Op een feestje loop ik tegen Marjolein aan. We raken in gesprek over mijn baan en wat ik precies doe. Marjolein laat foto’s zien van haar nieuwe interieur, maar geeft te kennen dat ze nog niet helemaal tevreden is over de aankoop. Wellicht zou LYNN daar iets in kunnen betekenen. Absoluut, maar wel tegen een normale betaling. Per ongeluk kwam die vraag weer: ”Waarom is een interieurontwerper zo duur?”
INTERIEURONTWERPEN IS EEN VAK
Het vak interieurontwerp is razend populair. Studio’s in Nederland schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Iedereen kan zich in feite interieurontwerper noemen. Interieurstylisten- en ontwerpers kunnen zich dan ook overal vestigen zonder diploma. Dat is het grote nadeel van een onbeschermde titel. Van hobbymatig plaatjes knippen- en plakken maakt je echter nog geen gecertificeerd beoefenaar van het vak. Met andere woorden: interieurdesign is geen hobby, maar een ‘echt’ beroep. LYNN legt uit waarom precies.
Interieurvormgeving kun je heel goed vergelijken met het bouwen van een huis waarbij het ook geen kwestie is van van stenen stapelen!
–Cristy Brandriet, interieurontwerper en docent interieurvormgeving
REDENEN VAN EEN PRIJZIG ONTWERP
- Interieurontwerpers beschikken over een gedegen opleiding
- Interieurontwerpers beschikken over veel kennis
- Arbeidsloon is nou eenmaal prijzig
- De kwaliteit van het ontwerp ligt zeer hoog
BASISKENNIS VAN HET VAK
Voor veel consumenten blijkt het lastig om een evenwichtige en coherente interieurstijl neer te zetten. Ze kiezen vaak meubels, materialen en kleuren die onderling niet samenhangend zijn. Het interieur oogt dan ook vaak rommelig en onrustig. Het spreekt vanzelf dat een interieurdesigner de belangrijke interieurstijlen herkent en er een goed basisconcept voor moet kunnen bedenken.
Daarnaast dient de beoefenaar te beschikken over een potje mensenkennis. Dit is nodig voor het incalculeren van persoonlijke voorkeuren van de opdrachtgever ten aanzien van de aankleding en inrichting van ruimten. Daarenboven heeft de mens over het algemeen kenmerken die van belang zijn bij het ontwerpen zoals de (dynamische) menselijke maat.
DE MENSELIJKE MAAT
De (dynamisch) ‘menselijke maat’ is een zeer belangrijk gegeven in ons vak. Hiermee bedoelen we dat de maat van gemiddelde mens het uitgangspunt moet zijn voor de indeling en inrichting van ruimten. Een wc, bad, trap, doorgang en de meeste gebruiksvoorwerpen zijn dus gebaseerd op de lengte, breedte en hoogte van de gemiddelde mens. Onder de menselijke maat kunnen we ook de meest voorkomende emotionele kenmerken en reacties van mensen scharen. Mensen zijn weliswaar allemaal verschillend, maar toch zien we veel overeenkomsten in de reactie van mensen op bepaalde maten en verhoudingen, kleuren, materialen, vormen en licht(inval).
HET GEBRUIK VAN GESTALTPSCYHOLOGIE
Nog een punt waar interieurontwerpers rekening mee houden is de gestaltpsychologie. In de gestaltpsychologie houdt met men zich bezig met de manier waarop mensen hun omgeving waarnemen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de mens zijn omgeving het liefst waarneemt in samenhangende structuren en patronen. De gestaltpscychologen hebben op basis hiervan diverse ontwerpregels samengesteld. Interieurontwerpers maken hier veelvuldig gebruik van.
HET MAKEN VAN EEN TOTAALPLAN
INTERIEURSTIJLEN
Interieurontwerpers stellen zich als eerste de vraag: welke interieurstijl gaan we toepassen in dit plan? We dienen dus iedere stijl te herkennen, uit te kiezen en in staat te zijn om te kunnen mixen & matchen. De meest bekende algemene stijlen zijn de landelijke, klassieke en moderne stijl. Daar houdt het echter niet mee op. Door de jaren heen doen we dan ook steeds meer aan persoonlijke stijlontwikkeling. Bovendien dient een interieurontwerper zich bewust te zijn van de heersende trends en hoe we die precies toepassen in het interieur.
INVENTARISEREN
Ten tweede zorgen we voor het inventariseren van de woonsituatie. Het objectief in kaart brengen van de ruimte wordt gedaan door het maken van een plattegrond. Daarnaast is het van belang de leefstijl van de opdrachtgever juist in kaart te brengen. Naast de leefstijl nemen we ook de functies van ruimte(n) in acht. Zo brengt een badkamer bijvoorbeeld andere activiteiten met zich mee dan een keuken.
DE 6 ONTWERPBOUWSTENEN
Ieder interieur bestaat uit een aantal vaste, belangrijke ontwerponderdelen. LYNN gebruikt daarom een handige ontwerptool: de 6 ontwerp bouwstenen. De zes ontwerpbouwstenen zijn ruimte, lijnen, vormen, texturen, patronen en kleuren. Deze zes hebben allemaal ook weer hun individuele uitvoeringskeuzes en effecten. Het is dus aan iedere interieurontwerper de opdracht alle bouwstenen te herkennen en goed toe te kunnen passen.
