TOP 10 ‘SUSTAINABLE ART’ VOOR ONS INTERIEUR

line
Top 10 duurzame kunst

Ben je op zoek naar fraaie en originele kunst die jouw interieur naar een hoger level tilt? Neem dan eens een kijkje bij de top 10 ‘sustainable art’. Met deze kunstwerken ben je verzekerd van een stijlvol maar duurzaam interieur. Maar wat is duurzame kunst eigenlijk? LYNN zocht het voor je uit.

DEFINITIE VAN DUURZAME KUNST

Over het algemeen is er geen strikte definitie van milieukunst. Veel milieukunstenaars helpen ons echter de natuur te begrijpen. Zij houden zich bezig met milieukrachten en materialen; het verduidelijken van relaties tussen mens en natuur en het herstellen beschadigde omgevingen.

‘’Waar voorheen thema’s zoals liefde, verzet tegen het burgerlijke en geestelijk-religieuze verhoudingen vaak centraal stonden in de kunstwereld, is er tegenwoordig een groei in populariteit omtrent thema’s als duurzaamheid en klimaat.’’ (Duurzame student, oktober 2019.)

Maar wanneer is kunst duurzaam? Uiteraard dient het werk zelf zo lang mogelijk mee te gaan. Maar dat is nog niet alles. De meeste werken zijn ‘duurzaam’ als ze bestaan uit zogeheten ‘upcycled’ materialen, gevonden voorwerpen of worden gemaakt op een wijze die geen schade toebrengt aan het milieu.

”Sustainable art is art in harmony with the key principles of sustainability, which include ecology, social justice, non-violence and grassroots democracy.”

De motieven voor duurzame kunst kunnen echter ook verschillen. De ene kunstenaar voelt zich simpelweg beter bij het maken van ‘gezonde’ kunst; de ander probeert echter een statement te maken. Duurzame kunst is immers het perfecte middel om aantasting van het milieu te benadrukken. Hierdoor zou de kijker of consument de grimmige klimaatverandering onder ogen kunnen gaan zien. 

DUURZAME SCHEPPINGSKRACHT IN EEN NOTENDOP

Een van de eerste creatieve bewegingen die duurzame kunst op de kaart zette was waarschijnlijk Land Art. In de tweede helft van de vorige eeuw begon deze groep kunstenaars met het verkennen van conceptuele manieren om kunst te creëren die past bij z’n omgeving. Materialen zoals aarde, hout, zand, water en stenen werden veelvuldig gebruikt zonder het milieu te hoeven aantasten.

Tegenwoordig is duurzame kunst een steeds bekender begrip onder zowel designers als kunstenaars. Naarmate het bewustzijn van klimaatverandering toeneemt, overwegen vele ontwerpers over te stappen naar duurzame alternatieven. Inmiddels zijn er al een hoop artiesten die prachtige duurzame werken op hun naam hebben staan. 

(MILIEU)VRIENDELIJK VOOR ONS INTERIEUR 

Wil je op een mooie, duurzame manier je woonkamer, eetkamer of kantoor inrichten met duurzame kunst? Dat is geen probleem. Maar je moet wel even weten waar je moet zoeken. Niet alle kunst is namelijk toepasbaar voor het interieur. Sommige werken zijn te groot, niet stijlvol, raar of passen simpelweg niet bij de gekozen interieurstijl. LYNN heeft daarom de tien beste duurzame kunstenaars voor ons interieur op een rijtje gezet. 

 1. Norihiko Terayama
 2. Angelique van der Valk
 3. Hanneke de Leeuw
 4. Chris Maynard
 5. Camille Thibert
 6. Choi Jeong Hwa
 7. Haroshi
 8. Pannaphan Yodmanee
 9. Hiroyuki Nishimura
 10. John Sabraw

KUNSTENAARS MET EEN GROENE VISIE

 1. Jean paul Mangin
 2. Bertrand Fompeyrine
 3. Joana Schneider
 4. Domingos Tótora