INTERIEURTRENDS EN DUURZAAMHEID IN 2020

line

Een trend is leuk, omdat het vernieuwend en uitdagend is. Maar eerlijk gezegd zijn interieurtrends niet zo tof. Dit soort ontwikkelingen zijn namelijk super slecht voor het milieu. Een trend is gewoon niet tijdloos. Maar gelukkig bestaat er ook nog zoiets als trends op het gebied van duurzaamheid. Want kwalitatieve interieurs doorstaan juist wel de tand des tijds.

1. BIOMATERIALS, KEN JIJ HET AL?

Ooit heeft de mens in harmonie geleefd met de natuur. We hadden toen voldoende kennis over welke materialen je het beste kon gebruiken. Materiaal dat na gebruik weer werd afgebroken en hergebruikt. Gelukkig hoeven we niet terug naar de prehistorie om het wiel opnieuw uit te vinden. In 2020 is er gewoon een nieuw woord voor verzonnen, namelijk biomaterials, of ook wel biomateriaal in het Nederlands.

In 2020 gaan we de intrede zien van zogeheten biomaterials, oftewel biomateriaal in het Nederlands. Dit materiaal is afkomstig uit levende ‘dingen’ zoals groenten, hennep, mest, schimmel en planten die voornamelijk worden hergebruikt en omgezet naar prachtige en biologische afbreekbare ontwerpen.

UIT HERNIEUWBARE BRONNEN

Helemaal hip & happening is dan ook de zoektocht naar traditionele en hernieuwbare hulpbronnen. De Duitse ontwerper Philip Hainke onderzocht bijvoorbeeld welk materiaal geschikt is voor het creëren van innovatieve bioprojecten. Zo maakte hij een stoel helemaal van hennepvezel en caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt en kleurde het vervolgens met natuurlijke pigmenten.

De Italiaanse ontwerpster Luca Alessandrini van HENRY & Co designstudio heeft ook een grote interesse in biomaterials. Met zijn bioplastic keukenhomeware set heeft ie inmiddels bewezen dat bioplastic de nieuwe toekomst is. Het setje is namelijk volledig recyclebaar.

2. CIRCULAIR DESIGN

Naast biomaterials komen we ook in aanraking met circulair design. De wegwerpmaatschappij verliest zijn reputatie en nadert langzaam tot zijn einde. In de nog huidige overheersende lineaire economie produceren we materialen voor gebruik waarna ze later worden weggegooid. Hierdoor blijft de aarde met een enorme hoeveelheid afval zitten. De natuur daarentegen is nooit een stortplaats geweest, maar juist een kringloop waarin organismes materiaal gebruiken, afbreken en hergebruiken.

We zullen daarom een vrij snelle overgang zien van het gebruik van schaarse hulpbronnen naar het gebruik van ‘afval’, ’troep’ en ‘vuilnis’ als dergelijke bronnen. Deze ontwikkeling maakt van onze afvalberg dus een werkelijke goudmijn. Tegelijkertijd creëren ontwerpers duurzame interieurproducten voor een betere planeet. Win-win!

PROJECTEN OP CIRCULAIR GEBIED

De Duitse designer Alexander Schul is daarom al helemaal losgegaan op deze nieuwe trend. Met zijn ‘Substantial Furniture’ heeft hij een verbluffende collectie uitgebracht met designstukken zoals een bijzettafel, lamp en stoel – volledig gemaakt van gerecycled plastic. Een leuke bijkomstigheid is dat het eenvoudig op grote schaal kan worden geproduceerd.

Daarnaast heeft de Italiaanse Pietro Algranti een vet totaalconcept neergezet van op maat gemaakte meubels en objecten- die volledig zijn gemaakt uit verspilde materialen.

Algranti heeft inmiddels circulaire bedden, keukens, lampen, stoelen, tafels en andere objecten gemaakt. Het meest bijzondere aan deze ontwerper is dat hij de materialen laat zijn zoals ze worden gevonden: de onregelmatigheden maken de stukken juist zo uniek en origineel.