VAN AFRIKAANSE PRINTS TOT LEVENDIG KARPET

line
Duurzame vloerkleden

In deze bizarre Coronacrisis is het leuk om jezelf af te leiden met leukere dingen die er (nog) bestaan. Misschien is het nu de hoogste tijd om je interieur te veranderen, maar dan zo duurzaam mogelijk. Wat dacht je van een nieuw vloerkleed? Of naja; nieuw is relatief. Hoewel het Vlisco Carpet er als nieuw uitziet is-tie wel helemaal gerecycled

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

VAN MISBAKSELS TOT HOOGWAARDIGE VLOERKLEDEN

Misschien ken je ze wel, de Vlisco textielstoffen. Levendige Afrikaanse prints die het leven een stuk aangenamer maken. Maar bij het maken van deze stofjes gaat er soms wel eens wat mis. En vaak belanden deze misbaksels dan regelrecht in de prullenbak. Gelukkig bestond daar nog ontwerpster Simone Post die van afval een mooie collectie vloerkleden wist te toveren. 

Het Vlisco Recycled Carpet is een groot succesverhaal van de getalenteerde designer Simone Post. De Nederlandse textiel-en productontwerpster maakte dit speciale vloerkleed helemaal van de restpartijen en afgekeurde stoffen uit de Vlisco wax-printed stoffenfabriek in Helmond. De stoffen worden nu dus eindelijk niet meer weggegooid, maar opnieuw gebruikt

VLOERKLEDEN MET EEN UNIEK UITERLIJK

Bij het ontwerpproces wordt de berg rollen met afval in dunne reepjes gesneden en vervolgens opgevouwen en opgerold tot stevige tapijten in eindeloze kleurencombinaties. Het leuke van deze collectie is dat iedere keer een uniek product tot stand komt. 

‘’Als grote fan van vlisco-prints, wilde ik eindproducten maken de mooie kwaliteit met zijn diepe en vette kleurencombinaties van Vlisco’s kleding, maar dan in een totaal andere vorm’’. 

-Ontwerpster Simone Post 

EEN ANDER PRODUCT MET DEZELFDE LIKABILITY

Gelukkig kwam haar visie overeen met die van Vlisco. Want er was wel één voorwaarde die het bedrijf aan het project stelde: de nieuwe producten gemaakt van het afvalmateriaal konden niet gaan concurreren met bestaande Vlisco-producten. Ook mochten de nieuwe producten geen gebreken vertonen van fabricagefouten in de originele afdrukken. Maar hoe doe je zoiets?

Simpel. Simone Post was immers reeds geïnspireerd geraakt door het zijaanzicht van grote rollen die worden gebruikt om textiel op te bergen en te vervoeren. Zoiets wilde zij ook creëren. Als het ware bracht ze de levendige prints terug naar enkel de kleurencombinaties in ronde vloerkleedjes. En voila, het Vlisco Recycled Carpet was geboren! 

SAMEN VOOR EEN CIRCULAIRE TOEKOMST

Vanuit de wens om haar onderzoek vast te leggen, ontstond ook nog eens het idee om een boek te schrijven. Met dit boek wil ze ook andere bedrijven inspireren om een andere kijk op hun overgebleven materialen te ontwikkelen en de eindeloze mogelijkheden te laten zien. Een leuke bijeenkomst: ieder boek wordt geleverd in een uniek stukje vlisco misdruk. 

Vlisco Recyled Carpets kun je kopen bij het Nederlandse Label Breed waarover LYNN in een eerder artikel schreef. Maar ook bij Gimmii (Dutch Design) en NextWayOfLiving kun je terecht om je vloerkleedje te shoppen.