PLASTIC STONE TILES: ‘DE NATUUR VAN AFVAL’

line
Duurzame plastic stone tiles

Batterijen, blikjes, glas, papier, plastic… we kunnen zo’n beetje alles recyclen. Door materialen te hergebruiken zijn minder nieuwe grondstoffen nodig én wordt het milieu flink gespaard. Een voorbeeld van zo’n hoopvol initiatief dat niet mag ontbreken: de Plastic Stone Tiles van de Kazachstaanse ontwerpster Enis Akiev. Zij ontwikkelde een methode om ‘single used plastics‘ te transformeren tot tegels die het organische proces van rotsvorming nabootsen. Is dat niet geweldig?

Iedere week licht LYNN een nieuw project uit in betrekking tot (binnenhuis)architectuur in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

MARMER VAN RECYLCED PLASTIC

Marmer is een prachtig natuursteen, maar het wordt eveneens beschouwd als een niet-duurzaam materiaal vanwege z’n niet-hernieuwbare karakter en zeer intensieve productieproces. Maar wat dacht je van tegels met een marmerlook die gemaakt zijn van gerecycled plastic? Ontwerpster Enis Akiev creëerde daarom zeer fraaie tegels die het organische proces van rotsvorming nabootsen. Het resultaat? De meest kleurrijke tegels die we eindeloos vaak kunnen hergebruiken.

Een metamorf gesteente zoals marmer ontwikkelt z’n vloeiende, onregelmatige patronen door hitte en druk. Op dezelfde werkwijz ging Akiev te werk. Zij onderwierp z’n tegels aan dezelfde omstandigheden om hetzelfde effect te bereiken. ”Door warmte, beweging en druk – net als bij rotsformatie, maar dan in een veel lichtere benadering – kan ik zeer vergelijkbare structuren bereiken,” vertelt Akiev.

DUURZAAM, TOEKOMSTBESTENDIG EN STIJLVOL

Dit proces leende zich voor het creëren van een breed scala aan tegels met de meest uiteenlopende kleuren en patronen. Een leuk weetje: er wordt geen extra kleur of bindmiddel toegevoegd. Geen extra vervuiling dus. Met haar tegels laat de ontwerpster zien dat ‘single used plastics‘ toch nog vaker gebruikt kunnen worden dan die ene keer. En hoop doet leven.

 ”There’s no such thing as waste.”

Volgens Akiev moeten we afval meer zien als hulpbron die we eindeloos vaak kunnen gebruiken, in plaats van als iets dat je weggooit en uiteindelijk terechtkomt in de zee. De Plastic Stone Tiles zijn daarom overal toepasbaar: van badkamer tot keuken en van de hal tot aan ons toilet. Ook kun je ze plaatsen op of achter de schouw van de open haard; de stootborden van de trap of als accent door middel van een esthetische streep. LYNN is inmiddels overtuigd. Nu alleen jij nog.

BRONNEN

Inleidingsfoto: Plastic Stone Tiles, Enis Akiev.