10X DUURZAME INTERIEURBOEKEN

line

De milieu-impact van (binnenhuis)architectuur is enorm. In dit artikel benadrukt LYNN samen met andere schrijvers de noodzaak om over te stappen naar een volledig duurzame wijze door middel van de 10 beste boeken op het gebied van duurzaamheid & interieur

1. SUSTAINABILITY IN INTERIOR DESIGN – Siân Moxon

Dit boek bewijst nog maar eens dat duurzaam interieurontwerp wel stijlvol kan zijn. Een uitgebreid naslagwerk voor iedereen die aan interieurdesign wilt werken. Dit boek introduceert duurzame ideeën en stimuleert en inspireert lezers met positieve, creatieve en praktische alternatieven.

2. MATERIAL REVOLUTION. SUSTAINABLE AND MULTI-PURPOSE MATERIALS FOR DESIGN AND ARCHITECTURE – Sascha Peters.

Tegenwoordig zijn bijna alle natuurlijke hulpbronnen volledig uitgeput. Dat betekent dat we in de toekomst wellicht zonder deze materialen moeten werken die tot voor kort altijd aanwezig waren. Het dreigende tekort aan middelen heeft gelukkig wel tot de vondst van nieuwe materialen geleid.

Dit boek overbrugt de kloof tussen onderzoek, industrie/ ontwerpers en (binnenhuis)architecten. Het boek biedt een systematisch overzicht van duurzame materialen die momenteel verkrijgbaar zijn. Materials Revolution is de nieuwe encyclopedie op het gebied van eco-materialen. Het heeft alles wat je nodig hebt voor een nieuw duurzaam project.

3. GREENING MODERNISM: PRESERVATION, SUSTAINABILITY, AND THE MODERN MOVEMENT – Carl Stein

Er bestaat een groot verband tussen de bouwsector en de wereldwijde energie- en milieucrisis. De wereldberoemde auteur Carl Stein richt zich in dit boek op het benadrukken van de belangrijke milieukosten- en baten van huidige bouwtrends en de implicaties ervan. Greening Modernism is verre van een praktische gids, maar het biedt de perfecte visualisatie van positieve impact die ecologische groene bouwtrends op de planeet hebben.

4. ECO HOUSE BOOK – Terence Conran

Terence Conran beschrijft het duurzaam woningontwerp en het bouwen vanaf de basis. Nog leuker aan dit boek is dat het ook de focus legt op milieuvriendelijke upgrades van bestaande structuren. Conran illustreert een ongelooflijk breed scala aan duurzame aanpassingen- en veranderingen. Ben je van plan je huis te verduurzamen? Dan is het Eco House Book wellicht het perfecte middel om het planningsproces direct te starten.

5. BALI: SUSTAINABLE VISIONS – Duncan Murray Kirk

Ontdek hoe architecten en ontwerpers inspiratie halen voor een nieuwe, ecologische en duurzame stijl van het tropisch leven in Bali. Terwijl het ecosysteem van Bali wordt uitgedaagd door een voortdurende toestroom van buitenlandse toeristen, herontdekten een handvol geïnspireerde makers de lange Balinese traditie van duurzaamheid op het gebied van bouwen en ontwerpen. Het is een essentieel boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van architectuur, design en de natuurlijke omgeving.

6. VEGAN INTERIORS – Deborah DiMare

Vegan Interiors staat voor compassievolle en duurzame toekomst van het interieurontwerp door de introductie van het vegan design. Dit boek is als pleidooi geschreven zodat er geen enkel levend wezen zou moeten leiden voor een prachtig decor en meubilair. Het boek laat voorbeelden zien van veganistische en duurzame ingerichte ruimten. Geen van de meubels, stoffen en decoraties zijn gemaakt van wol, leer, zijde, dons, veren, bont of ander dierlijk materiaal.

7. SUSTAINABLE DESIGN FOR INTERIOR ENVIRONMENTS- Susan M. Winchip

Dit boek bouwt voort op het uitgangspunt van het interieurontwerp dat wel degelijk een sociale en morele verantwoordelijkheid heeft om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de mens en het milieu te beschermen. Het focust zich op manieren waarop wetenschap en technologie kunnen worden gebruikt om de milieuproblematiek aan te pakken. Door middel van pedagogische functies worden de duurzaamheids-thema’s rechtstreeks in het ontwerpproces geïntegreerd. Op deze manier kunnen lezers later dezelfde principes toepassen in hun ontwerpen.

8. SUSTAINABLE RESIDENTIAL INTERIORS – Kari Foster

Een echte aanrader voor alle interieurontwerpers. Dit boek neemt lezers namelijk mee door een geïntegreerd ontwerpproces en demonstreert relevante principes- en werkwijzen die van toepassing kunnen zijn in elk interieurproject om een omgeving te creëren die gezond, krachtig, functioneel, duurzaam en mooi is.

9. DESIGNING SUSTAINABLE RESIDENTIAL AND COMMERCIAL INTERIORS: APPLYING CONCEPTS AND PRACTICES – Lisa M. Tucker

Dit boek legt de focus op het toepassen van concepten en praktische voorbeelden voor studenten en ontwerpers die duurzaamheid willen toepassen gedurende het ontwerpproces voor commerciële interieurs. Via inspirerende casestudies, zoals een kantoorontwerp, winkelontwerp, gezondheidszorgontwerp, horecaontwerp, restaurantontwerp en institutioneel ontwerp – leren lezers via de drie termen gelijkheid, economie en ecologie hoe een duurzaam concept leidt tot een goed ontwerpen ‘green project’.

10. MODERN SUSTAINABLE RESIDENTIAL DESIGN: A GUIDE FOR DESIGN PROFESSIONALS – William J. Carpenter

Dit boek is ietsje anders dan de andere. Het moderne duurzame woonontwerp van William Carpenter, geschreven voor designprofessionals, onderzoekt niet alleen de fundamentele ontwerp-principes van duurzame woningen, maar biedt ook een praktische gids voor de implementatie ervan.