Top 10 meest duurzame interieurproducten

line
de meest duurzame interieurproducten

Sustainable interieurproducten schieten als paddestoelen uit de grond. Van stoelen tot sofa’s en van salontafels naar bijzettafels. Alles is te verduurzamen. Maar dat feit maakt ze niet direct ook aantrekkelijk. Lijstjes zijn daarom altijd handig. In dit artikel vindt je de top tien meest duurzame en stijlvolle interieurproducten voor jouw interieur.

1. DE NEL MAVERICK SOFA

Is jouw interieur toe aan een nieuwe maar gedegen kwalitatieve sofa? Kijk dan eerst goed waar dit meubel precies vandaan komt. Want een duurzame bank uit AziëAfrika of Amerika is nou niet per se duurzaam. Waarom zou je niet voor een 100% Nederlandse bank kiezen, zoals de Maverick sofa van NEL? Dit designmerk produceert sofa’s die enkel in Nederland worden geproduceerd. Een leuk feit aan het meubilair van NEL is dat de stoffen banken gemaakt worden van gerecyclede wollen truien. Maar waarom is gerecycled beter dan nieuwe wol? Bij de productie van wol zijn er gewoonweg nieuwe grondstoffen nodig. Daarbij worden veel bestrijdingsmiddelen en grote hoeveelheden water- en energie verbruikt. Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van materialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Een bank uit gerecycled wol is dus beter als een bank uit nieuwe wol. De zachtroze en flamboyante Maverick sofa heeft LYNN haar hart inmiddels veroverd.

2. DE BANNE BLOOM (TERRAS)STOEL

Deze prachtige terrasstoel is gemaakt van het zogeheten Low-Density PolyEthylene (LDPE) – een plastic dat oneindig kan worden gesmolten en hergebruikt, maar bestand is tegen -10°C tot +50°C. Het ontwerp van deze terrasstoel is verrassend veelzijdig – opvallend en toch thuis in elke omgeving. Helemaal speciaal: hij is voorzien van een verborgen regenwaterafvoer zodat je altijd een droge zitplaats hebt. Ideaal, zeker voor dit koude kikkerlandje. Maar wist je dat deze bijzondere stoel gemaakt is van gerecycled materiaal? Zo is de zwarte versie gemaakt uit 100% gerecycled afval uit de auto-industrie. De veelkleurige versie is gemaakt van gerecyclede doppen. De witte versie is een mix van 50-70% gerecycled consumentenafval. Ben jij al overtuigd? LYNN in ieder geval al wel. Hier kun je de topper shoppen.

3. DE DIRK VANDER KOOIJ MELTING POT TABLE

Contemporainduurzaamsupersolid en geweldig in zijn kleurencombinaties. De Meltingpot Table is al goed op weg een echte designklassieker te worden. Iedere kleur en vorm van de tafel wordt door middel van een robotarm op z’n plek gezet en omgesmolten tot een soort landschapskunstwerk. Is dat niet bijzonder? Zoals als het werk van Dirk Vander Kooij maakte ook dit item een enorme indruk toen LYNN de tafel voor het eerst mocht waarnemen. Aan verspilling van plastic doet ontwerper Dirk Vander Kooij klaarblijkelijk niet. Zo bestaat zijn onverwoestbare ‘Melting Pot Table’ uit talloze samengesmolten reststukken plastic.

4. DE NEL SPARKLE BIJZETTAFEL

De bijzettafel Sparkle wordt gemaakt van staal en heeft een blad van 100% gerecycled glas van glazen flessen. Het tafelblad is van 100% gerecycled glas gemaakt van bierflessen (donkergroen), vensterglas (lichtblauw) en champagneflessen (bruin). Door het unieke productieproces wordt een materiaal verkregen dat glaskeramiek heet en het gevoel en uiterlijk heeft van marmer. Na gebruik kan het glas volledig worden hergebruikt.

