Steeds meer consumenten kiezen voor een duurzamer interieur. Althans, dat denken ze. Maar bij de aanschaf van nieuwe houten vloeren, wordt er wellicht nog niet voldoende nagedacht over het feit dat, verantwoord of onverantwoord, de natuur sowieso wordt aangetast.
MILIEUVRIENDELIJK HOUT
In principe is hout een milieuvriendelijk materiaal. Dit wanneer er gekozen wordt om de bomen opnieuw te planten. Bij de productie van hout wordt doorgaans minder CO2 uitgestoten dan bij andere bouwmaterialen. Zo zijn er relatief weinig fossiele brandstoffen nodig om hout te kunnen kappen, vervoeren en te bewerken. Daarnaast is een houten vloer een duurzaam product. Dit wil zeggen dat het voor een langere periode gebruikt kan worden.
Over het algemeen wordt hout gezien als energie-efficiënt. Bovendien slaan bomen gedurende hun gehele levensduur koolstof op. Dit scheikundige element is tevens op vele manieren herbruikbaar, net als oud hout.
Hout is volledig biologisch afbreekbaar, tenzij het geïmpregneerd is. Het zou ecologisch gezien dus het beste bouwmateriaal voor een vloer moeten zijn. Hout is echter enkel milieuvriendelijk als het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Maar gebeurt dat wel?
HOUTEN VLOEREN: EEN KANTTEKENING
Verscheidende vloerspecialisten of interieurwinkels proberen de consument om de tuin heen te leiden met een sprookje over hoe duurzaam hun houten vloercollectie is, terwijl het materiaal regelmatig uit illegale of corrupte houtkap komt. Interpol, oftewel The International Criminal Police Organization, schat dat tussen de 10% en 30% van al het hout wereldwijd illegaal gekapt is.
KEURMERKEN ONZIN?
HET KEURMERK FSC
Hout afkomstig uit het FSC keurmerk is toch gewoon prima? Helaas niet. Greenpeace heeft zich er daarom al van onttrokken:
‘’Zij kunnen niet garanderen dat FSC alle houtproducten en papier met het keurmerk afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer. ‘’Ook is het FSC met name gericht op de commerciële exploitatie van bossen, in plaats van zich in te zetten voor grootschalige bescherming en behoud.’’
Wanneer ‘echte’ natuur moet wijken voor productiebossen, is er natuurlijk geen sprake van duurzaamheid. Het FSC-keurmerk biedt dus jammergenoeg geen garanties voor een houten vloer uit duurzaam bosbeheer.
PEFC™ EN HET SFI
Ietwat minder bekende certificerings-instituten voor duurzaam bosbeheer zijn het PEFC™ en het SFI. PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification en het SFI voor Sustainable Forestry Initiative. Volgens Greenpeace vallen ook deze door de mand. Zo blijken ze in de praktijk een stuk minder duurzaam te zijn dan de leveranciers claimen.
MILIEUGEVOLGEN VAN HOUT
Per minuut verliezen we op aarde zo’n 40 voetbalterreinen aan bos. Een nieuwe houten vloer met of zonder keurmerk is hier mede een oorzaak van. Gevolgen van zo’n nieuwe houten vloer zijn verlies van CO2-opname en versterking van de klimaatverandering.
DUURZAME HOUTEN VLOEREN
Ben je als consument toch op zoek naar een verantwoorde houten vloer? Kies dan liever voor een tweedehands of gerecycled vloertje uit de Benelux regio. Op deze manier wordt jouw ecologische voetafdruk binnen de perken gehouden. Zo kan je zonder schuldgevoel genieten van een prachtige houten vloer!
GEEF TWEEDEHANDS EEN KANS
Tweedehands houten vloeren hebben een sterk karakter. Slijtageplekken, spleten, spijkers of spijkergaten maken de vloer alleen maar aantrekkelijker. Bovendien is zo’n vloer niet alleen prima voor het milieu maar ook voor jouw portefeuille.
De prijs van tweedehands vloeren ligt immers stukken lager dan bij reguliere houten parketvloeren. Zeker als de vloer bestemd is voor meerdere grote ruimten, kan de prijs al snel oplopen. Wil je dus een echte houten vloer, maar wil je niet te veel geld uitgeven? Dan bieden tweedehands parketvloeren van Marktplaats en Kringloopnet een prima oplossing.
GERECYCLEDE HOUTEN VLOEREN
Een gerecyclede houten vloer is een fantastische toevoeging voor ieder interieur. Oude planken die al een leven achter de rug hebben, geven de vloer een robuuste uitstraling.
Gerecycled hout vormt een vloer dat je moet voelen én ervaren. Een houten vloer van gerecyclede komaf kun je vinden bij diverse bedrijven. De Oude Plank, Hout met Historie en HistorischHout zijn de perfecte plekjes voor zogeheten reclaimed wood. Van oud eiken houten vloeren, grenen of vuren vloerdelen tot oude gymzaal of visgraat vloeren. Afkomstig uit oude kastelen, pakhuizen, kloosters, kerken en zelfs oude treinstellen. Deze bedrijven leveren zo’n beetje alle soorten recyclede vloeren.