Ben je ook zo’n tuinmens en baal je ervan dat de winter weer aan is gebroken? Vrees dan niet. Want ook is het mogelijk om binnen te tuinieren. En beweer nou niet dat je daar geen ruimte voor hebt, want in zelfs de kleine flats en appartementen met of zonder balkon of patio, is het mogelijk om de meest vette planten te kweken. Maar hoe werkt zoiets? LYNN zocht het voor je uit.
WAAROM BINNENPLANTEN?
Het gemiddelde Nederlandse huis heeft tegenwoordig 65 m2 aan oppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio’s en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. Zo is bijvoorbeeld in de Randstad het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten. Daarnaast gaat ruim twee derde van de Nederlanders weleens de hele dag de deur niet uit tijdens de wintermaanden. Een kwart blijft zelfs minstens één dag per week binnen. En nog erger: in de winter brengen we zelfs negentig procent van onze tijd binnenshuis door. Dit alles heeft natuurlijk nadelige gevolgen voor onze gezondheid.
Daarenboven hebben we binnen het probleem van zogeheten ‘vluchtige organische stoffen (VOS). Dit zijn (vloei)stoffen die in feite gassen produceren die schadelijke organische chemicaliën bevatten, waarvan sommige nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben. Organische chemicaliën worden veel gebruikt als ingrediënten in huishoudelijke producten. Verven, vernissen en was bevatten allemaal organische oplosmiddelen, evenals vele reinigings-, desinfectie-, cosmetica-, ontvettings- en hobbyproducten. Concentraties van deze organische verbindingen zijn in afgesloten ruimten vele malen hoger dan wat men aantreft in natuurlijke buitenomgevingen.
“Who loves a garden loves a greenhouse too. ”
Omdat we steeds meer in stedelijke gebieden wonen met kleine oppervlakten en daarbij meer tijd binnenshuis doorbrengen, bestaat er wel de mogelijkheid om de natuur juist dichterbij huis te brengen. Dit doe je simpelweg door het neerzetten of zelfs verbouwen van planten. Zoiets heeft natuurlijk alleen maar voordelen. Niet alleen reduceer je jouw stressniveau; ook kun je gezond en duurzaam leven doordat planten de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. De concentratie van VOS in het binnenmilieu kun je eenvoudig verminderen door het gemakkelijk kweken van bepaalde kamerplanten die effectief zijn in het absorberen van VOS.
INDOOR GARDENING: HET HOOGSTNOODZAKELIJKE
Nu we weten dat binnen tuinieren eenvoudig, gezond en therapeutisch kan werken, is het tijd om over te gaan op actie. Maar wat heb je eigenlijk nodig voor een binnentuin? Eerst is het van belang te weten welke planten het goed doen in binnenomgevingen. Ook is het belangrijk voldoende kennis te vergaren over hoe je een plant nou goed verzorgt. Onder de ‘binnentuin essentials‘ verstaan we:
- Zonlicht
- Water
- Grond
- De juiste plant(en)
- Handige gadgets
- Smart gardens
1.SUNNY ONE SO TRUE, I LOVE YOU
Net zoals Boney M, gedijen onze plantenvriendjes ook goed bij zonlicht. Toch is dit essentiële element vaak het grootste probleem bij binnenteelt. Veel huizen laten immers niet voldoende natuurlijk licht binnen. Door middel van kunstlicht zou je eventueel het een en ander nog kunnen bereiken, maar waarschijnlijk zit niet iedereen te wachten op een dikke koplamp in het interieur. Daarnaast levert kunstlicht ook vaak niet de juiste lichtfrequenties die planten kunnen absorberen. Daarom heeft het de voorkeur om de meeste planten te kweken bij ramen op het zuiden of westen. Hier vangen de planten het meeste zonlicht op terwijl het de zon langs de lucht volgt. Tegenwoordig bestaan er gelukkig allerlei handige apps die je ook nog eens kunnen helpen met dit specifieke probleem. Zo zijn Sun Suveyor en SunCalc echte aanraders.
Maar wat doe je als er geen voldoende daglicht is? Er zijn een aantal manieren om meer licht in huis te brengen. De handigste en eenvoudigste methode is de zogenaamde ‘kweeklamp‘. Zogeheten ‘groeilampen‘ zijn vaak verkrijgbaar in zowel fluorescentielampen als LED-lampen. Deze leveren voldoende energie om eenvoudig bladgewassen zoals basilicum, peterselie en sla te verbouwen. Fluorescentielampen verbruiken doorgaans meer energie dan LED-lampen en bieden niet zo’n breed scala aan lichtfrequenties, maar zijn wel goedkoper.
