Snøhetta’s S-1500 stoel: een blauwdruk voor de toekomst

line
Duurzame stoel van afval

Heb jij ook het idee dat Scandinavië vaak met positieve veranderingen in de wereld voorop loopt? Die gedachte kan nog wel eens kloppen. Onze noorderburen zijn progressief, mens- en milieugericht. Scandinavië heeft zijn koers gezet op duurzaamheid en dan met name op het gebied van een zogeheten no-waste policy. Zo zet Zweden afval om in energie en is Finland koploper in recycling. Maar ook de Noren kunnen er wat van. Een prachtig voorbeeld is de honderd procent gerecyclede S-1500 stoel van Snøhetta.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Van probleem tot oplossing

Snøhetta begon ooit als een architect- en landschapsworkshop en is sinds de oprichting trouw gebleven aan zijn transdisciplinaire manier van denken. Bij transdisciplinariteit is het kenmerkend dat een complex probleem afkomstig is uit de maatschappij alvorens er met inzichten uit verschillende disciplines en de praktijk wordt gewerkt aan het komen tot integratie. De integratie van wetenschappelijke en praktijkinzichten heeft dan als doel om de implementatie van oplossingen voor een complex praktijkvraagstuk te bevorderen. Snøhetta streeft ernaar om ons gevoel van de omgeving, onze identiteit en relatie met anderen en de fysieke ruimtes waar we ons in bevinden, te verbeteren. Of deze nu verwilderd zijn of door mensen gemaakt zijn. Voorbeelden van hun terrein zijn musea, producten, rendierobservatoria, poppenhuizen maar dus ook meubilair.

De afgelopen twee jaar heeft het label gewerkt aan een onderzoeksproject met betrekking tot plastic. Hun doel? Plastic beter leren begrijpen als materiaal, zijn reis en voetafdruk in de waardeketen, evenals zijn inherente kwaliteiten. Snøhetta haar ambitie is de houding van het publiek ten opzichte van gebruikt plastic te veranderen. We zouden volgens hen afval moeten beschouwen als een waardevolle hulpbron die op nieuwe manieren dient worden gebruikt zodra het zijn oorspronkelijke doel heeft gediend.

Hergebruik van plastic

Samen met meubelfabrikant Nordic Comfort Products (NCP) heeft Snøhetta een klassieke stoel herontwikkeld, namelijk de S-1500 stoel met een wel heel duurzaam materiaal. Het frame van de stoel is namelijk gemaakt 100% gerecycled plastic en het subframe gemaakt van gerecycled staal. De materialen die voor de productie van de stoel zijn gebruikt, worden geleverd door lokale viskwekerijen zoals Kvarøy Fiskeoppdrett en Nova Sea, die NCP uit hun activiteiten voorzien van versleten visnetten, touwen en leidingen.

Als deze componenten eenmaal versleten zijn, kunnen ze worden verzameld, verwerkt en vervolgens vermalen tot een granulaat dat in de bekisting kan worden geïnjecteerd, waardoor eindeloze mogelijkheden ontstaan ​​voor het ontwikkelen van nieuwe objecten. Op deze manier draagt ​​het project bij aan het bouwen van een lokale, circulaire economie, omdat het plastic afval van de lokale industrie gebruikt om stoelen in hetzelfde gebied te produceren.

Komt je de stoel bekend voor? Dat is niet gek, want deze stoel, bekend als S-1500, is een herontwerp van de klassieke S-48 stoel van de Noorse modernist Bendt Winge uit de jaren zestig, die nog altijd door NCP wordt geproduceerd. Zijn R-serie stoelen voor scholen en kantoren heeft alleen al in Noorwegen meer dan vijf miljoen stuks verkocht. Genoeg redenen om deze stoel dus om te toveren in een duurzamer exemplaar. Ben je nou ook helemaal in de ban van dit product, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: S-1500 Chair by Snøhetta en Nordic Comfort Products (NCP).