MEUBILAIR DUURZAAM HERSTOFFEREN?

line
Duurzaam meubilair herstofferen

Op sommige dagen lijkt alles wel kapot te gaan. Je favoriete broek, knopen van je jas of nog erger: de sofa die al jaren meegaat als het favoriete vintage piece dat heel jouw interieur bij elkaar houdt. De slijtageplekken en de vele vlekken zijn onomkeerbaar. Wat nu? Hoewel velen onder ons de bank dan maar gratis weggeven of bij het grofvuil zetten met veel pijn in het hart; is er ook nog een andere weg te begaan. Wat dacht je ervan het meubilair opnieuw te (laten) bekleden? Niet alleen kun je er dan langer van genieten, ook is het nog eens super duurzaam.

In dit artikel duikt LYNN in de wereld van het herstofferen. Iedere week licht LYNN een nieuw blog uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WAT IS HERSTOFFEREN?

Hoewel we in een tijdperk leven waarin alles wordt weggegooid, is er nog altijd een handjevol mensen die hun meubilair beter behandelt dan dat. Je hebt immers niet altijd nieuw meubilair nodig om het een en ander te veranderen in je interieur. Maar wat houdt stofferen eigenlijk in? De definitie (her)stofferen is versleten meubilair weer maken alsof het uit de winkel komt. Zo kun je het meubilair opnieuw bekleden, herstofferen en/of in ere laten herstellen. Het is de manier om een designklassieker een tweede leven te geven. Je bent vast benieuwd hoe dat in z’n werk gaat.

Herstofferen is echt vakmanschap. Zo wordt eerst alle oude stof van de bank of stoel gehaald. Daarna wordt er bekeken hoe het binnenwerk (zoals bijvoorbeeld het schuim, de veren en alle houtverbindingen) eruit ziet. Wat niet goed is, wordt hersteld of soms vervangen. Is dat klaar? Dan wordt het schuim afgedekt met tricot of een laagje dacron. Daarna gaat de nieuwe stof over het oude meubel heen, en voilà: een nieuw meubel is geboren! Toch is herstofferen niet zo eenvoudig als je denkt. Vandaar dat herstofferen vaak geen goedkope aangelegenheid is. Zo werkt een gedegen herstoffeerder met de beste materialen en is alles puur handwerk. Chapeau!

VOORDELEN VAN HERSTOFFEREN

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van herstoffering? Er zijn genoeg redenen. Het opnieuw stofferen van een meubel is meestal goedkoper dan een nieuw meubel aanschaffen. Ook zie je praktisch geen verschil tussen een goed gerenoveerd en een nieuw meubelstuk. Maar er zijn nog veel meer voordelen. LYNN heeft ze allemaal voor je op een rijtje gezet:

  1. Het meubilair gaat langer mee;
  2. Het meubilair komt niet bij de vuilstort;
  3. Het meubilair is naar wens te stofferen;
  4. De keuze van duurzame stoffen is vele malen groter dan bij aanschaf van nieuwe zitmeubelen;
  5. Het kiezen van stof of leer vindt vaak thuis plaats;
  6. Het te stofferen meubel past bij het interieur van de beoogde ruimte;
  7. Alle vullingen worden op kwaliteit gecontroleerd en zonodig vervangen;
  8. Het comfort van de te vervangen vullingen zijn aan uw wensen aan te passen.
  9. Na het stofferen ziet het meubel er weer gloednieuw uit

WANNEER IS EEN STOF DUURZAAM?

Hoewel het herstofferen van een meubel vaak als een duurzame aangelegenheid wordt gezien, is dit niet altijd een feit. Natuurlijk is het altijd beter om te herstofferen dan een nieuw meubel aan te schaffen. Zo is er sprake van minder grondstof- en afvalgebruik. Toch komen er bij het herstofferen van meubels nog altijd nieuwe grondstoffen aan te pas, namelijk de nieuwe stof. Dat kan natuurlijk anders. Maar wanneer spreken we dan van een stof die duurzaam is? Stel jezelf dan deze vragen:

  1. Is het recycleerbaar?
  2. Is het gemaakt van recyclebare materialen?
  3. Is het gemakkelijk biologisch afbreekbaar?
  4. Wordt het geproduceerd met behulp van groene productieprocessen zonder schadelijke chemische bijproducten?
  5. Volgt het Cradle to Cradle(C2C)-filosofie?
  6. Heeft het product geen negatief effect op de luchtkwaliteit binnenshuis?
  7. Heeft de fabrikant een duurzaamheidsbeleid?

