MUNIZ MAAKT MET KUNST INTERIEURS DUURZAAM

line
Duurzame kunst van Vik Muniz

Duurzaamheid staat tegenwoordig volop in de belangstelling. Maar hoe maak je dit nog tastbaarder voor de mens? Simpel. Door middel van bijzondere scheppingskracht, oftewel kunst. Kunst werkt als een katalysator voor de bewustwording van de klimaatverandering. De Braziliaanse artiest Vik Muniz maakt daarom de fraaiste kunstwerken van gerecycled materiaal.

Iedere week licht LYNN een nieuwe kunstenaar uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OVER VIK MUNIZ

Vik Muniz (1961) is een invloedrijke hedendaagse kunstenaar uit Brazilië die in de Verenigde Staten woont en werkt. Zijn werk is niet typisch Braziliaans, maar kent wel Amerikaanse en Europese invloeden. Het waren vooral de Italiaanse werken die al vroeg indruk maakten op Muniz.

Vik Muniz proves the true power of “trash”

Niet veel later ging hij de werken dan ook reproduceren. Maar wel op een originele manier, namelijk met behulp van afval! Van oud papier of van een combinatie van halve etalagepoppen, oude schroeven, kapotte kratjes maakte Muniz unieke en uitdagende kopieën van de prachtigste meesterwerken.

CIRCULAIRE KUNST VOOR HET INTERIEUR

Vik is echter pas bekend geworden met de circulaire kunstwerken die hij maakte en de documentaire Waste Land die daarop volgde. Waste Land (2010) is een spraakmakende film over de sloppenwijken van Brazilië. Hier werken mensen op de grootste vuilnisbelt van de wereld. Hun brood verdienen ze met recyclebaar materiaal uit vuilnis te vissen en dit door te verkopen aan fabrikanten. Volgens Muniz mochten de ‘pickers‘ wel een keer in het zonnetje worden gezet.

Daarom maakte hij van deze mensen prachtige portretten gemaakt uit meer dan 3600 kilo aval. Muniz fotografeerde de karakteristieke bewoners en huurde ze vervolgens in om samen de immens grote afdrukken met afval te bedekken.

Bij ieder duurzaam interieur hoort natuurlijk ook ‘sustainable art‘. Muniz maakt, zoals hij zelf stelt, kunst van iets wat mensen niet meer willen hebben, niet meer willen zien. Zo transformeert hij nutteloze dingen tot onmisbare zaken. Elk stuk afval heeft zijn plek in het geheel, en die hele afvalberg samen vormt een waardevol kunststuk.

‘There aren’t many transformations bigger than a piece of garbage into a piece of art.’