De haard is natuurlijk het ideale sfeermiddel in een interieur. Daarnaast geeft het veelal een fijne warmte aan een ruimte. Helaas staat de haard onder hevige discussie in verband met de klimaatverandering. Welke haarden zijn anno 2020 dan eigenlijk nog verantwoord? LYNN zocht het voor je uit.
1. DE ELEKTRISCHE HAARD
Een elektrische kachel is een kachel, waarin als brandstof elektriciteit wordt gebruikt. Dit type kachels wordt daarom aangesloten op de netstroom. Veel woningen worden tegenwoordig aangesloten op zonnepanelen waardoor we het huis inclusief haard verduurzamen.
Bij het verbranden van een elektrische kachel komt er geen fijnstof vrij, en is dus beter voor de gezondheid. Daarnaast staat de elektrische haard bekend om het feit dat het geen CO2 vrijlaat. Nog een leuk feitje: voor de verbranding van een elektrische haard hoeven geen bomen te worden gekapt! Elektrische haarden zijn dus prima optie voor jouw interieur.
2. DE HOUTKACHEL
Een houtkachel is een kachel, waarin als brandstof hout wordt gestookt. Maar liefst 90% van de warmte de lucht in via de schoorsteen. Flink blijven stoken dus om het warm te blijven houden. Overigens komen er bij het verbranden van hout fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Deze luchtverontreiniging heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de mens, dier en het klimaat.
Een houtkachel draagt niet bij aan een beter klimaat. Bij de verbranding komt meer CO2 vrij dan zes dieseltrucks bij elkaar. Iets om niet bepaald vrolijk van te worden. En what about milieuvriendelijke houtkachels? Die zijn letterlijk een lachertje. Met het oog op de toekomst, is het dus beter de gezellige en nostalgische houtkachel aan je voorbij te laten gaan.
3. DE GASHAARD
De woning zonder gas is in opkomst. Veel gebouwen hebben daarom al geen aansluiting meer op het gasnetwerk. Hoewel het gas de aankomende dertig jaar een grote meerderheid van woningen blijft verwarmen, is de aanschaf van een gashaard een grote miskoop.
De gashaard is een kachel, waarin als brandstof gas wordt gebruikt. Tijdens de verbranding van gas komen er bepaalde stoffen vrij, hoofdzakelijk waterdamp en CO2. De uitstoot van schadelijke stofdeeltjes tijdens het verbranden van de brandstof is echter kleiner dan bij die van een houtkachel. Maar gas is geen hernieuwbare energiebron en gasbedrijven zijn nota bene een doorn in het oog voor het klimaatakkoord. Een gashaard dus noch klimaatneutraal noch ethisch verantwoord.
4. DE PELLETHAARD
Een pelletkachel is een kachel, waarin als brandstof houtpellets worden gebruikt. Deze houtpellets zijn cilindervormige korrels afkomstig uit afvalhout. Het zijn veelal restproducten van de bosbouw, zoals zagemeel en spaanders. Zoals je misschien al kunt concluderen, worden bomen onnodig gekapt voor de productie van houtpellets, waardoor ontbossing wordt versterkt met als gevolg een sterke vermindering aan biodiversiteit.
Daarnaast komt er bij de productie van deze pellets maar liefst twee keer zoveel CO2 vrij dan als bij aardgas. Overigens heeft een pellethaard schadelijke gevolgen voor zowel het milieu als de gezondheid van mens en dier. Een pellet kachel is dus niet CO2-neutraal en is per definitie milieuonvriendelijk.
5. DE BIO-ETHANOLHAARD
Een bio-ethanol haar is een kachel, waarin als brandstof plantaardige stoffen worden gebruikt. Deze bestaan voornamelijk uit mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Maar het voorvoegsel ‘bio’ in bio-ethanol, betekent echter niet dat de brandstof altijd afkomstig is uit biologische landbouw.
De fabricatie van bio-ethanol vergt echter grote hoeveelheden brandstof, zoals het zaaien, oogsten en de grondstof omzetten in de werkzame stof die in dit type haarden wordt gebruikt. Bio-ethanol is daarom niet per se minder vervuilend dan de op fossiele-brandstof lopende gashaard.
Bij de verbranding van bio-ethanol komt er waterdamp en CO2 vrij. Bij veel toestellen wordt de hoeveelheid geproduceerde stikstofdioxide overschreden. Verder zijn de plantaardige stoffen van de kachel niet per se gezond, wat door veel producenten wel wordt beweerd. Een bio-ethanolhaard past daarom niet in een energie-neutrale toekomst.
Ben je nog aan het twijfelen voor de juiste haard of zoek je gewoonweg een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!