Odger: Ikea’s neusje van de zalm

line
Duurzame eetstoel van Ikea

Ikea staat de laatste tijd in de schijnwerpers als het gaat om duurzaamheid. Regelmatig brengt het Scandinavische merk producten op de markt van innovatieve materialen rondom sustainability. Zo heeft het al een gerecyclede Klippan gelanceerd en een keuken van gerecycled materiaal. Maar ken je Odger ook al? Deze simpele maar elegante eetstoelencollectie is namelijk vervaardigd uit herwonnen materiaal. Hoe tof is dat?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

All you Need is Love

Ikea, wie kent het niet? Het liefst spendeert het gros van de Nederlanders hun zondag in deze Zweedse woonwinkel. En dat is niet zomaar, want Ikea is niet alleen tijdloos, maar gaat ook altijd met de tijd mee. Ook als het om duurzaamheidsidealen gaat. Zo is de eetstoel Odger het resultaat van een drie jaar durend project waarin werd onderzocht hoe een duurzaam compositiemateriaal kan worden gebruikt om een betaalbare stoel te creëren. En dat is gelukt door de Zweedse Studio Form Us With Love.

Form Us With Love is opgericht door de ontwepers Jonas Pettersson en John Löfgren en stond op nummer 39 in de ontwerpcategorie van de inaugurele Dezeen Hot List. De studio werkte eerder samen met IKEA aan de Janinge-stoel van gegoten kunststof, voordat het een keuken ontwikkelde die gerecyclede plastic flessen en teruggewonnen industrieel hout combineert. Odger vormt een evolutie van de doelstellingen van beide projecten. Hedeberg beschrijft het als de meest voor de hand liggende stoel die ze ooit hebben gemaakt.

Material girl

Odger wordt gemaakt door middel van een bijzonder spuitgietproces, waarbij een mengsel wordt gebruikt dat voor 70 procent uit polypropyleen en voor 30 procent uit houtsnippers bestaat. De houtsnippers zijn allemaal afkomstig van teruggewonnen hout, terwijl gerecycled plastic de voorkeur heeft boven zogenaamd virgin plastic. De voorgevormde kuip van de stoel biedt een comfortabel, flexibel gevoel waarvan je na een eenvoudige montage met 3 klikken heerlijk kan genieten.

Odger is verkrijgbaar in drie kleuren, namelijk in blauw, wit of bruin. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: ODGER by Ikea en Form Us With Love.