5. DIRK VANDER KOOIJ CHUBBY CHAIR

Koelkasten zijn ontzettend milieuvervuilend. Oude exemplaren bevatten immers cfk’s, wat zeer giftige koelmiddelen zijn. Bovendien kan dit stofje via ons grondwater het genetisch materiaal van flora & fauna aantasten. Iets wat we dus niet willen! Het is natuurlijk een grote zonde dat koelkasten bij het grofvuil belanden. Een koelkast bevat namelijk aluminiumglasijzerkoper en kunststof. Grondstoffen die niet zo 1,2,3 uit de grond worden gestampt. Door het recyclen van materialen voor nieuwe producten, hoeven ze dus niet opnieuw uit de natuur te worden gehaald. Redenen genoeg voor ontwerper Dirk van der Kooij om uit oud koelkastmateriaal deze prachtige stoel Chubby te ontwerpen.

6. DE ECOBIRDY RICHARD ARMCHAIR

De Richard fauteuil van ecoBirdy is wat LYNN betreft een van de fraaiste sustainable stoelen op de markt verkrijgbaar. Het zitmeubel is niet alleen super stijlvol, maar ook nog eens duurzaam. Zo is de Richard collectie gemaakt van plastic afval, maar nog specifieker: huishoudelijk afval. De Richard Armcharair is bovendien geschikt voor binnen of buiten en voor privé- of openbaar gebruik – Richard wordt vergezeld door Judy, een bijzettafel.

7. DE ZUIVER THIRSTY STOEL

De Zuiver Thirsty stoel is ontworpen in samenwerking met APE Studio, gevestigd in Amsterdam. Het is een functionele stapelbare stoel met een circulair en duurzaam tintje. De naam ‘Thirsty’ is natuurlijk niet willekeurig gekozen, het duidt naar de oorsprong van het stoelmateriaal: plastic PET-drinkflessen. De dorst van consumenten van de PET-flessen is inmiddels gelest en de fles heeft zogezegd een nieuwe functie gekregen. Zo is iedere stoelzitting voorzien van maar liefst 60 tot 100 flesjes. En het frame? Die is gelukkig 100% recyclebaar en hernieuwbaar.

8. DE ZUIVER ALBERT KUIP KOFFIESTOEL

Het Nederlandse designmerk Zuiver besloot in 2019 duurzamer te werk te gaan en is met kuipstoel Albert goed op weg. Koffie is een veelzijdig materiaal, dat heeft Zuiver wel bewezen met de Albert Kuip Koffiestoel. De kuip van de stoel is immers gemaakt van, je raadt het hoogstwaarschijnlijk al, koffiedik! Zo haalt het label Zuiver de koffierestanten uit een enorme keten van koffiebedrijven. De zitting bestaat voor maar liefst 42,5 procent uit koffieafval. Daarna wordt het met bindmiddel gemixt en geperst in een duurzame, sterke kuip. Maar dat is nog niet alles. Ook zijn de geverfde stoelpoten van de afvalhoop gered. Deze exemplaren met een afwijkende nerf zouden normaal gesproken worden afgekeurd. En de prijs? Die valt mee: €179zuiver.com. Op deze manier houdt het label duurzaamheid voor iedereen beschikbaar. Tijd voor een kopje koffie!

9. DE &TRADITION RELY STOEL

&Tradition heeft zichzelf weer eens bewezen als merk waarop je kunt vertrouwen met de introductie van Rely, een eigentijdse stoel gemaakt van 100% gerecycled plastic. Ontwerper Hee Welling spendeerde bijna een jaar aan het onderzoeken van het juiste materiaal voor zijn nieuwe pronkstuk. De stoel staat bekend om z’n kenmerkend minimalismeeenvoud en bruikbaarheid. Het ingetogen uiterlijk van Rely verloochent de grondige aandacht die is besteed aan het ergonomische ontwerp, waarbij elk van zijn rondingen is ontwikkeld om optimale rugondersteuning te bieden. Het resultaat? Deze bruikbare maar ook milieuvriendelijke stoel.

10. DE VORM NOOK CHAIR

De Vorm is koploper op het gebied van verantwoorde productietechnieken en het is een van de eerste in de meubelindustrie die de eindeloze mogelijkheden die gerecycled PET-vilt heeft, omarmt. Het is volgens hen een veelzijdig materiaal waaruit comfortabele meubelstukken kunnen ontstaan- mits goed verwerkt. Hier kun je lezen hoe zij met dit materiaal te werk gaan.

BRONNEN

Inleidingsfoto: The Good Plastic Table by Good Plastic Things .