Afval van agaveplant verwerkt in nieuw meubilair

line
Duurzaam meubilair

De agave-plantvezel, die normaalgesproken gebruikt wordt om koffietassen mee te maken, kan nu worden hergebruikt in de meubelindustrie. De Colombiaanse Rosana Escobar maakte er een hele studie van. Het resultaat? Prachtige meubelstukken zoals een bankje, een krukje en een vloerkleed. De ontwerpster zorgde voor het exclusieve bewijs dat zelfs agave-resten een duurzame, hernieuwbare grondstof kan vormen in de toekomst van ons interieur.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproject uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

VAN RESTAFVAL TOT NIEUW TEXTIEL

Rosana Escobar, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, verwerkte voor haar geliefde project zogeheten agave-vezels voor de meubelindustrie. Deze plantenvezel wordt geteeld en geoogst in Colombia, voornamelijk voor de productie van koffiezakjes. De agave-plantvezel, of ook wel Fique, wordt over de hele wereld geëxporteerd. Escobar is echter van mening dat het materiaal niet ten volle wordt benut. Daarom maakt ze nu meubilair gemaakt van fiquevezels die overblijven bij de productie van koffiezakjes.

Door gemiste kansen in het productieproces te identificeren, heeft de ontwerpster bronnen van afvalvezels gevonden, die volgens haar kunnen worden gebruikt voor het maken van meubels en textiel. Om dit te demonstreren heeft ze het materiaal gebruikt om er o.a. een bank, kruk en vloerkleed van te maken. Ze vond het belangrijk om ideeën te ontwikkelen die passen in de bestaande levenscyclus van het materiaal, in plaats van meer eisen te stellen aan een toch al gespannen landbouwsector.

Hiervoor onderzocht ze iedere fase in de reis van de plantenvezel naar product. In vrijwel alle verschillende stadia vond ze kansen waar afval wordt geproduceerd en weggegooid. De eerste plek was- waar de vezels worden geoogst. Terwijl het materiaal wordt gekamd, ontstaat er een soort pluis, een bijproduct dat Escobar heeft kunnen omzetten naar vilt voor haar vloerkleed. De ontwerper ontdekte ook dat koffiezakjes na gebruik grotendeels worden weggegooid. De weggegooide stof weeft ze opnieuw tot stof waaruit ze haar bank en krukje kon maken. Prachtig, toch? Wil jij nou ook zo’n tof project sponsoren, neem dan hier contact op met LYNN.

BRONNEN

Foto’s: Fibers by Rosana Escobar.