen. Top voor liefhebbers van vintage en antiek.
 10. Etsy: Dit is de perfecte marktplaats voor de duurzame consument. Hier vindt je gebruikte behangrollen in alle soorten en maten.
 11. Versa Designed Surfaces: Dit bedrijf is leider in duurzame wandbekleding. Hun muurbekleding voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, die een lage VOS-waarde hebben en inkt op waterbasis gebruiken. Door middel van hun Second Look-technologie is het mogelijk producten met een 20% gerecyclede inhoud te verkrijgen.
 12. Woodchip & Magnolia: dit Engelse behangbedrijf produceert hun FSC-papier in kleine batches en gebruikt inkt op waterbasis. Bovendien zijn al hun verpakkingen 100% recyclebaar en kopen ze hun stroom in bij een leverancier van hernieuwbare energie.
 13. Phillip-Jeffries: Deze behangproducent biedt niet alleen prachtige en duurzame wandbekleding, maar geeft ook actief terug aan de natuur, waar hij zijn inspiratie uit haalt. Voor elke geplaatste bestelling plant het namelijk een boom wat al geresulteerd heeft in meer dan 50.000 geplante bomen.
 14. Farrow and Ball: Laat je inspireren door de prachtige handgemaakte achtergronden, die tevens zijn gemaakt van inkt op waterbasis. De behangrollen bevatten een lage VOC.
 15. Little Greene: het behang van Little Greene is milieuvriendelijk en van de hoogste kwaliteit. Het behangpapier is afkomstig uit FSC- of PEFC-gecertificeerde duurzame bossen; voor elke gebruikte boom worden vier nieuwe bomen gepland. Het pigment gebruikt voor de bedrukking, is volledig niet-toxisch en de behanglijm bevat geen solventen.

Heb je het juiste vloerkleed al gevonden of heb je misschien hulp nodig? Geeft niks. Want je kunt gemakkelijk contact opnemen met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!