Bio-concrete: innovatieve tegels van invasieve soorten

line

De Japanse Duizendknoop. Ooit van gehoord? Waarschijnlijk wel, want deze invasieve plantensoort ruïneert zo’n beetje elke Nederlandse tuin, inclusief die van LYNN. Gelukkig hebben een stel studenten een project bedacht waarin ze de dit plantje kunnen verwerken, namelijk in tegels. De onderzoekers noemen het ook wel ‘biobeton‘ om zo een nieuwe economische en ecologische waarde te geven aan invasieve soorten die we als volk toch liever kwijt dan rijk zijn.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproject uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

EEN NIEUW SOORT TEGEL

Onderzoekers Brigitte Kock en Irene Roca Moracia studeerden af aan de Central Saint Martins – University of the Arts London, met een wel heel bijzonder project. Samen werkten zij aan betonachtige tegels gemaakt van een nieuw materiaal, zogeheten ‘bio-concrete’. Dit biobeton komt tot stand door invasieve soorten te gebruiken zoals de Japanse Duizendknoop en schelpen van Amerikaanse signaalkreeften. Iets waar we al te veel van hebben, zeg maar. Maar waarom eigenlijk?

Invasieve soorten behoren tot de niet-inheemse soorten die de meeste ecologische en economische schade aanrichten door heel de wereld. Door er waarde aan toe te voegen, hopen Kock en Moracia een begin te maken met het herstellen van hun lokale biodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks 1,8 miljard uitgetrokken wordt voor het verwijderen en bestrijden van invasieve soorten alleen al in het Verenigd Koninkrijk? De resten van invasieve soorten belanden overigens gewoonweg op de brandstapel of worden in de grond gegooid. Tijd om er dus iets aan te doen, vonden de studenten. Geen nieuwe industrie, maar zogezegd een betere afvalverwerking van producten die eigenlijk nog van waarde zijn aan het einde van hun levenscirkel.

HET BEGIN VAN CIRCULARITEIT

Het project werd in opdracht van de LVHM-groep, die Dior en Louis Vuitton tot haar merken heeft, uitgevoerd. Het doel? Een duurzaam alternatief ontwikkelen voor de huidige bouwmaterialen die kunnen worden gebruikt in luxe winkelinterieurs. Kock en Moracia besloten zich te richten op beton, een grote boosdoener van koolstofemissies. In plaats van alleen de negatieve milieu-impact te verminderen, wilden ze een alternatief creëren dat actief gunstig is. Invasieve soorten, die wereldwijd tot de top vijf van bedreigingen voor de biodiversiteit behoren, werden zo het onderwerp van hun onderzoeksproject.

De duizendknoop, die na verwijdering wordt verbrand, fungeert als asbinder, terwijl verpulverde rivierkreeft schelpen worden gebruikt als aggregaat in plaats van de traditionele rotsen of zand. Omdat deze gefossiliseerde koolstof kunnen bevatten. In combinatie met water en gelatine creëren deze ingrediënten een sterk, homogeen materiaal dat uithardt zonder dat er extra hitte of synthetische kleurstoffen nodig zijn. De kleuren variëren van zand en mintgroen, ontstaan ​​door het bakken van de kreeftenschelp, tot een diepe bordeauxrode kleur die ontstaat tijdens het uithardingsproces wanneer stukjes rauwe duizendknoopwortel naast de as worden toegevoegd. Heb jij nou ook zo’n leuk project waarover je wilt vertellen en heb je een breder publiek nodig? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met het promoten van jouw eigen unieke verhaal.

BRONNEN

Foto’s: Bio-concrete by Brigitte Kock and Irene Roca Moracia.