INSIDE/INSIDE HELPT BIJ DUURZAME INTERIEURS

line
INSIDE/INSIDE

De aandacht voor duurzaamheid groeit gestaag door. Niet alleen consumenten worden steeds bewuster; ook (binnenhuis)architecten vinden hun weg naar duurzame gebouwen en interieurs. Vanaf nu is het zelfs mogelijk voor ontwerpers een online interieurplatform te raadplegen die hen bijstaat in het maken van meer milieuvriendelijke keuzes. Hoe tof is dat? In dit artikel duikt LYNN in de wereld van INSIDE/INSIDE.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproject uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

HET INSIDE/INSIDE PLATFORM

Er bestaat voor de interieurbouw nog maar weinig wet-en regelgeving rondom duurzaamheid. Toch is ‘planet proof’ inrichten momenteel de norm. Data-analyses over duurzame materialen was echter tot voor kort een tijdrovende bezigheid. De drie organisaties DGBCNIBE en Ex Interiors lanceerden daarom een geheel nieuw platform, namelijk het geweldige platform INSIDE/INSIDE.

“Duurzaam inrichten is momenteel de norm.”​

INSIDE/INSIDE is dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur. Het is het centrale online interieurplatform waar inzichtelijk wordt hoe circulair, duurzaam en gezond een bepaald interieur is. Gebruikers zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten kunnen met behulp van dit platform eenvoudig betrouwbare data inzien en vergelijken. Je kunt er terecht voor o.a. vloeren, wanden, plafonds, plaatmateriaal, meubilair, coating, textiel en ga zo maar door.

Met de nieuwe tool van INSIDE/INSIDE kan de milieu-impact worden gemeten van het interieur. Hierdoor kan de binnenhuisarchitect zich geheel focussen op creativiteit en functionaliteit binnen zijn ontwerp; tegelijkertijd heeft het toegang tot inzicht hoe duurzaam de gemaakte keuzes zijn. INSIDE/INSIDE is een geheel nieuwe benadering en komt tegemoet aan de duurzaamheidsidealen van tegenwoordig. Dankzij het delen van kennis en door samen te werken, wordt verwacht dat dit platform een enorme versnelling geeft aan de verduurzaming van de interieurbouw.

OBJECTIEVE KIJK OP DUURZAAMHEID

Leveranciers en producenten uit de interieurbranche laten hun producten en/of materialen certificeren door middel van een Levenscyclusanalyse (LCA). Een LevensCyclusAnalyse is een methode om de milieu impact van o.a. producten in beeld te brengen. De volledige levenscyclus van een product wordt beschouwd, van de winning van grondstoffen naar productie, gebruik, afvalverwerking en hergebruikscenario’s. De uitkomst van de LCA-analyses vinden we terug in de database van het platform. Daarmee is het mogelijk objectief een vergelijking te maken tussen diverse interieurmaterialen- en producten. Is dat niet fantastisch?

STEL JOUW DUURZAME INTERIEUR SAMEN

INSIDE/INSIDE maakt het mogelijk om producten met elkaar te vergelijken en zo bewust duurzame keuzes te maken. Door middel van selectie van afwerkingsmaterialen, meubilair en andere interieuronderdelen kan er een berekening worden gemaakt van het totale interieur. Na invoering van aantallen en m2 wordt de ecologische voetafdruk van jouw ontwerp berekent in Euro’s. Dit getal in euro’s, of ook wel de zogeheten schaduwprijs, geeft de kosten aan die noodzakelijk zijn om de milieu-impact te compenseren. Zo is een product met lage schaduwkosten dus beter dan eentje met hoge schaduwkosten. Zo werkt het:

  1. Bekijk het aanbod van producten en materialen en maak een selectie;
  2. Bekijk de details en de duurzaamheid van je product of materiaal;
  3. Vergelijk producten en materialen en voeg ze toe aan je project;
  4. Maak een berekening en ontdek de milieu-impact van jouw project.

Kortom, projectberekening is met behulp van INSIDE/INSIDE stukken makkelijker geworden. Bovendien bespaar je met dit platform tijd en geld, omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger is. Nog zo’n voordeel is dat gebruikers altijd toegang hebben tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. Maar misschien nog belangrijker: de output van het platform kan worden gebruikt in aanbestedingen- en certificeringen. Als het dus aan LYNN ligt, is INSIDE/INSIDE een echte keyplayer in het ‘planet proof’ interieurontwerp.

BRONNEN

Afbeelding: Joolz. Interieur: Space Encounters. Fotografie: Jordi Huisman.