De meest duurzame vloerkledensoorten

line
Duurzame vloerkleden

Een nieuw vloerkleed, wie wil dat nou niet? Ze geven niet alleen kleur en sfeer in je huis, ook geeft het nog eens vele bijkomende voordelen. Vloerkleden verbeteren de akoestiek, werken warmte-isolerend en zorgen voor meer ruimtegevoel en beter wooncomfort. Genoeg redenen om een vloerkleed aan te schaffen. Maar helaas zijn ze niet allemaal even duurzaam. LYNN zocht het verhaal achter de vloerkleden uit en welke wel geschikt zijn voor een ‘planet proof’ interieur.

Soorten vervuilende vloerkleden

1. Het wollen vloerkleed

Wollen vloerkleden worden steeds meer gebruikt als alternatief voor het synthetisch vloerkleed. Wol zou zogezegd niet niet worden behandeld met schadelijke chemicaliën, zoals dat nu gebeurt met vlekafstotende middelen en brandvertragers of het motbestendig maken van een vloerkleed. Een wollen vloerkleed is wellicht beter in dat opzicht, maar dat wil niet zeggen dat het een goed duurzaam alternatief is. Zo luidde de milieuorganisatie Milieu Centraal al in 2015 dat er bij de productie van wol juist veel bestrijdingsmiddelen en grote hoeveelheden water- en energie worden verbruikt. 

Meh, een wollen vloerkleed is dus niet duurzaam. ‘’Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van materialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu.” aldus een woordvoerder bij Milieu Centraal. Bovendien hebben wollige beestjes enkele ‘vervuilende’ gewoontes, zoals hun methaangas-boeren- en scheten. Methaan is een gas dat wel 25 keer zo vervuilend is als CO2. Overigens is het scheren van schapen zeer dieronvriendelijk en is een wollen kleed voor een veganist uit den boze.

2. Het katoenen vloerkleed

Katoen, wie kent het niet? Het is wellicht de meest beroemde plantaardige vezel waar werkelijk alles van kan worden gemaakt. Katoen komt voort uit de katoenplant dat in (sub)tropische gebieden groeit. Wanneer de bloemetjes van de katoenplant uitgebloeid zijn, blijven er bolletjes over waarin zaden zitten. Als die zaadjes dan lang genoeg in de bolletjes zitten, ontwikkelen ze haartjes. De katoenbolletjes knappen op het gegeven moment open wanneer de haargroei op z’n max zit. En voilà, een bolletje katoen. 

Pure katoen is een fantastisch product: het is zacht, dun en ventilerend. Katoenen vloerkleden zijn dan ook licht en luchtig. Daarnaast kun je de stof in alle denkbare kleuren bedrukken en verven waardoor er dus altijd een ruime keuze is in kleur, patroon en structuur. De dunne maar sterke katoenen vloerkleden zijn echter niet duurzaam. Katoen heeft de bijnaam ‘dirty crop‘ – vies gewas. Het is het meest gore landbouwproduct ter wereld. Zo is het een dorstige plant en telt de plant een hoog waterverbruik. Daarnaast vinden we bij het productieproces pesticiden, insecticiden en andere giftige stoffen. 

Wil je dan toch een kleed van katoen? Koop er dan op z’n minst één van biologisch katoen. Dit zijn kleden waarbij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Of nog erger: genetische modificatie.

3. Het zijden vloerkleed

Zijden vloerkleden worden af en toe gebruikt om handgeknoopte vloerkleden mee te maken. Ook wordt het soms gebruikt om een detail te markeren of om subtiele schaduwen te creëren. Zijde zorgt immers voor een unieke glinstering in het vloerkleed. 

Het materiaal zijde heeft echter een hoge klimaatbelasting en is daardoor niet geschikt als duurzaam vloerkleed. Zijde scoort vooral slecht in het maakproces. ‘’Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof’’, zegt Kirsten Palland, woordvoerder van de milieuorganisatie Milieu Centraal. Daarnaast worden er in de zijde-industrie grote hoeveelheden water verbruikt. Overigens is de productie van zijde dieronvriendelijk, omdat zijderupsen levend worden gekookt.

