Van koffie tot lamp: alles is tegenwoordig mogelijk!

line
Duurzame verlichting

Nu de kerstverlichting weg is, wordt het dringend tijd voor de juiste kunstverlichting in huis. Vraag daarom een interieurontwerper altijd om een verlichtingsplan voor de juiste verdeling van licht- en schaduw. Hier en daar wat plafonnières, wandlampen, staande lampen maar ook de zogeheten hanglampen mogen we niet vergeten. Deze zijn uiterst geschikt voor boven de eettafel. Neem bijvoorbeeld deze COFFIRE pendant lampen van ontwerper Zhekai Zhang; hij maakt verlichting van een wel heel bijzonder materiaal.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Koffiedik kijken

Plant-based interieurs- en ontwerpen worden steeds meer de norm in onze samenleving. Nu we werken aan een duurzame toekomst, spelen ontwerpers daar ook slim op in. Een van die ontwerpers is de Chinese Zhekai Zhang die een methode heeft ontwikkeld om porselein te kleuren met gebruikt koffiedik om de textuur van marmer na te bootsen. Dit betekent dat we in de toekomst wellicht minder marmergroeven nodig hebben. Hoewel marmer van zichzelf een duurzaam materiaal is, is helaas de productie ervan enorm energie- en waterslurpend. Het creëren van een marmerlook op duurzame materialen is wellicht een beter alternatief.

Maar hoe kwam Zhang precies op dit innovatieve idee? Elk jaar worden er wereldwijd minstens 400 miljard kopjes koffie geconsumeerd, waarbij minstens acht miljoen ton koffiedik wordt geproduceerd. Het meeste koffiedik wordt weggegooid, belandt op de vuilstort of wordt met ander afval samen verbrand. Grote zonde, want koffiedik kan op allerlei manieren worden hergebruikt.

Unieke verlichting met een marmer look

Zhang gebruikte voor zijn speciaal ontwikkelde techniek om marmer na te bootsen, een gasoven in plaats van een traditionele zandbak. Dit doet hij om massa-productie te kunnen waarborgen en tegelijkertijd afval te vermijden. Volgens de ontwerper is natuurlijk koffiedik bovendien veiliger dan de giftige metalen die meestal worden gebruikt om keramiek te kleuren. Tijdens het bakken komen biodiesel en suiker vrij uit het koffiedik, die op elkaar inwerken en oxideren. Hierdoor ontstaat de rode gemarmerde look van het product. De textuur en kleur die door deze baktechnologie worden geproduceerd, zijn bij iedere lamp anders en dus daarom uniek.

Het resultaat? Een prachtige en wel heel bijzondere collectie hanglampen, genaamd Coffire. De lampen zijn er in verschillende vormen en designs. De ontwerper heeft samen met een collega een studio opgezet genaamd Kae om het idee te commercialiseren. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: COFFIRE Pendant Lamp by Zhekai Zhang.