SCHELPEN: GRONDSTOFFEN VAN DE TOEKOMST

line
Project Sea Stone maakt duurzame tegels

In de zoektocht naar duurzame alternatieven voor plastic, katoen en beton komen steeds meer ontwerpers uit aan de kust. De Koreaanse designers van NEWTAB-22 kwamen met wel een heel bijzonder ontwerp, namelijk Sea Stone: een ‘namaak’ materiaal dat gelijkt op cement en in werkelijkheid bestaat uit natuurlijke, niet-giftige en duurzame materialen. Het heeft de hardheid en de esthetische textuur van plastic.

Iedere week licht LYNN een nieuw project uit in betrekking tot (binnenhuis)architectuur in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

EEN IDEE IS GEBOREN

Sea Stone lijkt op cement maar bestaat voor het grootste deel uit zeeschelpen. Het is een project van de Koreaanse ontwerpers Jihee Moon en Hyein Choi, de Masterminds achter het label Newtab-22. In hun thuisland Zuid-Korea zijn zeevruchten zeer geliefd. Na consumptie blijven echter grote aantallen lege schelpen over. Die belanden voor het merendeel op de stortplaats. Slechts een klein deel wordt gerecycled en gebruikt als meststof. En daar dient een stokje voor worden gestoken! Want zeeschelpen bestaan voor maar liefst uit negentig procent uit calciumcarbonaat, ongeveer net zoveel als kalksteen. De twee ontwerpsters wisten dus meteen wat hen te doen stond. Tijdens hun opleiding aan het Royal College in Londen, stond dan ook alles in het teken van het zoeken naar manieren om het materiaal beter te benutten.

”De natuur gaat ons aan het hart, dus ook de zee.”

Schelpen hebben echter nog een voordeel. Naast hun aanzienlijke hardheid, zijn ze ook nog eens heel licht. En juist dat feit maakt ze interessant voor gebruik in (binnenhuis)architectuur. De bijzondere textuur en het natuurlijke terrazzo-effect bracht de twee Koreanen tevens op nog een geweldig idee. Wat dacht je van fraaie tegels, die voor allerlei doelenden kunt gebruiken? Met fysieke eigenschappen die vergelijkbaar zijn met plastic, is het materiaal duurzaam, natuurlijk en niet giftig. Denk bijvoorbeeld aan ‘groene’ binnenwanden, plinten, tafelbladen tegels en ga zo maar door.

WAT JE MOET WETEN OVER SEA STONE

Ieder jaar wordt er zeven miljoen ton aan zeeschelpen weggesmeten. Schelpen zijn niet niet bio-degradeerbaar en vervuilen dus het land en het water wanneer ze weggegooid worden. De kosten van het verwijderingsproces zijn overigens enorm. Een andere manier is het upcyclen het materiaal zodat ze in een andere vorm hergebruikt kunnen worden. Sea Stone is daarom een prachtig idee. Het past volledig in het circulaire gedachtegoed van interieurdesign, want schelpen zijn nu eenmaal een restproduct.

DUURZAME PRODUCTIE VOOR EEN BETERE TOEKOMST

Maar hoe worden die schelpen precies verwerkt? De twee Koreanen brengen ze allereerst mee naar hun werkplaats. Hier worden ze schoongemaakt, vermalen en vermengd met natuurlijke ingrediënten. Vervolgens brengen ze de schelpen in vorm door het te drukken. Dit gebeurt met de hand, want hittebronnen zijn een negatieve vorm van energiegebruik. Vervolgens worden de tegels gedroogd op kamertemperatuur. Nadat ze droog zijn, schuurt het duo de tegels op.

“We are interested in natural, new or overlooked materials.”

Hun doel met dit project? Sea Stone is in het leven geroepen om bij te dragen aan een oplossing voor zeeafval en om na te denken over hergebruik. Kalksteen wordt ook gebruikt in de bouw en het interieur, dus waarom zouden we restjes schelpen met dezelfde eigenschappen niet transformeren tot een nieuw leven? Zonder maar iets hoeven te verspillen. Kortom, project Sea Stone is 100% zero-waste en heeft bovenal een fantastische invloed op het milieu.