DUURZAME STOFFEN

De meest duurzame stof is natuurlijk de stof met een tweedehands karakter. Daarvoor kun je bij Etsy of Marktplaats terecht. Maar het kan natuurlijk zijn dat je zeker wilt zijn van de kwaliteit ervan. Dan kan je op zoek gaan naar nieuwe stoffen met een duurzaam profiel. Hieronder heeft LYNN de meest duurzame nieuwe stoffen van merken voor je opgesomd:

1.Kirkby Design, is een collectie duurzame stoffen. Voor de vier nieuwste collecties Wave, Flow, Leaf en Fleck Eco gebruikte het stoffenmerk gerecyclede en duurzame garens. Wave en Flow zijn geproduceerd van gerecycled plastic.

2.Bergo van Bolia is een van de meest duurzame collectie meubelstoffen, gemaakt van 98% gerecyclede plastic flessen. Bovendien is het volledig vrij van gevaarlijke chemicaliën en worden er geen nieuwe grondstoffen aangeboord bij de productie ervan. Bergo heeft tevens een hoge slijtvastheid waardoor de stof vele jaren meegaat.

3. Revive van Kvadrat is een stof die is ontwikkeld uit 100 gerecycled polyester, oftewel PET (Post-consumer recycled polyester). Het productieproces van Kvadrat Revive 2 is erg efficiënt en gebruikt minder elektriciteit en chemicaliën dan de productie van bijvoorbeeld virgin polyester. Dit betekent dat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt terwijl er ook nog eens sprake is van recycling. De meubelstof is beschikbaar in 22 kalme, natuurlijke kleuren, is slijtvast en kent een hoge resistentie tegen vuur en hitte. Zowel projectmatig als particulier een doordachte keus.

4. Micro, een paneeltextiel, maakt deel uit van Knoll’s voortdurend groeiende lijn van milieubewuste stoffen – is gemaakt van 100 procent gerecyclede materialen. Knoll’s toewijding aan duurzame bevoorrading heeft geleid tot een daling van zes procent in het afval van de stortplaats van het bedrijf. De stof is geinspireerd door het architecturale gebruik van contrasterende texturen en schaalgrootte in materialen. Micro kreeg in 2005 een Best of NeoCon Gold-prijs.

5.Designers Guild heeft een innovatief assortiment gerecyclede stoffen gelanceerd, namelijk de LISBON FABRICS. Deze stijlvolle texturen zijn helemaal geweven in het modieuze Italië van garens die zijn gerecycled uit de mode-industrie. De stoffen hebben een moderne uitstraling met neutrale tinten uit het midden van de twintigste eeuw en zijn geschikt voor een breed scala aan stoffering-en interieurtoepassingen.

6. A Band Apart van Maharam is een zogeheten biobased textiel. Het is een gedurfde en kleurrijke meubelstof die onze planeet geen pijn doet. De duurzame praktijken van Maharam omvatten biobased textiellijnen, gemaakt van gerecycled materiaal en zijn voorzien van een Greenguard-certficatie. Dit is een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie die producten test en wanneer deze voldoet aan de duurzame normen, kan het worden gecertificeerd.

7. Het is nog moeilijk om een milieuvriendelijk alternatief te vinden voor stoffen die geschikt zijn buitenhuis. Patio van Kvadrat is de eerste stof die niet is behandeld met chemische afwerkingen. Daarentegen is het behandeld met een waterafstotende coating op basis van vetgemodificeerde verbindingen waardoor het milieubewuste profiel is verhoogd zonder aan functionaliteit te hoeven inleveren.

8. Revyva is gemaakt van 100% gerecyclede post-consumer plastic flessen. De stof heeft hoogwaardig vlamvertragende eigenschappen en is recyclebaar. Het is zowel geschikt voor binnen – als buitengebruik. Revyva is voorzien van het OEKO-TEX® Standard 100 certificering.

9. De Repentino– stof van Dedar is een duurzaam materiaal compleet van gerecyclede garens. Ook fijn: het is wasbaar en brandveilig.

Upholstery is an addictive hobby, beware”

Ben je overtuigd geraakt het van het herstofferen van je meubilair, maar twijfel je nog over de juiste kleur of materiaal hiervoor? Twijfel dan niet en neem contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat.

BRONNEN

Afbeelding: Club Workspace Clerkenwell Workshops, Farrington, London, United Kingdom by Toa Heftiba.