Stop Stool: het verbluffende resultaat van een 3D-printer

line
Duurzame kruk voor het interieur

Eens in de zoveel tijd kom je een fantastisch meubel tegen. In de ontwerpwereld noemen we dit soort items ook wel ‘klassiekers‘. Dit zijn stukken die je niet snel zult vergeten, want het ontwerp ervan blijft in je hoofd hangen net als er bij nummers uit de muziek gebeurt. Dan weet je gewoon dat zo’n ontwerp klopt. Een van die ontwerpen Dirk van der Kooij’s Stop Stool. Deze kruk raakt niet alleen de verbeelding, maar is ook nog eens opgebouwd uit geweldig materiaal. De kruk is immers gemaakt van 100 procent gerecycled plastic. Hoe vet is dat?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Een unicum in zijn soort

Het in 2009 opgerichte Amsterdamse merk Kooij is misschien wel een van de beste labels deze tijd opgericht door ambachtsman, ontwerper en uitvinder Dirk van der Kooij. Je vindt er geweldige unieke designerstukken met een verhaal. Het meubilair wat je er aanschaft, is namelijk voor altijd. Geleid door een lange levensduur, functionaliteit en vrolijkheid, streeft het merk naar een huwelijk tussen machine-en handwerk. Het resultaat is een verzameling kleurrijke en speelse objecten die de grens tussen sculptuur en meubeldesign doet vervagen. Een van die geweldige items is de Stop Stool.

De Stop Stool is een uniek meubelstuk voor altijd, gevormd door het gebruik van een gigantische 3D-printer. Een speels designicoon, het futuristische karakter van de Stop Stool is volledig te danken aan zijn ontwerp. Samengesteld uit een reeks dikke, onderbroken lijnen, krijgt de kruk een interessante structuur doordat gesmolten plastic linten elkaar op drie punten overlappen. De brede stroken bedrukt materiaal lenen zich voor een rijke pigmentatie, waarbij van der Kooij zijn prachtige schilderkunst geweldig tot uiting komt. De Stop Stool is stapelbaar, functioneel en stijlvol. Maar wist je dat deze kruk ook nog eens ons milieu verder helpt?

GERECYClED PLASTIC

Dit pareltje is namelijk gemaakt van 100% gerecycled plastic. Van der Kooij haalt zijn materiaal uit afgedankte ijskoelkasten. Met behulp van zijn enorme 3D-printer verandert hij de kasten beetje bij beetje in een soort smurrie dat zich uiteindelijk vormt tot een ware meubelklassieker. Doordat hij afval gebruikt van diverse koelkasten is iedere kruk uniek, omdat de textuur en kleurexpressie variëren afhankelijk van de vorige levensduur van het gerecyclede plastic. Geen kruk zal dus precies hetzelfde zijn zoals afgebeeld.

De Stop Stool is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Afmetingen zijn H: 47cm, B: 43cm en L:43 cm. Het krukje wordt samen geleverd met bijpassende viltkussentjes. Reinigen met water of mild afwasmiddel. Pas echter op voor te langdurige blootstelling aan direct zonlicht, hierdoor kunnen ze namelijk verkleuren! Ben je nou dol op de collectie, maar weet je nog niet goed hoe je deze stukken moet combineren? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Stop Stool by Dirk van der Kooij.