No waste kunstenaar Fompeyrine: boegbeeld voor deze generatie

line
Duurzame kunst

Kunst maakt het leven leuker maar is vooral, mits goed toegepast, een persoonlijke toevoeging voor het interieur. Zonder een boeiend ‘masterpiece’ wordt een interieur namelijk al snel saai. Je moet immers wat te kijken hebben, vind je niet? Maar hoe leuk is het wanneer die kunst gemaakt wordt van dingen die er al zijn, zonder extra grondstoffen hoeven aan te boren? Een van die kunstenaars die zich daar mee bezighoudt is de Franse Bertrand Fompeyrine. Hij maakt prachtige objecten voor het duurzame interieur.

Iedere week licht LYNN een kunstenaar uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Milieu staat centraal

Over het algemeen is er geen strikte definitie van milieukunst. Veel milieukunstenaars helpen ons echter de natuur te begrijpen. Zij houden zich bezig met milieukrachten en materialen; het verduidelijken van relaties tussen mens en natuur en het herstellen beschadigde omgevingen.Waar voorheen thema’s zoals liefde, verzet tegen het burgerlijke en geestelijk-religieuze verhoudingen vaak centraal stonden in de kunstwereld, is er tegenwoordig een groei in populariteit omtrent thema’s als duurzaamheid. Maar wanneer is kunst duurzaam? Uiteraard dient het werk zelf zo lang mogelijk mee te gaan. Maar dat is nog niet alles. De meeste werken zijn ‘duurzaam’ als ze bestaan uit zogeheten ‘upcycled’ materialen, gevonden voorwerpen of worden gemaakt op een wijze die geen schade toebrengen aan het milieu. Een van die creatievelingen is de kunstenaar Bertrand Fompeyrine.

Van afval tot kunst

Fompeyrine maakt objecten van afval dat hij recyclet, zoals piepschuimafval en verfresten. Dit materiaal haalt hij ter plekke op bij bouwplaatsen waarna hij de grondstoffen verzameld en verwerkt. Dit laatste gebeurt met behulp van een 3D-printer met biologisch afbreekbaar polystyreen waarmee hij zijn sculpturen vormgeeft. Voor de afwerking gebruikt Fompeyrine o.a. zand, glitter en verf. Het resultaat? De meest fraaie objecten voor iedere duurzame inrichting. De kunst heeft een massieve uitstraling; maar schijn bedriegt. Ze zijn allemaal zo licht als een veertje!

Door de zandstructuur is de kunst van Bertrand Fompeyrine voorzien van een unieke, tactiele uitstraling en komen de kleuren extra tot hun recht. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze kunstenaar, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Pièce de Forme by Bertrand Fompeyrine.