DE VERVUILING ACHTER EEN BOSJE BLOEMEN

line
Zijn bloemen duurzaam?

Ben jij ook zo gek op bloemen? Dan ben je vast niet de enigste. Bloemen zijn de reddende factor in ieder interieur. Waarschijnlijk wist je echter niet dat bloemen best wel vervuilend (kunnen) zijn. De natuur in huis halen is dus niet altijd even duurzaam. LYNN zocht uit wat van verhaal hier precies achter schuilt.

KLIMAAT-IMPACT VAN BLOEMEN

Wat is er nou mis met een bosje bloemen, zul je je afvragen? Een aantal dingen: zo zijn bloemen uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig, op z’n zachtst gezegd, niet per se klimaat-neutraal. Daarenboven valt de bloementeelt onder een echte industrie. Bloemen worden geteeld in massa’s, en dit betekent dat er problemen de kop opsteken met bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen en te veel water.

Ben je nou zo dol op bloemen- maar wil je tegelijkertijd rekening houden met het milieu? Dan is een bosje vollegrondsbloemen – uit het Nederlandse veld, de beste keuze. Vollegrondsbloemen zijn bloemen die buiten in de volle grond worden geteeld en dus niet in een kas. Bovendien is de zogeheten Hollandse bloemenkalender een echte aanrader voor prachtige bloemen met de minste klimaat-impact.  

DE HOLLANDSE BLOEMENKALENDER

De Hollandse bloemenkalender is de perfecte tool waarmee je kunt ontdekken welke bloemen precies klimaatvriendelijk zijn. Een bos met een groen bloemetje telt de minste klimaatbelasting. De kleur rood, met een knipoog naar de kleurenpsychologie, ­­is gevaarlijk voor het milieu! Overigens heeft de organisatie Milieu Centraal speciaal voor jou de CO2-uitstoot per boeket uitgerekend. Hier kun je de bloemenkalender bekijken.

DE 4 SEIZOENEN

Omwille van het klimaat kunnen consumenten het beste overschakelen naar seizoensproducten. Dit wil zeggen dat we enkel kiezen voor bloemen die in een bepaald seizoen aanwezig zijn. Er groeien immers het gehele jaar door diverse bloemsoorten op de Nederlandse velden. Voorbeelden zijn de chrysant, gladiool, guldenroede, lelie en zonnebloem. Natuurlijk zijn er in de zomer de meeste bloemsoorten verkrijgbaar. ’s Winters is de tulp de beste optie. Eigenlijk blijft er het gehele jaar genoeg over als je rekening wilt houden met het klimaat. 

Wil je echter niet mee met de seizoenen, besef dan wel hoeveel energie er nodig is voor de bloementeelt. In de winter komen bijvoorbeeld de bloemen veelal uit de verwarmde kas of geïmporteerd uit warmere landen zoals Brazilië, China, Ecuador, Ethiopië en Kenia. 

BLOEMENTEELT TROUBLES

Bestrijdingsmiddelen, mest en watergebruik zijn een van ­­­de kopzorgen van de bloementeelt. Bij de sierteelt, of ook wel ‘interieurbloemen’, is het een hele klus te werken zonder bestrijdingsmiddelen. De consument heeft immers een hoge verwachting wat betreft het uiterlijk van de bloem. Zo moet de bloem er van top tot teen er goed uitzien. Daarnaast geldt er een exportverbod op bloemen met aanwezige insecten. Het risico is aanwezig dat deze bestrijdingsmiddelen uiteindelijk in ons grondwater, sloten en rivieren belanden.  

Naast de bloementeelt is de bloemenverkoop een heikel punt. Bloemisten, supermarkten of tuincentra hebben vaak geen idee over de herkomst van de bloemen die ze verkopen. De mogelijkheid bestaat dat ze dus met het vliegtuig zijn ingevlogen – en dat is natuurlijk niet wat we willen. 

Toch is de klimaatimpact van ingevlogen kleine roosjes uit Afrika minder groot dan een bos grote rozen uit de Nederlandse kas. Ironisch toch? LYNN adviseert gewoonweg altijd te vragen waar de bloemen vandaan komen. Ook kun je naar een zogeheten keurmerk vragen. 

BLOEM-KEURMERKEN?

De Nederlandse bijenfauna is de afgelopen jaren flink achteruitgegaan – mede door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt. Kies daarom altijd voor biologische bloemen waarbij de bijendiversiteit wordt behouden. Naast biologische gecertifieerde bloemen is het ook handig om naar de arbeidsomstandigheden te kijken – zoals Fairtrade. Op de website van SlowFlowers zit je goed voor een duidelijk overzicht van gecertifieerde bloemen. 

LANGER GENIETEN VAN BLOEMEN DOE JE ZO

Wil je wat langer genieten van je bloemen? Dan kun je wellicht beginnen met het goed verzorgen van de bloemen. LYNN geeft je de volgende tips:

  1. Snij de steel schuin af met een scherp mes
  2. Haal de blaadjes aan de onderkant weg
  3. Zet de bloemen in een schone en passende vaas
  4. Zet de bloemen in schoon water 
  5. Geef ze snijbloemenvoeding 
  6. Zoek een goed plekje uit, behalve de verwarming 

Heb je jouw perfecte bosje bloemen al gevonden of ben je gewoonweg op zoek naar een gedegen interieurontwerper? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!