Ecologisch meubilair van legale hennep

line
Duurzaam meubilair van hennep

Hoewel de meeste mensen hennep associeren met verdovende middelen, is het eigenlijk nog veel meer dan dat. Hennep is namelijk één van de duurzaamste gewassen ter wereld. Het kan namelijk overal ter wereld groeien, zonder de hulp van insecticiden, kunstmest, pesticiden of andere chemische middelen. Redenen genoeg voor ontwerper Philipp Hainke om er een gehele collectie meubilair van te maken. Met Organico presenteert hij dit traditionele materiaal voor de ontwikkeling van ecologisch meubilair.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Nieuwe manier van denken

Eeuwenlang is hennep als gewas voor tal van doeleinden gebruikt. Toch raakte het op de helft van de vorige eeuw een beetje uit de mode. Maar vandaag de dag is het weer volledig ”hot en happening” vanwege haar duurzaamheid. Niet alleen wordt het gebruikt als duurzame bron van vezels, voedingsstoffen en medicijnen, maar ook als innovatief materiaal voor interieurproducten zoals accessoires, verlichting en meubilair. Zo creëert ontwerper Philipp Hainke prachtige collectors items voor het interieur met zijn project Organico.

Organico gebruikt traditionele en hernieuwbare bronnen voor de ontwikkeling van een nieuw, innovatief materiaal, namelijk hennep. De lijm, samengesteld uit calciumhydroxide en caseïne, wordt gebruikt om hennepvezels en scheven te persen tot vaste vormen. Door uitgebreid onderzoek is de optimale samenstelling en structuur ontwikkeld: een sandwichmateriaal met een omhulsel van hennepvezel en een kern van hennepscheven, dat tegelijkertijd stabiel en licht is.

Het resultaat? Een prachtige collectie stoelen en scheidingswanden die hij eerder al presenteerde bij de Milan Design Week waarbij hij natuur en technologie combineerde met behulp van hennep dat bijdraagt aan een nieuwe en duurzame manier van denken over materiaalgebruik en productlevenscycli. Op een unieke, doelgerichte manier behouden de objecten het archaïsche karakter van hun bron. Organico behelst een aantrekkelijke ontwerpesthetiek en prachtige gedempte tinten. Ben je nou dol op de producten van hennep, maar weet je nog niet goed hoe je deze stukken moet combineren? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Organico by Studiocrass (Philipp Hainke).