Top 10 duurzame banken voor het interieur

line
top tien duurzame sofa's

Iedereen is gek op sofa’s. Je weet wel, van die elementen waar je je benen zo heerlijk op kunt uitstrekken. Ze zijn een echte vereiste voor ons interieur. Zonder een bank stelt een inrichting immers niks voor. De meest duurzame bank is natuurlijk een tweedehands exemplaar, maar als je iets nieuws moet kopen, hebben we de meest milieuvriendelijke meubelmerken voor je gevonden. Hoewel er nog altijd een stigma op duurzaam design ligt, gaan we je kennis laten maken met de meest prachtige sofa’s van milieuvriendelijke komaf.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurblog uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Waarom duurzame alternatieven?

Tegenwoordig zijn er zoveel sofa’s verkrijgbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar die enorme keuze heeft ook een keerzijde: massaproductie betekent vaak dat het geproduceerd is op een milieu-onvriendelijke wijze. Bovendien zijn ze veelal geproduceerd in landen waar men het niet zo nauw neemt met bijvoorbeeld de Arbowetgeving. Daarnaast is er bij de productie ervan vaak sprake van het gebruik van chemicaliën, evenals materialen die veel impact hebben op de planeet, zoals niet biologische katoen of synthetische stoffen. Gelukkig ontstaan er ook initiatieven van fabrikanten die het anders willen aanpakken: hieronder vind je een top tien van de meest duurzame banken van dit moment.

NR. 1 MAGIS: COSTUME SOFA

Conventionele banken zijn doorgaans moeilijk of onmogelijk in hun onderdelen te scheiden, waardoor recycling of reparatie onmogelijk zijn. Ontwerper Stefan Diez moest de gemiddelde bankconstructie heroverwegen om het kostuumsysteem van het Italiaanse merk Magis te creëren, dat gemakkelijk uit elkaar te halen, te recyclen en schoon te maken is. Het resultaat? Een prachtige bank met een polyethyleenstructuur gemaakt van gerecycled industrieel afval dat zelf ook wederom recyclebaar is. Het systeem bestaat uit vier modules: een stoel, een linker- en rechterarmleuning en een poef. Hierdoor kan de consument bij een nieuwe indeling de sofa altijd aanpassen.

NR. 2 NEL: DE ALFA SOFA

Hoewel duurzaam design nog maar in de kinderschoenen staat, heeft label NEL het al helemaal voor elkaar. Oprichter Jorrit Tol startte ruim tien jaar geleden zijn carrière in de designindustrie. Zo werkte hij bij de grote merken als KvadratLinteloo en Fest. Zoals we weten veranderd er een hele boel in tien jaar, maar volgens Tol veranderde de designwereld maar gestaag. Daar moest verandering in komen en daarom startte hij met NEL: een nieuw designmerk waar duurzaamheid en kwaliteit vooropstaan. De eerste banken bank uit de collectie van Nel, is de Alfa Sofa, de bank met een echt verhaal. 

NR. 3 NEL: DE MAVERICK SOFA

Nog een leuk feit aan het meubilair van NEL is dat de stoffen banken gemaakt worden van gerecyclede wollen truien. Maar waarom is gerecycled beter dan nieuwe wol? Bij de productie van wol zijn er gewoonweg nieuwe grondstoffen nodig. Daarbij worden veel bestrijdingsmiddelen en grote hoeveelheden water- en energie verbruikt. Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van materialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Een bank uit gerecycled wol is dus beter als een bank uit nieuwe wol. Een geweldig voorbeeld is de Maverick Sofa van Nel.

NR. 4 HAY: ARBOUR’S CLUB

De Arbour-collectie bestaat maar liefst uit een twee- en driezitsbank en werd recentelijk uitgebreid met de Arbour Club Armchair en een meer compacte Arbour Club Sofa. Zo is deze ideaal voor kleinere ruimten of om te combineren met de andere stukken uit dezelfde collectie. Arbour is een prachtige meubelcollectie van hoogwaardige en duurzame materialen zoals FSC-gecertificeerd, massief eikenhout, kussens met een gerecyclede vulling en afneembare hoezen die het Europese Ecolabel dragen. 

NR. 5 THE NEW RAW: POTS PLUS

De Pots Plus-collectie onderzoekt de mogelijkheid om plastic afval van de stad te gebruiken bij het bouwen van 3D-geprinte meubels. Dit straatmeubilair is voorzien van gave geïntegreerde plantenbakken die een gezonde en milieuvriendelijke levensstijl in de stad bevorderen. Bovendien is de geometrie gebaseerd op ergonomische krommingen die een ontspannen lichaamshouding mogelijk maken. Hoe gaaf is dat?

