Een meubelstuk van mensenhaar? Deze ontwerpster ontwierp het

line
Biologisch afbreekbaar meubel

Brexit bracht veel zorgen met zich mee voor de ontwerp- en productie-industrie in het Verenigd Koninkrijk. Fabrikanten waren bang dat handelsrelaties verbroken worden, materialen niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn en import- en exportbelastingen zouden stijgen. Genoeg redenen om naar alternatieve materialen te zoeken voor de meubelindustrie. Ontwerpster Oksana Bondar bedacht daarom een kaptafelkruk van mensenhaar. Je ziet er niks van; het is circulair, duurzaam en helemaal biologisch afbreekbaar.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

De cirkel rond

Ontwerpster Oksana Bondar studeerde als productdesigner af aan de Kingston School of Art in het Verenigd Koninkrijk. Bondar besloot alternatieve toepassingen voor stedelijk afval te onderzoeken, omdat ze gelooft dat de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) een sociaaleconomische impact zal hebben op de productiebronnen. Al met wordt er gevreesd dat er minder toegang zou komen tot materialen, processen en geschoolde arbeidskrachten. Uiteindelijk kwam ze tot de ontdekking dat je nog veel meer kunt met mensenhaar dan we eigenlijk denken. Zo maakte ze een gehele kaptafelkruk alleen van, je raadt het waarschijnlijk al, mensenhaar onder de naam Wiggy. Maar waarom eigenlijk?

De innovatieve ontwerpster zou graag de wereldwijde consument willen tonen dat de ontwerpmogelijkheden van mensenhaar talloos zijn. Het meubelstuk toont als het ware een alternatief wat je allemaal met mensenhaar kunt doen- wanneer het in zijn laatste fase bij de kapper, in de prullenbak wordt gegooid. Bij het maken van het meubel volgde Bondar de circulaire economie methode, die stelt dat design herstellen en regeneratief moet zijn in tegenstelling tot het veelgebruikte industrieel model ‘nemen’, ‘maken’ en ‘weggooien’.

Innovatief materiaalgebruik

Het meubel van haar, dat ook wel schuilgaat onder de naam Wiggy, wordt gemaakt door het haar te combineren met zogeheten polymelkzuur (PLA) – een biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van maiszetmeel of suikerriet. Om de kruk te maken, verzamelde Bondar drie weken haar bij haar plaatselijke kapsalon in Londen. Het haar werd vervolgens in een nat sopje aan elkaar gevilt door over de haarlokken te wrijven om een gematteerd cluster te vormen. Dit werd vervolgens verzegeld in PLA-bioplastic met behulp van een 3D-printer. Er waren ongeveer drie vuilniszakken aan haar nodig voor het uiteindelijke resultaat. Grappig feitje: de kaptafelkruk is natuurlijk een referentie naar het gebruikte materiaal.

Ben je net als LYNN helemaal in de ban van innovatieve projecten rondom interieurdesign? En zou je graag een promoter willen hebben van jouw story? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder met het vertellen van jouw eigen verhaal voor een groot publiek.

BRONNEN

Foto’s: Wiggy by Oksana Bondar.