WAAROM IS TERRACOTTA ZO ECO-FRIENDLY?

line
Terracotta is super milieuvriendelijk

Terracotta heeft een ware comeback gemaakt in zowel de textiel- als woonindustrie. Trends zijn altijd een afspiegeling van wat er gaande is in de maatschappij. Door de toenemende zorg over de corona-maatregelen en de isolerende gevolgen hiervan, heeft de Nederlandse consument blijkbaar behoefte aan meer warmte in hun leven – want door de toevoeging van terracotta gaat jouw interieur weer schijnen. Maar wist je dat terracotta ook super milieuvriendelijk is?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OUDBOLLIG IS NIET MEER

Terracotta is weer back in fashion. We zijn getuige van een heropleving van warme tinten in niet alleen buitenshuis maar ook binnenshuis. De terracotta die tegenwoordig zo razend populair is, ziet er anders uit dan in de jaren ’80. Het is nu een smaakvol en divers materiaal dat gecombineerd kan worden met een groot aantal interieurstijlen, mits goed gestyled. Hoewel we terracotta instinctief associeren met de klassieke, traditionele of zelfs rustiek landelijke stijl, staat terracotta in de nieuwste ontwerpconcepten ook centraal in moderne interieurs. Terracotta is bijvoorbeeld de ideale kleur voor een accentmuur bij een eclectisch interieur in combinatie met tribale texturen en details- en veel natuurlijk groen.

EEN GROEN WELWILLEND KARAKTER

Er is nog een reden waarom terracotta momenteel een hype is. Nu onze omgeving iedere dag slechter wordt door de toename van de opwarming van de aarde, is het voor mensen een groot belang geworden om zich te focussen op milieuvriendelijke zaken. En laat terracotta nou een van die dingen zijn. Terracotta is een natuurlijk en aards materiaal dat is gemaakt van klei en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het productieproces bij dit materiaal is heel eenvoudig, duurzaam en milieuvriendelijk, want het bevat geen schadelijke chemicaliƫn of andere elementen. We hebben het hier eigenlijk gewoon over verwarmde klei die in de gewenste vorm is gemaakt.

FIJNER KAN HET NIET

In India is terracotta van oudsher altijd populair geweest, omdat het materiaal buitengewoon duurzaam is en tegelijkertijd gunstig voor het menselijk lichaam. Dit geliefde product heeft een enorme hittebestendigheid, waardoor het z’n naam heeft verkregen als ideaal materiaal om mee te koken. In het Italiaans betekent ’terracotta’ gebakken aarde. Maar wat maakt terracotta dan eigenlijk zo speciaal? LYNN heeft alle redenen voor je opgezocht:

  1. Het is 100 procent natuurlijk. Het basismateriaal van terracotta is klei, een van nature voorkomend materiaal.
  2. Het productieproces van terracotta is natuurlijk en eenvoudig. Er worden geen kunstmatige materialen gebruikt die schade kunnen berokkenen. Dit benadrukt het feit dat terracotta geen negatieve invloed heeft op het milieu.
  3. Terracottaproducten kunnen op grote schaal worden gebruikt voor verscheidende doeleinden en dat maakt het een veelzijdig product ook voor in de toekomst.
  4. Terracotta is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar
  5. Terracotta is hernieuwbaar en recyclebaar. Met behulp van een eenvoudig proces kan het materiaal gemakkelijk en snel in nieuw gewenste vormen worden gesneden. Het recyclepercentage is dan ook 95 procent.
  6. De ovens waarin terracotta wordt vervaardigd zijn zeer energiezuinig.
  7. Terracotta gaat heel erg lang mee. Dit vanwege het feit dat het een hoge mate van slijtage kan verdragen. Daarnaast heeft het product een hoge hittebestendigheid en vergt het materiaal weinig onderhoud.

Al deze verschillende kenmerken maken daarom duidelijk dat terracotta een uitzonderlijk milieuvriendelijk materiaal is, aangezien het recyclebaar, duurzaam, 100 procent natuurlijk is en het milieu op meerdere manieren spaart. Weet je echter niet hoe je dit materiaal kunt toepassen in jouw huidige interieur? Neem dan gewoon contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat.