TOP 10 VINTAGE STOELEN VOOR HET DUURZAME INTERIEUR

line

Ben je net als LYNN dol op stoelen? Je weet wel, van die dingen waar je zo heerlijk op kunt zitten. Stoelen zijn een echte vereiste voor ons interieur. Zonder zo’n eetstoel stelt een inrichting immers niks voor. Hoewel er nog altijd een stigma ligt op duurzaam design, ga ik je kennis laten maken met 10 duurzame stoelen met een tweedehands maar tijdloos karakter, zogeheten klassiekers.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurblog uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

ECHTE DESIGN ICONEN

Een klassieker is een meubel, of stoel in dit geval, dat een alomtegenwoordig en uniek symbool is van een vergane tijd, hoofdzakelijk vanwege inherente kwaliteit of representatieve status, vaak beschouwd met gevoel van nostalgie. De stoelen die LYNN hieronder voor je gaat opsommen, zul je dan hoogstwaarschijnlijk ook herkennen uit bijvoorbeeld tijdschriften, woonprogrammas of woonwinkels. Maar wat maakt deze eetstoelen dan zo duurzaam?

Dit vanwege het feit dat de modellen die hieronder staan opgesomd allemaal tweedehands verkrijgbaar zijn en tegelijkertijd kwalitatief in orde zijn. Met andere woorden: perfect voor jouw duurzame interieur. Let er echter wel op dat het artikel een echt vintage exemplaar is, want anders is het natuurlijk niet duurzaam. Kijk dan ook eens rond op de volgende webwinkels:

1. PANTON CHAIR – VERNER PANTON

De Panton Chair is een echte designklassieker. De stoel werd in 1959 ontworpen door Verner Panton en in 1967 in samenwerking met Vitra doorontwikkeld voor seriematige productie. Het was de eerste stoel die volledig uit één stuk kunststof werd gemaakt. Sinds de marktintroductie heeft de Panton Chair verschillende productiefases doorgemaakt. Pas sinds 1999 was het mogelijk om de stoel te vervaardigen volgens het oorspronkelijke ontwerp: gemaakt van doorgeverfde kunststof met een matglanzende afwerking.

2. THONET STUHL NO.14 – GEBRUDER KOHN & THONET

De basis van deze klassieker was een nieuwe techniek, namelijk het buigen van massief hout, die ontwerper Michael Thonet in 1850 perfectioneerde en daarmee massaproductie voor het eerst mogelijk maakte. Daarnaast werd de stoel voorzien een nieuwe, eenvoudige esthetiek en een lage prijs: en veroorzaakte een revolutie op het gebied van interieurvormgeving; plotseling zag onze inrichting er heel anders uit – minder zwaar en weelderig.

3. DSR CHAIR – EAMES

Dit is misschien wel de meest bekende eetstoel. Het zogenaamde Eiffeltorenonderstel van de stoel DSR (Dining Height Side Chair Rod Base), een complexe en elegante constructie van staaldraad, combineert lichte, elegante vormen met structurele sterkte. De organisch gevormde kunststof schaal is verkrijgbaar zelfs tweedehands in verschillende kleur- en bekledingsopties, waardoor deze opvallende klassieker van Charles en Ray Eames aan de meest uiteenlopende individuele behoeften en voorkeuren aangepast kan worden.

4. THONET S34 – MART STAM EN MARCEL BREUER

De Thonet S34 Armstoel, ontworpen door Mart Stam, is het eerste ‘Freischwinger’-model uit de meubelgeschiedenis. Ze werden in 1927 voor het eerst gebruikt in de ‘Weißenhofsiedlung’, een woonwijk in het Duitse Stuttgart. Vanaf 1925 experimenteerde Mart Stam met gasleidingbuizen, die hij met flensen verbond. Hij ontwikkelde daaruit het principe van de vrij verende stoel die niet meer op vier poten staat. De terughoudende vormgeving werd een belangrijk constructieprincipe in de moderne meubelgeschiedenis. Aanvankelijk was het verende effect voor Stam nog niet zo belangrijk. Hij concentreerde zich meer op de strakke vormgeving die perfect in de moderne gebouwen uit die tijd pasten.

5. ZIG-ZAG STOEL (CASSINA) – GERRIT RIETVELD

Rietveld heeft gedurende zijn carrière meerdere stoelen ontworpen die naadloos uit één stuk materiaal gemaakt moesten worden. Het was een soort ultieme constructie puzzel voor hem. De Zig-Zag is hier een variant op, weliswaar uit één stuk plaat maar niet naadloos en juist met zeer gewaagde constructie. De Zig-Zag wordt gezien als het zuiverste voorbeeld van de synthese tussen vorm, functie en constructie in het oeuvre van Rietveld.

6. GISPEN 101 – W.H. Gispen 

Deze mooie zwarte Gispen 101 van Willem Hendrik Gispen is een eetkamerstoel die gezien wordt als een van de beroemdste Nederlandse designklassiekers. Sinds de introductie in 1931 wordt de Gispen 101 gezien als een moderne eetkamerstoel en hoeveel talloze malen gekopieerd. Dankzij het achterpootloze frame heeft de stoel een verende zit. De stoel voelt zelfs na een lange avond tafelen nog altijd erg comfortabel aan.

7. BUTTERFLY ‘SERIES 7’ – ARNE JACOBSEN

De Fritz Hansen Series 7 Vlinderstoel Gelakt is een iconisch ontwerp uit 1955 van Arne Jacobsen. De zitting is gemaakt van gebogen multiplex, een techniek die in die tijd nog echt in de kinderschoenen stond. Hij liet zich inspireren door Charles en Ray Eames, die als eerste succesvol enkele meubels van multiplex maakten. Deze vernieuwende productiemethode maakte het mogelijk de Series 7 Vlinderstoel een organisch en charmant lijnenspel mee te geven, waardoor de stoel de bijnaam ‘vlinderstoel’ kreeg.

8. WISHBONE CHAIR – HANS J. WEGNER

De Carl Hansen & Søn Wishbone Stoel CH24 Beuken is een ontwerp van Hans J. Wegner. Het is zonder twijfel één van zijn meest bekende werken. Een lichte, aantrekkelijke en comfortabele eetkamerstoel met de karakteristieke Y-vormige rug. De stoel is een prachtig stuk vakmanschap met een eenvoudig ontwerp en strakke lijnen. Ondanks het eenvoudige uiterlijk van de stoel zitten er 100 verschillende stappen in het productieproces. Zo bestaat de zitting uit 120 meter papieren koord dat met de hand geweven is. Een regelrechte klassieker die al sinds 1950 continue in productie is!

9. KNOLL CHAIR – WARREN PLATNER

De Knoll Studio Platner Armstoel is een ontwerp van Warren Platner. In 1966, een tijd waarin modernisme het design bepaalde, was de Platner Armstoel, met haar sierlijke en decoratieve vormen een prachtige en vernieuwende verschijning. Warren Platner voelde feilloos aan dat er ruimte was voor een ontwerp die zou passen binnen de stijl van Lodewijk XV, maar dan met een functioneler karakter. De kenmerkende stalen basis is opgebouwd uit talloze verticale draden, gelast in een rond frame. Dit frame is naar keuze afgewerkt met gepolijst nikkel of met een bronskleurige laag. Ook is het design verkrijgbaar met een schitterende 18 karaat gouden toplaag! Waar bij de meeste ontwerpen uit die tijd, de zitting en rugleuning voorzien waren van losse kussens, koos Platner er bewust voor om deze meer te laten verenigen met het design. De kussens van de rugleuning en zitting hebben dan ook een basis van glasvezel met daarop een gegoten latex schuimkussen, welke met behulp van klittenband strak bevestigd is aan het design.

10. CAPITOL COMPLEX CHAIR – PIERRE JEANNERET

De Capitol Complex Office Chair van Cassina is een eerbetoon aan Pierre Jeanneret. De neef van Charles-Édouard Jeanneret-Gris, internationaal bekend als Le Corbusier, werkte samen met Le Corbusier aan het Chandigarh project in India. Gezien de fundamentele rol die Jeanneret speelde in het design van de meubels voor de hoofdstad van de Indiase deelstaten Punjab en Haryana, is het ondanks het ontbreken van documentatie zeer aannemelijk dat Jeanneret deze stoel heeft ontworpen. Met steun van Fondation Le Corbusier en de erfgenamen van Pierre Jeanneret brengt Cassina de Capitol Complex Office Chair als eerbetoon aan Pierre Jeanneret uit.

Ben jij nou ook helemaal in de ban van duurzame eetstoelen? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon even contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Foto’s by Unsplash.