Het woordje ‘duurzaamheid’ is een term die we nog veel vaker gaan horen. Ook designers moeten eraan geloven tegenwoordig. Want het tijdperk waarin alles kon en alles mocht nadert nu echt op z’n einde. We kunnen moeder aarde simpelweg niet meer opgebruiken. Maar wat betekent dit precies voor ontwerpers in de designwereld? LYNN zocht het voor je uit.
KLIMAATCRISIS BIEDT MOGELIJKHEDEN
De klimaatverandering is iets waar we natuurlijk allemaal niet blij van worden. Deze pessimistische inslag heeft echter designers aan het omdenken gezet. Zo worden plastic, edelmetalen en andere sh*t-materiaal vervangen door bijvoorbeeld afvalwater, fijnstof en urine.
LYNN gelooft samen met al deze ontwerpers in een toekomst met materiaalwinning uit bestaande grondstoffen. Jij laat je toch ook niet tegenhouden door wat viezigheid?
OVERGANG NAAR DUURZAAM PRODUCEREN
De shift naar duurzaamheid consumeren is iets waar het hart van vele ontwerpers harder van gaat kloppen. Geen wonder dat een groot aantal van de onderwerpen in de Dutch Design Week ging over, ja je raadt het al, duurzaamheid.
‘Upcycling’, ‘circulair design’ en ‘cruelty-free design’ zijn nog maar enkele voorbeeldtermen waar de consument straks dood mee wordt gegooid. Lees hier meer informatie over deze termen. Maar hoe gaat dat eigenlijk allemaal in z’n werk?
Heel simpel. Designers gebruiken gewoon alle viezigheden waar we eigenlijk van af willen. Neem een voorbeeld aan plastic afval. We komen er maar moeilijk vanaf. Dat zette veel ontwerpers aan het denken om het tot een volledig nieuw designers-item te maken.
VAN AFVAL NAAR DESIGNPRODUCTEN
1.Een van die masterminds is Marius Smit, die met zijn organisatie Plastic Whale Foundation kilo’s plastic uit de Nederlandse grachten vist en daarmee heel wat goed werk verricht. Zo werkt hij samen met meubelfabrikant Vepa aan de collectie Plastic Whale Circular Furniture bestaande uit tafels, stoelen en lampen. En dat allemaal uit een berg plastic soep. Hoe tof is dat?
2.Onontdekte waarde vinden in iets wat de meeste mensen afkeuren, is iets wat de meeste ontwerpers juist fascineert. Ontwerper Sinae Kim kan er maar geen genoeg van krijgen. Met haar Urine Ware collectie zijn liters piswater omgesmolten tot bijzondere objecten, zoals keramische vazen en beelden.
3.Nog zo’n smerig maar hot item is het zogeheten ‘Het SerVies’ van ontwerpers Iris de Kievith en Annemarie Piscaer. Zij maakten dankzij smog, een mist die vervuild is met allerlei soorten gassen, de frivole collectie van serVies – met de nadruk op V met een hoofdletter. Kievith en Piscaer probeerden met hun concept consumenten bewust te maken op het feit van hoeveel fijnstof ze jaarlijks binnenkrijgen.
4.Elk jaar wordt er zo’n 180.000 ton aan toiletpapier in Nederland weggespoeld. Het opnieuw gebruikmaken van de grondstof cellulose tot een nieuw materiaal is iets van ontwerper Nienke Hoogvliet doet in samenwerking met de Nederlandse Rijkswaterstaat. Zo maakte zij een verzameling van objecten bestaande uit een grote tafel, verlichting en decoratieve schalen die later in interieurs zeker tot hun recht kunnen komen. Met haar zogenoemde collectie ‘Waterschatten’ toont Hoogvliet aan dat we zelfs iets uit het riool van grote waarde kan zijn.