Deze ontwerper maakt meubels van oud karton

line
Duurzaam meubilair

In Nederland verzamelen we het liefst zoveel mogelijk oud karton voor industrieel hergebruik. Aan het einde van zijn gehele levensduur belandt oud karton net als ander afval nog altijd op de hoge afvalbergen, de enigste bergen van dit koude kikkerlandje. Tenzij je er nog iets mee kan natuurlijk. Een van die mensen is de Duitse ontwerper Björn Bernt. Hij maakt prachtige items voor het interieur door middel van oud gerecycled karton te hergebruiken onder de naam Pappwabenmöbel.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

De cirkel rond

Het eenmalig gebruik van materialen is slecht voor het milieu. Soms kan je een product geen tweede keer gebruiken, maar het verpakkingsmateriaal van dat product wel. Van de kartonnen verpakkingen van pakketjes zijn al een hoop mensen geïnspireerd geraakt om daarmee circulaire items voor het interieur te maken. Circulair ontwerp is creatief, functioneel en duurzaam gebruik maken van afvalmateriaal. Karton verdwijnt nog altijd te vaak onbeschadigd tussen het afval. Iets wat we makkelijk kunnen oplossen.

Björn Bernt kwam in aanraking met het materiaal voor zijn zogeheten Pappwabenmöbel doordat er zijn nabije omgeving veel gewerkt werd met honingraatkarton. Honingraatkarton, ook wel re-board genoemd, is een zeer licht, sterk en milieuvriendelijk materiaal. De kartonnen sandwichplaten worden veel toegepast voor 3D interieur toepassingen als meubels, tafels, stoelen en displays. Met toepassen van een voetje kunnen ook eenvoudig staande scheidingswandjes, balies, etc. worden gemaakt. Ook als afscheidingswand of mobiele wand is het geschikt.

Rotan? Nee, gewoon oud karton

Bernt kwam erachter dat dit type karton na korte tijd reeds is versleten waardoor men het niet meer kan gebruiken. Grote zonde, dacht hij. Om het gerecyclede karton van de afvalberg te redden, bedacht Bernt een project waarvoor hij dit afgedankte materiaal nodig zou hebben. Pappwabenmöbel is de naam van dit project waarmee hij meubilair maakt voor het duurzame interieur. Hij verzamelt oud karton waarna hij het opjaagt en tot handige stukken in elkaar lijmt. Daarna versnippert hij de blokken door middel van een cnc-freestechnologie tot geweldige en vooral stijlvolle meubels. Behalve wat lijm en wat ducktape werd er niets gekocht, hoe tof is dat?

De in Erlangen geboren ontwerper Björn Bernt runt zijn eigen studio in Berlijn en is daarnaast artistiek medewerker bij Solid Digital Technologies Workshop aan de Weißensee, de kunstacademie in Berlijn. Hij heeft een behoorlijke portfolio opgebouwd in de tussentijd, met ervaring in met name productdesign van Berlijn tot de prestigieuze designstad Milaan. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Pappwabenmöbel by Björn Bernt.