KLEUREN
Een goede interieurontwerper heeft een doorontwikkeld kleurenbewustzijn en kennis van kleur. Kleuren spelen namelijk een grote rol in ons interieur. Ze kunnen positief, neutraal of negatief uitpakken. Maar ook zijn ze van belang bij het kiezen van een interieurstijl,- het warmer of koeler maken van ruimte(n),- het beïnvloeden van het (dag)licht,- de functie(s) benadrukken van ruimte(n),- het groter of kleiner maken van ruimte(n),- bepaalde aspecten benadrukken of juist camoufleren,- het creëren van contrasten en tot slot ruimte(n) optisch verbinden.
MATERIALEN
Vloeren, wanden, plafonds, raambekleding en afscheidingen dragen allemaal unieke materie. Kennis van materialen is dan ook zeer belangrijk. Zo heeft ieder materiaal z’n eigen uitstraling-en effecten. Daarnaast zijn er binnen iedere interieurstijl materialen en kleuren met specifieke kenmerken. Als algemene regel geldt: minder opvallende materialen zijn een veilige keuze; meer opvallende materialen zijn meer onderscheidend maar risicovoller. Een interieurontwerper is in staat vooraf de juiste inschattingen te maken van de effecten van het gekozen materiaal op het interieur.
MEUBILAIR
Naast de uitstraling van meubels, is de functie ervan ook zeer belangrijk. Bij de keuze van meubilair worden er dan ook gebruiksgeoriënteerde vragen gesteld, zoals: Is het meubel stabiel? Is de stoel in hoogte verstelbaar? Biedt de stoel voldoende steun? Naast het uitzoeken van passend meubilair is het ook aan ons de taak de ruimte voor het gebruik te plannen. Hierbij hebben we kennis van goede afstanden tussen meubels, proporties en juiste posities.
Bij een meubelplan hoort ook de juiste uitstraling met daarbij een passende ontwerplijn. We zullen in dit plan dan ook kiezen voor de juiste opstellingsvorm. Hierbij maken we de keuze uit symmetrische, asymmetrische of diagonale ontwerplijnen. Ook richten we onze aandacht op het toepassen van blikvangers (focalpoints) en zichtlijnen die ons interieur boeiender maken.
VERLICHTING
Licht doet veel met een interieur. Het helpt o.a. bij een optimale diepte- en ruimtewerking, kleurenweergave en sfeerbepaling. Een gedegen interieurontwerper heeft kennis van de invloeden van zowel dag- als kunstlicht. Een evenwichtig verlichtingsplan bestaat uit een balans van lichtspreiding tussen licht-en donkercontrasten. Bovendien is het licht afgestemd op specifieke behoeften per plaats.
Interieurontwerpers hebben tevens trucs in huis om het daglicht kunnen beïnvloeden. Daarnaast weten ze de verschillen te noemen tussen algemene verlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Ook zijn ze in staat de interieureffecten van armaturen en lichtbronnen noemen.
STYLING EN ACCESSOIRES
Nu zijn we aangekomen bij de finishing-touch van het interieurontwerp, namelijk de styling. De perfecte vormgeving ontstaat als alle onderdelen in het interieur zorgvuldig worden gekozen, gecombineerd en gerangschikt. Dit doen ontwerpers door middel van symmetrische, asymmetrische of diagonale opstellingsvormen. Ook kunnen we de styling afronden door onderlinge afstemming en binding, het toepassen van contrasten en het creëren van ritme.
WAT KOST EEN INTERIEURONTWERP?
Wil je enkel een kleuradvies of wil je jouw inrichting compleet vernieuwen? De prijzen hiervoor verschillen behoorlijk. De kosten van een interplan wordt per uur, per ruimte of per omvang van het project gecalculeerd. Een goedkoop interieuradvies is echter vaak van mindere kwaliteit. Maar wat zijn de normale prijzen voor een interieurontwerper?
De gemiddelde prijs van een kleuradvies kost ongeveer € 50. Een basis kwalitatief interieuradvies kost al gauw tussen de 200 en 400 euro. Daarentegen kost een totaal uitgewerkt interieuradvies maar liefst tussen de 650 en 950 euro. De meest uitgebreide keuze biedt echter wel het meest spectaculaire ontwerp. Maar waarom dan?
HET BESTE INTERIEURONTWERP
Een uitgebreid interieuradvies begint met een kleuradvies voor de juiste sfeer. Door middel van een plattegrond op schaal borduurt de ontwerper verder op de correcte aankleding en inrichting van de ruimte. Hierin worden keuzes gemaakt voor het meubilair, verlichtingsarmaturen, accessoires, kunst, snijbloemen- en planten. Daarnaast krijgt de opdrachtgever een sfeerimpressie aangeboden door middel van tekeningen of 3D-beelden. Tot slot wordt de ‘shoppingslist’ aangeboden inclusief verkoopadressen. Een interieurontwerper zoals LYNN scheelt je dus een hoop werk!