NR. 6 ATRA: NERTHUS SOFA

Meubelontwerpstudio ATRA heeft een modulair banksysteem gecreëerd, dat bestaat uit gerecyclede materialen en is bekleed met een stof op basis van hennep. De Nerthus Sofa-collectie bestaat uit individuele stukken, die in elkaar kunnen worden geschoven. Zo kan een grote, unieke eenheid gecreëerd worden om lounges, stoelen en voetenbankjes te maken. Elk stuk is omlijst met FSC-geregenereerd hout dat lokaal is geproduceerd en geproduceerd met gecertificeerde duurzame praktijken. Stroken van witte hennepstof, een vezel geproduceerd uit een cannabissoort, wikkelen zich rond het frame van Nerthus Sofa. Zo wordt er een ondersteunende basis gevormd. In lijn met de uiterlijke elementen is de vulling van het meubel gemaakt van gerecyclede of afgedankte voorwerpen zoals paardenhaar. De hennepbekleding van ATRA is verkrijgbaar in verschillende kleuropties: wit, zwart, olijfgroen, bosgroen, marineblauw en bruin.

NR. 7 MODUPLUS: &EX SOFA

Duurzaam interieur design ligt de ontwerpers van Moduplus aan het hart, logisch dat vanuit die visie een circulair zitsysteem is ontstaan. Dankzij een simpele abonnementsvorm, onder het mom van ‘zitten-als-service’, worden gebruikte materialen ‘geupcycled‘ in nieuwe banken. Zo behouden grondstoffen hun waarde en tegelijkertijd vechten we tegen afval en verspilling. Belangrijk feit is dat het label ondertussen is opgenomen in de bibliotheek van het INSIDE/INSIDE platform waar LYNN eerder over schreef. 

NR. 8 GREENKISS: CORAL SOFA

Greenkiss is een nieuw ecodesignmerk van ontwerpers Hubert de Malherbe en Thierry Lemaire, in samenwerking met designer Paolo Castelli. Het label kwam binnen enkele maanden tot leven dankzij een vanzelfsprekende symbiose van vaardigheden. Greenkiss is namelijk zomaar op een willekeurige zomervakantie ontstaan. Het resultaat? Een milieuvriendelijke collectie met maar liefst 20 bijzondere stukken meubilair en verlichting- met daarin prachtige sofa’s. Het merk werkt met hergebruikte, herwonnen of verantwoord geproduceerde materialen. Denk aan gestoffeerd meubilair met poten van B-keuze essenhout, voeringen van milieuvriendelijk rubber en details van jute.

NR. 9 SOFACOMPANY: CURA

De Cura stof is gemaakt van 98% gerecyclede PET-flessen. Deze flessen krijgen een betere bestemming dan stortplaatsen of de natuur. Ze worden ingezameld, gesorteerd, gereinigd en uiteindelijk omgevormd tot de fijnste vezels. Met de Cura stof doe je geen concessies aan kwaliteit en comfort. Integendeel! De ultrafijne en zachte polyester vezels worden getransformeerd en gevormd om natuurlijke materialen te imiteren. Met de verfijnde verwerking van gerecycled polyester en de daaropvolgende weefmethode voel je geen verschil tussen de Cura stof en natuurlijke stoffen. Met het concept “Zelf Ontwerpen” is het mogelijk het meubilair van je dromen ontwerpen. De nieuwe duurzame stof Cura is nu beschikbaar in drie prachtige kleuren: donkergroen, lichtblauw en lichtgrijs.

NR. 10 A LOTT OF SPACE: DE SOFA DIE MET JE MEEGROEIT

Als flexibele stadsbewoners verhuizen we veel. Helaas verhuizen onze meubels vaak niet met ons mee. Veel meubels passen niet in de volgende levensfase, niet in het volgende appartement of zijn het simpelweg niet waard om mee te verhuizen vanwege de slechte kwaliteit #fastfurniture. Dat kan slimmer! Daarom heeft A LOTT OF SPACE ieders meest geliefde meubelstuk, de sofa, her-ontworpen. Het doel hiervan is tweeledig. Enerzijds is het de creatie van een comfortabele sofa die net zo flexibel is als jij. Een die met je meegroeit en zich makkelijk aan laat passen als het leven daarom vraagt. Anderzijds is het doel om een sofa te creëren die gemaakt is om een lange tijd mee te gaan en past in onze circulaire wereld. De Sofa is gemaakt van 98% gerecycled polyester en is thuis op 30 graden te wassen.

Ben jij nou ook helemaal in de ban van duurzame sofa’s? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon even contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: 1: Foto’s by Unsplash,- 2: Costume Sofa by Magis, – 3: De Maverick Sofa by Nel,- 4: Arbour’s Club by Hay,- 5: Pots Plus by The New Raw,- 6: The Nerthus Sofa by Atra,- 7 &Ex Sofa by Moduplus,- 8: Coral Sofa by Green Kiss,- 9: Cura by SofaCompany,- 10: De Sofa die met je meegroeit by A Lott of Space.