DUURZAME BAMBOEVLOER IS EEN LEUGEN

line
Bamboe vloer

Bamboe, super leuk toch? Het gebruik van bamboe in de wereld van ons interieur is al een tijdje bezig aan z’n opmars. Het materiaal staat volledig in de aandacht vanwege zijn zogenaamde duurzame eigenschappen. Maar klopt dat wel? LYNN zocht het voor je uit.

BAMBOE – FUNCTIONEEL GRAS

Bamboe is een snelgroeiend gras waarvan we vooral de 2 reuzenbamboesoorten Guadua angustifolia (Guadua) en Phyllostachys pubescens (Moso) terugzien in verkoop van interieurproducten. Deze grassen groeien binnen een half jaar tijd uit tot hun maximale hoogte van 22-30 meter (Guadua) of 11-25 meter (Moso). Daarna duurt het nog ongeveer vijf jaar voordat ze kaprijp zijn.

Een groot voordeel van bamboe is dat het kan groeien op voedselarme gronden. Bovendien blijft bij het oogsten de wortelstructuur intact en groeien er al snel nieuwe uitlopers aan. Bij de normale productie van bamboe is er dus geen sprake van bodemerosie. Bamboe is dus een van de fijnste vloerproducten als het gaat om duurzaamheid. Mits er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Maar dat is helaas niet altijd het geval.

BAMBOE- EEN KANTTEKENING

Bij de productie van bamboe met hoge opbrengsten per oppervlakte (op voedselarme gronden), zouden er andere bosgebieden niet verloren gaan. Terwijl dit vaak wel het geval is. Daarnaast bestaat het gevaar van bodemuitputting bij hoge oogsten waardoor toekomstige oogsten dalen. Goed bosbeheer is daarom een van die randvoorwaarden van een duurzame bamboevloer.

Hoewel bamboe erom bekendstaat dat het op voedselarme bodems groeit, blijft het de vraag of de plantages daar ook daadwerkelijk worden aangelegd. Tegenwoordig is conversie van bos naar bamboeplantages de werkelijkheid. Dit heeft een zeer nadelig effect op de biodiversiteit van onze planeet. Monoculturen stoten immers veel CO2 uit en zijn kwetsbaarder voor epidemieën. Is bamboe dan eigenlijk wel duurzaam?

DUURZAAMHEIDSKLASSE VAN BAMBOE

Hoewel bamboe als grassoort zelf veel voordelen heeft, gaat het gras onbewerkt niet lang mee. Dit grassoort splintert snel bij vloeren en valt dientengevolge in duurzaamheidsklasse 5 (minst duurzaam). Bewerkte bamboeproducten gaan wel langer mee. Denk dan bijvoorbeeld aan gelamineerd bamboe of bamboe-composietvloeren. Dit type is verkrijgbaar in duurzaamheidsklasse variërend van 1-4, afhankelijk van de productiemethode. Bamboesoorten van duurzaamheidsklasse 1 (meest duurzaam) zijn kwalitatief vergelijkbaar met tropische hardhoutsoorten zoals teak.

SOORTEN BAMBOEVLOEREN

BAMBOE LAMINAAT

Het productieproces van gelamineerd bamboe is een intensief gebeuren. Het strijken, carboniseren en/ of bleken, schuren en lijmen van deze grassoort is zelfs schadelijker dan bij het productieproces van de meest massieve houtsoorten uit Europa. Gelamineerd bamboe is vergeleken met teak uit Zuidoost-Azië niet duurzaam.

BAMBOE COMPOSIET

Bamboe-composiet is een materiaal dat gemaakt wordt uit vezels van de bamboe. Bij het productieproces wordt het gekookt, gedroogd en soms gecarboniseerd. Vervolgens wordt het product gelijmd en samengeperst in een mal. Dit proces is zeer milieubelastend en is in vergelijking met teak-plantages minder duurzaam. Qua eigenschappen gezien kun je bamboe beter vervangen door een iets ‘milieuvriendelijker’ versie, zoals gemodificeerd naaldhout.

BAMBOE – ZEG MAAR TOEDELOE

Een bamboe vloer is dus per definitie niet direct een ecologisch en duurzame vloer. Randvoorwaarden, zoals een goed beheerd bos en een verantwoorde productiemethode zijn dus een dikke must. De vraag is echter of dit door bestaande certificeringssystemen wel kan worden bereikt. Zo schreef LYNN al eerder over twijfels richting zogenoemde goed beheerde bossen- die in de praktijk vaak zwaar tegenvallen.