4. Het viscose vloerkleed

Viscose vloerkleden, of ook wel rayon, zijn kleedjes gemaakt uit kunstmatige vezels waarvan hun oorsprong in hout ligt. Omdat de stof gemaakt is van cellulose lijkt het enigszins op zijde. Daarom wordt het in de volksmond nog wel eens kunstzijde genoemd.

Viscose vloerkleden zijn erg milieuverontreinigend en dus niet duurzaam. Alleen al omdat het van hout gemaakt wordt, dienen er dus bomen gekapt te worden- wat dus niet goed is voor de biodiversiteit. Bij de productie van viscose vloerkleden worden tevens ontzettend veel chemicaliën gebruikt. Bij de verwerking van viscose kunnen de giftige stoffen voor flinke brandwonden kunnen zorgen. En er is een grote kans dat het afvalwater in ons milieu terecht komt. 

Soorten schone vloerkleden

1. Het sisal vloerkleed

Sisal vloerkleden zijn vloerkleden die gemaakt worden van verfijnde subtropische weefsels uit bladeren van plantensoorten die tot het geslacht Agave uit de Agavenfamilie behoren. De zeer grove kabelstructuur zorgt ervoor dat de vloerkleden een robuuste uitstraling hebben.

Sisal is slijtvast en heeft, indien biologisch geteeld, een duurzaam karakter. Biologisch sisal wordt niet behandeld met chemicaliën en is uiterst geschikt voor mensen met allergieën. Sisal is een 100 % natuurlijk en is dus biologisch afbreekbaar. Toch is nog onduidelijk of het energieverbruik van de productie van sisal in vergelijking met synthetische vloerkleden uiteenloopt. Helaas kost het nog steeds veel energie om vezels uit de agaveplanten te halen. 

2. Het hennep vloerkleed

Hennep vloerkleden zijn vloerkleden die gemaakt zijn van natuurlijke vezels uit de eenjarige plant van de hennepfamilie. Het is een snelgroeiende plant die bovendien weinig water nodig heeft. In vergelijking met katoen kan hennep sneller geoogst worden. Met dank aan de dichte begroeiing, hebben schimmels en onkruid geen kans om de plant te verpesten. Het resultaat: biologische hennep heeft geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig. Hennep vloerkleden zijn populair wegens de sterke eigenschappen van de plant. De kleden slijten minder snel en zijn daarom een duurzaam product voor ieder interieur!

3. Het zeegras vloerkleed

Zeegras vloerkleden zijn vloerkleden die gemaakt zijn van een grassoort die wordt gekweekt in brak water bij mondingen van rivieren in de zee. Deze natuurlijke vezels worden tot een harde draad gesponnen, waarvan het uiteindelijk tot een vloerkleed geweven wordt. 

Vanwege z’n sterke eigenschappen is het geschikt voor vrijwel iedere ruimte in het interieur – maar ook voor natte ruimten zoals de badkamer en het balkon. Zeegras is 100% biologisch afbreekbaar en dat maakt het een duurzaam product. Vloerkleden van zeegras hebben één van de laagste milieubelasting net zoals als jute en hennep. Een sisal vloerkleed kan echter wel resten van bestrijdingsmiddelen bevatten.

4. Het linnen vloerkleed

Linnen vloerkleden zijn vloerkleden die gemaakt worden uit een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. De biologische vlasplant is een sterke plant die weinig bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig heeft. De plant groeit bovendien snel. Linnen is sterk, vocht- en warmte-regulerend en is voorzien van een hoge kwaliteit. Een linnen vloerkleed heeft nog als voordeel dat het geen last heeft van pluisjes. Daarnaast wordt linnen volledig opgebruikt en telt het materiaal dus geen restafval. De toepassing van linnen in vloerkleden is echter (nog) beperkt. Meestal wordt het materiaal gebruikt om accenten mee te benadrukken. In hun ruwe vorm worden ze dan ook wel gemengd met andere materialen.

