Joana Schneider: duurzame kunst van gerecycled touw

line
Duurzame kunst van Joana Schneider

Heb jij weleens kleine beestjes onder de microscoop bekeken? De kleuren en texturen die je dan te zien krijgt zijn waanzinnig interessant. De Duitse kunstenares Joana Schneider haalt haar inspiratie uit de wonderen van de wereld. Van Japanse tuinen tot dus pantsertjes van kevers en andere kleine beestjes, noem het maar op of ze maakt het voor je. Maar dat is nog niet alles, want deze vrouw heeft namelijk duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met behulp van gerecycled materiaal uit de visnetten industrie maakt ze de meest prachtige beeldende kunst voor het stijlvolle interieur.

Iedere week licht LYNN een kunstenaar uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Kunst is volmaakt

Ieder interieur wordt opgebouwd met verschillende elementen. Zo begin je natuurlijk met het beoogde meubilair, daarna de juiste verlichting, planten en eindig je met wel het belangrijkste: namelijk kunst. Dit laatste element is van belang bij een goede afstemming tussen kleuren, het creëren van persoonlijkheid, en het bewerkstelligen van die echte wow-factor. Een groot opkomende artiest is de Duitse Joana Schneider, zij maakt beeldende kunst met een duurzaam karakter.

Afvaltouw uit de visindustrie

Joana Schneider studeerde in 2018 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ooit begonnen op de afdeling Fashion maar eindigde bij Textiles, omdat ze graag met texturen en structuren werkt en dat het liefst from scratch. Schneider, zelf afkomstig uit München, geeft de voorkeur aan het creëren van grote werken met behulp van touw. Dit wegens het feit dat het haar doet denken aan de haven: de grote schepen en de indrukwekkende constructies.

Het touw dat wordt gebruikt in haar werk, is trouwens ook afkomstig uit de haven. Daar kwam Schneider namelijk in contact met de zogeheten nettenindustrie. De touwen en netten die worden gebruikt op grote visschepen worden elke twee weken vervangen en weggegooid. Grote zonde, dacht de Duitse kunstenares en stak daar hardhandig een stokje voor. Tegenwoordig kan ze alles met het materiaal: buigen, bouwen, twisten en curven. Wat voor visserij oud touw is, is voor haar dus een goudmijn aan schoonheid. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze kunstenares, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Lucht Pluis by Joana Schneider.