Is jouw interieur ook aan een update toe? Alleen al door een likje verf lijkt een ruimte vaak helemaal nieuw. Leuk! Maar wist je dat de meeste verfsoorten bestaan uit voornamelijk fossiele grondstoffen? Dat is dan weer jammer. Kies daarom liever voor een milieuvriendelijker verfsoort. Maar wanneer spreken we daar eigenlijk van? LYNN zocht het voor je uit.
WAT IS DUURZAME VERF?
Jaarlijks wordt er zo’n 3,5 miljoen liter verf verbrand. Helaas komen al die anorganische stoffen in ons milieu terecht. Zo’n gigantische hoeveelheid chemische uitstoot is dus niet bepaald goed. Zelfs voor onze eigen gezondheid niet. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als duurzame verf. Maar wat verstaan we daar nou precies onder?
Bij duurzame verfsoorten spreken we van een gereduceerde schadelijke uitstoot van CO2 en andere giftige stoffen. Daarnaast bestaan de verven uit natuurlijke grondstoffen die niet (of weinig) zijn bewerkt met chemicaliën. Hierdoor zijn ze dus vaak biologisch afbreekbaar. Tot slot bestaan er ook nog duurzame verven met een circulair karakter. Daar haakt LYNN later op in.
VOORDELEN VAN DUURZAME VERF
Bij duurzame verf is er dus sprake van een gereduceerde toxische uitstoot. Het grote voordeel hiervan is dat mensen geen last hebben van vervelende irritaties aan de ogen en keel. Een mooie bijkomstigheid; er hoeven geen maskers te worden gedragen bij het schilderen. Overigens zul je ook geen last hebben van nare geurtjes thuis.
Vaak zijn duurzame verfsoorten van betere kwaliteit dan de reguliere soorten. Zo zijn ze beter bestand tegen micro-organismen waardoor ze minder snel aangetast worden dan conventionele verven. Ook gaan ze ook nog eens een stuk langer mee. Win-win!
Nog een voordeel is dat duurzame verf een gezonder binnenklimaat geeft. Neem een voorbeeld aan mineraalverven. Deze gedijen goed in vochtige ruimten. Een mineraalverf is tevens waterdamp doorlatend; een uitstekende eigenschap bij bacteriën en schimmels. Nog niet overtuigd? Ze zijn ook nog eens helemaal hypoallergeen en onbrandbaar.
‘’Bij een natuurverf-merk hoort een productiewijze/filosofie: over de gehele linie zo veel mogelijk natuurlijke, bij voorkeur van biologische landbouw afkomstige, herwinbare grondstoffen en een cradle-to-cradle visie.”
-Woordvoerder Duller & Co, een Nederlandse verfspeciaalzaak
Kortom, verf is duurzaam wanneer er sprake is van weinig grondstof;- afval;- en energieverbruik gedurende zijn productieproces. Bij de verwerking dient de verf zo min mogelijk schade aan het milieu te veroorzaken. En heeft de verf de langst mogelijke levensduur. Tot slot dient het zo min mogelijk afval te generen op de meest vriendelijke wijze.
DIVERSE DUURZAME VERFSOORTEN
NATUUR-DISPERSIEVERVEN
Natuur-dispersieverf is een verf op basis van natuurlijke grondstoffen zoals krijt, marmer, cellulose enzovoort. Soms zijn er ook natuurlijke harsen en oliën toegevoegd. Een natuur-dispersieverf is schrobvast en extra dekkend. De verf is beschikbaar in alle mogelijke kleuren.
MINERALE VERVEN
Silicaat of mineraalverven zijn verfstoffen op basis van natuurlijke grondstoffen met een minerale bindmiddelcombinatie van kieselsol en kaliwaterglas. Een mineraalverf is uiterst geschikt voor vochtige ruimten zoals badkamers, kelders en keukens. De afwerklaag scheurt niet bij uitzetting dankzij de zeer hoge waterdampdoorlatendheid en sterke hechting. Er is geen sprake van vochtophoping en de verf bladdert niet af. Minerale silicaatverf is dus zeer duurzaam, resistent en standvastig.
KALKVERF
Kalkverf is een natuurlijke verf op basis van kalk waarbij geblust kalkmiddel het bindmiddel vormt. In tegenstelling tot reguliere muurverven, blijft bij kalkverf de muur vrij ‘ademen’. Kalkverf staat verder bekend om z’n sfeer makende en unieke uitstraling. De verf telt een grote hoeveelheid aan voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zo is kalkverf 100% natuurlijk, milieuvriendelijk en is het volledig recyclebaar.
LEEMVERF
Leemverf is een verf op basis van leempoeder en natuurlijke pigmenten. De verf is ademend, antistatisch en vochtregulerend. Leemverf kan op diverse ondergronden worden toegepast.
CIRCULAIRE VERF
Niet alle duurzame verfsoorten zijn per definitie ook circulair. LYNN schreef al eerder over het circulair gedachtegoed in dit artikel. Bij circulaire verf worden de grondstoffen na gebruik weer hergebruikt. Deze verfsoorten gaan na gebruik weer terug de natuur in en hoeven we dus niet te verbranden. Ouderwetse kalkverf is een goed voorbeeld van circulaire verf. Hartstikke duurzaam!
Pas op met ‘Greenwashers’
Tegenwoordig wordt bijna alles aangeduid als ‘duurzaam’ en ‘ecologisch’. Pas hier echter mee op. Niet alles is zo duurzaam als je denkt. De recepten van echte natuurverven worden altijd volledig ter beschikking gesteld. Zo is het eenvoudig na te gaan wat er precies in de verf qua ingrediënten zit. Zogenaamde milieuvriendelijke, of ook ‘eco-friendly’ oplichters houden hun recepten echter geheim. Nog een aantal dingen waar je op dient te letten zijn:
- Het type olie dat gebruikt wordt. Vermijd verf op basis van soja-olie, distelolie en zonnebloemolie. Kies liever voor lijnolie, Chinese houtolie en ricinusolie;
- Vermijd polyvinylacetaat, of ook wel azijnzuurester genoemd (kunststof binder, plastic);
- Vermijd (aromaatvrije) terpentine/ verdunners onder de naam van een zogeheten aardoliedestillaat. Kies liever voor een product dat gomterpentijn of citrusolie als oplosmiddel gebruikt;
- Zogenaamde bio-based verfsoorten zijn zeer misleidend. De basis heeft een bio-aandeel, maar het eindproduct is vaak niet bio. Zo is dertig procent van bio-grondstof genoeg voor het etiket bio-based;
- Vermijd merken als Ecotec, Moosefarg, Osmo en Uula. Deze greenwashing producten zijn slechts een deel van ecologische afkomst of zelfs helemaal niet.
DE DUURZAAMSTE VERFMERKEN
Het internet staat vol met merken die allemaal hetzelfde aanbieden, namelijk duurzaamheid. Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien ligt greenwashing op de loer! Oppassen geblazen dus. Daarom hier een lijstje met de 5 bewezen duurzaamste verfmerken:
- Aquamarijn
- Auro
- Kreidezeit
- Uula
- Allback
- Pure & Original
- Fairf
- Farrow & Ball
- Little Greene
- Earthborn Paints
- Nutshell Paints
- Eico Paints
- Amazona
- Rocks Colours
- Carte Colori
- Paint the Past