5. Het jute vloerkleed

Een ander natuurlijk materiaal in de vloerkledenwereld is jute. Dit organische materiaal is niet kapot te krijgen. Jute is oersterk en is daarom gemakkelijk in onderhoud. Daarnaast is het een grondstof dat net als een wollen vloerkleed biologisch afbreekbaar is. 

Jute bestaat uit solide draden die gesponnen worden uit plantaardige vezels die afkomstig zijn van planten in warme en vochtige landen zoals Bangladesh of India. Na plusminus vier maanden worden de stengels van de plant afgehakt, waarna deze in lande stroken worden gesneden. Vervolgens mogen de stroken even een potje zonnebaden zodat ze zich vol kunnen zuigen met vitamine D. Daarna worden deze stroken geweven tot jawel, prachtige vloerkleden. 

Doordat jute nog altijd op deze manier wordt geproduceerd, is het dus een zeer duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Jute van biologische afkomst is helemaal cradle to cradle, mensvriendelijk en is voorzien van een lage CO2-voetafdruk. Helemaal klimaatneutraal is een jute vloerkleed echter niet. Tenzij de broeikasgasuitstoot van het vervoer wordt gecompenseerd. Overal is immers energie voor nodig.

Duurzame vloerkleden

Voor een echt duurzaam vloerkleed dient naast het materiaal ook het gehele productieproces duurzaam te zijn. Consumenten zijn dus beter af om even te checken of het beoogde vloerkleed-label zich inzet voor het milieu- en dit beleid ook nakomt. Om na te gaan of de leverancier een duurzaam product specificeert, is het handig de volgende acht punten in acht te nemen: 

  1. Duurzame ontwikkeling (profit, planet, people)
  2. Cradle to Cradle ™ 
  3. Gebruik van duurzame grondstoffen
  4. Het energieverbruik
  5. Documentatie van milieuclaims
  6. Een lijstberekening van de broeikasgassen
  7. Milieubeheercertificeringen 
  8. CE (Conformite Europeenne)

1. Tweedehands vloerkleden

Een tweedehands vloerkleed is natuurlijk super duurzaam! Het is uniek, goedkoper en dus beter voor het milieu. Bovendien haal je met vintage of brocante kleden heel iets bijzonders in huis. Zo’n tweedehands vloerkleed is eenvoudig te shoppen. Door slechts een knop op de knop zit je al op Marktplaats. Een bezichtiging bij de lokale kringloop doet natuurlijk ook geen vlieg kwaad. Hier liggen overigens vaak de meest speciale en duurste kleden!

Tegelijkertijd zien we ook dat sommige designmerken tegenwoordig naast hun huidige aanbod ook ‘tweedekansjes‘ aanbieden. Gerenommeerde merken zoals Kaatz en Flinders zijn daar voorbeelden van.

2. Circulaire vloerkleden

Het herontwerpen van vloerkleden door middel van recyclemateriaal gaat gepaard onder de naam van het circulair vloerkleed, of ook wel cradle to cradle. Deze vloerkleden zijn gemaakt van bijvoorbeeld vezels van bananenplanten, rubberen binnenbanden, kranten, resten van kledingateliers en meubelfabrieken. In plaats van te eindigen op de vuilnisbelt, wordt dit schaarse materiaal juist verwerkt tot fraaie karpetten. Hoe tof is dat?

3. Duurzame interieurmerken of interieurproducten

Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er vliegen immers een hoop misleidende berichten rond op het internet. Merken die zich presenteren als duurzaam maar dat in feite helemaal niet zijn. Welke labels houden zich dan wel aan hun milieubeleid? Hieronder heeft LYNN er een aantal voor jou opgesomd:

  1. REUSED-collectie van LEOXX;
  2. Carpet Lease van Desso;
  3. Carpet of life;
  4. Sugo Cork Rugs;
  5. Saana ja Olli.
  6. Rug Solid.
  7. Re-Vive van Studio Rens.
  8. Silky Shades van Desso.
  9. Silhouettes van Desso.
  10. Hem Rug van Ferm Living.

Ben jij ook helemaal in de ban van de meest duurzame en tegelijkertijd prachtige vloerkleden, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor het perfecte interieurplaatje? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!