DUURZAME KURKVLOER MAAKT COMEBACK

line
Duurzame kurkvloer

De jaren zeventig zijn helemaal terug van weggeweest! Niet alleen zien we een comeback van prachtige terrakleuren; ook maken we kennis met een oude bekende, namelijk de beruchte kurkvloer. Niet meer oubollig, maar stijlvol en misschien nog belangrijker: duurzamer dan de meeste vloeren. LYNN zocht uit welke eigenschappen deze vloer voor ons in petto heeft.

GEWELDIG MATERIAAL 

Misschien twijfel je nog een beetje over kurk als materiaal. Maar geloof me, kurk is echt geweldig! Niet alleen is het een natuurproduct, ook is kurk biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en multi-inzetbaar. Bovendien is het eenvoudig recycleerbaar. Kurk verdient daarom een plekje in de spetterende spotlights.

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Goed nieuws voor de natuurliefhebbers onder ons: de bomen worden hierbij niet gekapt! Om de twaalf jaar worden ze enkel ‘geschild’. Hierdoor leven de kurkeiken ook nog eens langer. Win-win dus. 

KURKVLOEREN IN ONS INTERIEUR 

Wie houdt er niet van natuurlijke vloeren? En laat kurk er daar één van zijn. LYNN is er in ieder geval al dol op. Maar waarom dan? Simpel. Een vloer van kurk is immers antistatisch, isolerend, veerkrachtig en vochtbestendig. Maar dat is nog niet alles…

Tegenwoordig zijn we ook niet meer enkel gebonden aan de klassieke bruine kurkvloer. Zo zijn er tig aantal andere kleuren op de markt gebracht. Met speciale lak is dus iedere gewenste kleurcombinatie mogelijk. Ben je bijvoorbeeld gek op pasteltinten? Geen probleem. Overigens zijn er verschillende soorten structuren realiseerbaar, van houtlook tot granietachtige structuren. 

Kurk vind je in alle soorten en maten. Er bestaan o.a. hippe kurktegels, kurkparket en kurklaminaat. Door de unieke kurkstructuur en slijtvaste toplaag gaat zo’n kurkvloer jaren mee! Dit soort feiten maakt het natuurlijk nog aantrekkelijker om er eentje aan te schaffen.

VOOR- EN NADELEN VAN KURKVLOEREN

WARM, COMFORTABEL EN SFEERVOL

Kurk is een natuurproduct en dat is in ieder interieur terug te zien. Ruimtes ingericht met kurkvloeren geven een fijne natuurlijke uitstraling. Bovendien staan ze bekend om hun thermische werking. Dit materiaal houdt immers makkelijk warmte vast. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor koude voeten! 

DUURZAAMHEID VOOROP

Nog zo’n voordeel is dat kurk bestand is tegen vocht. Dit maakt het de ideale vloer voor badkamers, toiletten en zelfs sauna’s. Misschien wel het belangrijkste pluspunt is dat het 100% duurzaam is. De vloer is milieuvriendelijk en heeft een lange levensduur, mits goed behandeld. 

Ook is kurk ontzettend sterk. Iedere vloer is namelijk voorzien van een aantal speciale lagen lak. Kurk staat tevens bekend om zijn veerkrachtigheid. Het is namelijk een vloer die steeds zijn oorspronkelijke vorm blijft aannemen. Hierdoor zijn dit soort vloeren bestand tegen zware belasting. 

ISOLEREND EN ANTISTATISCH

Verder heeft kurk een zeer isolerende werking. Is er in jouw woning sprake van geluidsoverlast? Dan is kurk misschien de oplossing. Het bestaat immers uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als geluidsisolator. Hierdoor worden loopgeluiden sterk afgezwakt en is lawaai vanaf nu verleden tijd.

Wist je bijvoorbeeld dat kurk is voorzien van een antistatische werking? Dit wil zeggen dat het geen stof aantrekt. Bovendien zorgt de beschermende laklaag ervoor dat stof en vuil niet in de kurk dringt. Kurkvloeren zijn dus uitermate geschikt voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. 

KLEIN BEETJE JAMMER

Het enigste minpuntje aan deze vloer is dat het gevoelig is voor verkleuring. Doordat kurk beïnvloed wordt door uv-straling, is het geen wonder dat het met de jaren een andere kleur krijgt. Bij de aanschaf heb je dus wel kwalitatieve zonwering nodig. Verder is het belangrijk dat het een beschermende laklaag krijgt. Dit is nodig om inloopplekken te voorkomen.

Kortom, een kurkvloer is comfortabel, duurzaam en praktisch. Laat ‘um alleen niet te veel in de zon staan. Neem eens een kijkje op Pinterest welke mogelijkheden er zijn. Maar ook in dit hotel is kurk op een zeer stijlvolle manier toegepast. Ben jij al overtuigd? LYNN wel.