CARPET OF LIFE: DIERBARE VLOERKLEDEN

line
Duurzame vloerkleden

Gebruikte bruidsjurken, oude kinderkleertjes of kleding van overleden familieleden. Het zijn allemaal kledingstukken die je het liefst voor altijd wilt bewaren. Carpet of Life weet zich gelukkig daar wel raad mee. Deze Marokkaanse non-profitorganisatie maakt namelijk prachtige vloerkleden van textielresten. Helemaal circulair en duurzaam.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

ALLES OVER CARPET OF LIFE 

Carpet of Life is een non-profitorganisatie die is opgericht door Butterfly Works en Taragalte. In 2015 werd het overgenomen door Hendrikje en Marion Meyvis waarna het merk verder ging onder de term ‘social design’. Nu werken er ongeveer 56 weefsters die jouw kledij transformeren tot een echt Carpet of Life. 

Carpet of Life maakt van kleding bijzondere Noord-Afrikaanse boucherouite tapijten. Dit zijn vloerkleden gemaakt van rest-textiel door nomadenvrouwen in de Marokkaanse Sahara. Carpets of life ademen de emotie, geur en kleur van de nomadencultuur maar brengen dit samen met jouw persoonlijke herinneringen uit oude kleding. Hoe tof is dat? 

‘’KLEDING EN EMOTIE ZIJN ONLOSMAKELIJK MET ELKAAR VERBONDEN.’’

-Cécile Narinx, toenmalig hoofdredactrice van Elle Nederland (2012)

Kleren brengen vaak bijzondere herinneringen met zich mee. De oorsprong van dit hele verhaal begon dan ook bij Cécile Narinx, toenmalig hoofdredactrice van Elle Nederland (2012) die haar dierbare kleding verstuurde naar Marokko. Vervolgens werd het daar gebruikt als grondstof voor een nieuw vloerkleed. 

NON-PROFIT DESIGN

Toch is het niet eenvoudig om ieder kledingstuk om te toveren tot een vloerkleed. Zo is voor het kleinste model tapijt (130 x 210 cm) minstens vijf kilo kleding nodig. Duur is het niet, want voor slechts 325 euro heb je al een uniek kunstwerk in je woonkamer! Carpet of Life biedt je overigens de mogelijkheid om uit vier standaard ontwerpen te kiezen. Ook kun je er terecht voor gepersonaliseerd design.

Als non-profit heeft de organisatie geen winstoogmerk. De vrouwen kunnen daardoor nu zichzelf- en hun familie onderhouden. De economische stimulans dat het project met zich meebrengt draagt daarom bij tot zogeheten ‘women empowerment’. 

VROLIJKE VLOERKLEDEN MET PERSOONLIJKHEID

Boucherouite is een authentieke kunstvorm waarbij de intuïtie van de weefsters bepalend is. Het is een ambacht die van moeder op dochter wordt overgedragen. De vrouwen werken met vier of vijf personen aan één tapijt. Vanuit hun eigen gevoel worden nieuwe vormen en combinaties gecreëerd, als eerbetoon aan hun verbeeldingskracht en creativiteit. 

De boucherouite-cultuur dreigde echter te verdwijnen. Carpet of Life stak daar gelukkig een stokje voor. Door jouw kledij kunnen de Noord-Afrikaanse vrouwen nu niet alleen hun ambacht in standhouden, maar ook naasten om zich heen. Door het upcyclen van de stoffen draagt de organisatie ook bij tot een duurzamere toekomst. En daar wordt LYNN weer blij van!