2.WALK ON WATER
Moderne huizen zijn veelal voorzien van geforceerde lucht die door ventilatieopeningen worden gepompt om de omgeving te verwarmen en te koelen. Helaas verhoogt verdamping woestijnachtige omstandigheden voor planten binnenshuis. Hierdoor drogen de bodems alsmaar uit. Ben je bijvoorbeeld een weekje op vakantie of tijdelijk de stad uit? Dan kan het gebrek aan water leiden tot onmiddellijke dood van de plant. En dat willen we natuurlijk voorkomen!
Wat je wel kunt doen is met koffiedik of zwarte droogbonen (Coco Noir) de verdampingssnelheid vertragen. Maar misschien nog beter is een zogeheten automatisch bewateringssysteem. Je kunt zo’n watersysteem zelf maken (DIY) of gewoon aanschaffen bij bijvoorbeeld bij ELHO waar de pot ook nog eens gemaakt is van gerecycled plastic.
Een andere iets technisch zwaardere oplossing is het gebruik van een drip irrigatiekit, dit is een geautomatiseerde timer met een pomp. Als je vaak thuis bent, kun je hier natuurlijk je hobby van maken. Bij een timer heb je een bak die je als waterreservoir kunt gebruikt. Je koppelt als het ware de automatische timer aan de pomp die vervolgens periodiek water uit het reservoir voor jouw in de pot spuit. Is dat niet geweldig?
3.UIT DE BODEM VAN MIJN HART
Naast voldoende dag en/of kunstlicht en water, is het van belang dat planten in de juiste grond staan. Veel tuindeskundigen zullen pleiten voor het maken van mengsels van perliet, vermiculiet, kokosnootkokos, veenmos of, als ze progressief zijn, biochar. Deze niet-aardse mengsels worden aanbevolen omdat gewone bodems binnenshuis vaak uitgedroogd ofwel te vochtig worden. Helaas zijn de meeste van deze alternatieven niet duurzaam en niet goedkoop.
Permacultuur kan helpen om met de natuur samen te werken binnenshuis. Dit werkt echter buiten anders dan binnen. Bodems vol leven ondersteunen normaalgesproken het ecosysteem; maar binnen is dit feit niet altijd gewenst. Een overvloed aan schimmels in de bodems kan al snel leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen. Ook het aantal insecten van buiten wil je waarschijnlijk binnen niet hebben. Dus, wat nu?
Kies bijvoorbeeld voor grotere potten. Deze zijn altijd beter dan kleine potten, omdat de hoeveelheid aarde een gezonder ecosysteem voor de plant ondersteunt. De ideale pot is eigenlijk een lange, magere plantenbak met een waterreservoir. Daarnaast kun je als bodem prima verouderde compost gebruiken. Dit is ook nog eens veel goedkoper. En wat insecten betreft: een van de weinige beestjes die zich binnenhuis goed gedraagt, is de eenvoudige worm. Wanneer je je pot voor het eerst met aarde vult, doe dan een kleine hoeveelheid keukenafval op de bodem met een paar of een gezond handjevol wormen. Ze overleven vrij gemakkelijk en helpen bij het reguleren van zowel het vochtgehalte als de bacteriepopulatie van de plantenbodems.
4.DE JUISTE PLANT
Veel tropische planten zijn eenvoudig te verzorgen en hebben zelfs het vermogen om fruiten en bessen te produceren. Daarbij is het wel handig gedurende de zomermaanden op een terras of tuin te zetten om ze zo een boost te kunnen geven, maar velen van hen kunnen het hele jaar binnenshuis overleven. Een paar voorbeelden zijn:
- De dwergbanaan
- De citrus
- De vijg
- Paddestoelen
- Kiemen
- Kruiden
5.HANDIGE GADGETS
Ben je misschien geen ster in het verzorgen van planten maar vind je het wel ontzettend leuk om ze te hebben? Dan zijn er gelukkig ook nog een aantal handige gadgets die je hierbij kunnen helpen. Zo houd je jouwzelf en je planten in leven:
- Bloempot Planty houd jouw planten in leven
- Tableau watert de planten voor je
- Aquajar is een zelfvoorzienend aquarium en een plantenbak in één
- Growth is een fantastische origamipot die met jouw planten meegroeit
- De Biopod is een kas voor al je wensen
6.SMART GARDENS
Heb je wellicht geen tijd, zin en/ of energie om in planten te steken? Dan kun je ook nog gebruik maken van complete smart garden sets. Deze intelligente systemen verbouwen automatisch je eigen planten, kruiden en groenten door middel van een geautomatiseerd programma voor voldoende licht, water en voedingsstoffen. Beter kun je het niet krijgen! Een paar voorbeelden van dit soort indoor farming sets zijn:
- Click & Grow: The Smart Garden 3
2. Click & Grow: The Smart Garden 9
3.Véritable: Smart Garden Kruidenpot
izle says:
Enjoyed every bit of your article. Really thank you! Want more. Lanita Tirrell Mordy