Kata: De perfecte duurzame loungestoel

line
Arper duurzame stoel

Door de komst van de 3D-printer gaan we steeds meer computergetekende meubels vinden in ons interieur. De 3D-printer is een geweldig hulpmiddel voor het produceren van hoogwaardige meubels, vaak ontwikkeld door ontwerpers die nieuwe vormen en ideeën willen verkennen. Daarnaast gaat de computer veelal materiaalverspilling tegen. Een voorbeeld uit deze nieuwe stroming is de Kata fauteuil van het gerenommeerde designmerk Arper.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Kata voor Arper

De Spaanse ontwerpstudio Altherr Désile Park heeft voor het designmerk Arper een loungefauteuil gemaakt die geschikt is in zowel woonkamers als wachtruimtes of lobby’s, maar ook buiten op het terras. Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele stoelen van geweven stro. Je kent ze waarschijnlijk wel, deze stoelen uit pre-industriële meubels, traditionele ambachtelijke technieken en ambachtelijke texturen.

De uniforme zitting en rugleuning is voorzien van een ingebed, gestructureerd breisel met interne micro-padding in natuurlijke tinten. Kata is een warm-uitziende stoel maar is tegelijkertijd voorzien van grafische elementen. Kata haalt haar inspiratie uit monochroom geweven natuurlijke vezels waarvan de kleurgradaties vaak het product zijn van een spel tussen licht en schaduw, niet de directe toepassing van kleur. De textuur van het geweven patroon komt centraal te staan, waardoor een dynamische en tactiele ervaring van kleur ontstaat. De stoel heeft bovendien een zacht gebogen houtstructuur en past daarom helemaal in de Japandi trend van dit moment.

De cirkel rond: duurzaamheid voorop

Kata is een duurzaam geproduceerde fauteuil, ontworpen met circulaire duurzaamheid als kern. De stoel combineert een frame van eiken- of sprinkhanenhout (FSC hout) met een gestoffeerde rugleuning en zitting, die één geheel vormt. Met behulp van de 3D-breitechnologie konden de makers materiaalverspilling tegen gaan. Zo produceert het de exacte hoeveelheid materiaal die nodig is voor de stoel – in tegenstelling tot een geweven doek waaruit je de benodigde stukken snijdt. Dit betekent dat er geen overtollig materiaal wordt geproduceerd of verspild, vergeleken met de 30 tot 50 procent stofverspilling van traditionele stoffering.

Daarenboven is de zitting gemaakt van behulp van een sterke en duurzame polyestervezel gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Omdat het recyclingproces de vezel op moleculair niveau transformeert, is er geen verschil tussen gerecycled polyester en nieuw polyester: het ziet eruit en gedraagt zich als wol, maar met uitstekende rek en vlek-, water-, licht- en weerbestendigheid.

Met een zithoogte van 37,5 cm is er echt sprake van een relaxte loungefauteuil. Zo zit je comfortabel met de optioneel bij te leveren kussens voor in de rug of zitting. Ben je nou helemaal in de ban van dit ontwerp, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto: Kata by Altherr Désile Park & Arper.