Rotterdams trots: de zero-waste stoel

line
Zero waste designstoel

Irriteert het jou ook mateloos al dat plastic wat je iedere dag wel niet verzameld na het koken van de avondmaaltijd? Ontwerpers en fabrikanten ervaren ongeveer datzelfde gevoel. Het is natuurlijk ook grote zonde dat bij de productie van meubilair ontzettend veel afval achterblijft. Dat kan anders, vinden de ontwerpers van the New Raw. Deze Rotterdamse studio maakt korte metten met productieafval met hun collectie stoelen genaamd Ermis. Bovendien komt Ermis ook nog eens in aanmerking voor fauteuils met een duurzaam karakter. Waarom precies lees je in dit artikel.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Rotjeknors rauwe randje

The New Raw is een onderzoeks- en ontwerpstudio gevestigd in Rotterdam en is in 2015 opgericht door architecten Panos Sakkas sen Foteini Setaki met de ambitie om afgedankt materiaal nieuw leven in te blazen door middel van design, robots en vakmanschap. De studio ontwikkelt zijn eigen (digitale) vakmanschapstechnieken door middel van innovatieve digitale technieken. De verkenning van de mogelijkheden die de robottechnieken bieden transform plastic afval tot mooie en betekenisvolle producten die 100% circulair zijn. Wat dat precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Een van die geweldige ontwerpen is designstoel Ermis. Deze stoel benadrukt het potentieel van oneindig recyclebare materialen. Het product is immers gemaakt van een materiaal dat niet alleen in de tweede fase van recycling verkeert, maar – vanwege het ontbreken van lijmharsen in het fabricageproces – keer op keer kan worden hergebruikt. Hier hebben we het dus over toekomstmuziek.

Met oog op de toekomst

The New Raw maakte Ermis van zijn eigen 3D-printafval, dat de studio heeft gebruikt om lagen polypropyleen plastic te vormen. Het proces omvat het versnipperen van 3D-printafval in korrels van drie tot vijf millimeter groot voordat ze rechtstreeks in een 3D-printer worden gevoerd. De printer smelt vervolgens het materiaal in het filament. Laag voor laag wordt de stoel gevormd tot het resultaat zichtbaar is. En voila, de zero-waste fauteuil is geboren! Omdat de gehele collectie is gemaakt met partijen verschillend gekleurd productieafval, heeft iedere stoel ook nog eens een onverwacht pastelkleurig verloop.

De Ermis Chair is een prachtig voorbeeld van toewijding aan duurzaamheid door middel van additieve productie en hergebruik van plastic afval. Door een nieuwe manier van denken over materialen en hun toepassingen te onderzoeken wat design kan betekenen voor het milieu. Dit project speelt dan ook in op de behoefte vanuit de ontwerpindustrie aan de circulaire economie door het potentieel van 3D-printen te benadrukken. 3D-Printers bieden uitgebreide mogelijkheden wat betreft upcycling door oude materialen te hergebruiken of nieuwe onderdelen toe te voegen aan bestaande producten. Daarnaast is de printer het ideale middel tegen productieafval.

Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Ermis Chair by The New Raw.