RECYCLEN VIEREN WE MET COLLECTIE CONFETTI

line
Duurzaam design meubilair

Soms ben je gewoon op één slag verliefd. Ken je dat gevoel? Maak dan nu kennis met de prachtige meubelcollectie Confetti van DesignByThem: een 20-delige serie van banken, fauteuils, krukken, lounges, plantenbakken, tafels voetenbankjes en woonaccessoires. Het leukste aan de schoonheid van deze parels is dat ze uit 100% gerecycled plastic zijn vervaardigd. Dat is toch echt iets om te vieren. LYNN zocht uit waarom.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

NIET ECHT EEN FEESTJE WAARD

Plastics die in ons milieu terechtkomen, blijven helaas te lang liggen met alle gevolgen van dien. Zo is plastic zeer schadelijk voor het wereldwijde ecosysteem; om nog maar niet te spreken over de micro-plastics die nu ook gevolgen hebben voor de mens. Dan kun je je afvragen: waarom recyclen we het dan niet gewoon op grote schaal? Het feit dat er zoveel verschillende soorten plastics zijn, maakt het ze lastig om te sorteren en te recyclen.

Gelukkig wordt er in Nederland sinds 2010 plastic apart ingezameld en opgehaald voor recycling. Toch recyclen we momenteel slechts 50 van het plastic verpakkingsmateriaal dat in Nederland op de markt komt. Het recycle-percentage ligt in de Europese Unie nog lager. Wereldwijd is het percentage schrikbarend: slechts 14% wordt gescheiden ingezameld en 5% wordt gerecycled. Eenderde van het verpakkingsmateriaal wordt überhaupt niet ingezameld en vervuilt steeds grotere gebieden ter wereld.

Gelukkig duiken er overal ter wereld projecten op om van dit vervuilende materiaal nog iets moois te maken. Tuurlijk, eigenlijk is het van de zotte dat plastic nog steeds wordt geproduceerd. Maar helemaal niks doen is ook geen optie. Dat dachten de ontwerpers van Confetti ook. Je kunt maar beter recyclen dan het voor in de eeuwigheid laten liggen. En dat kunnen we natuurlijk beamen.

STROOIEN MET PLASTIC SNIPPERS

Maar wat maakt deze collectie nou zo bijzonder? De Confetti-serie, ontworpen door Sarah Gibson en Nicholas Karlovasitis, viert met trots de schoonheid van 100 procent gerecycled plastic in een levendige collectie met gedurfde texturen. Confetti omvat een 20-delige serie aan tafels, krukken, banken, plantenbakken, accessoires, voetenbankjes, fauteuils en lounges. Voor ieder wat wils.

Elk stuk is gemaakt van gerecycled plastic uit fabrieksafval. Het unieke, confetti-achtige patroon dat tijdens het proces ontstaat, blijft zichtbaar. Hoewel gerecycled plastic vaak bedekt en verborgen wordt gehouden, waren Sarah en Nicholas iets anders van plan. Zij wilden juist de textuur benadrukken en het publiek kennis laten maken met een afvalmateriaal dat bijna dezelfde uitstraling heeft als steen.

”Every Confetti piece comes with its own story”

De gehele collectie toont plastic in de vorm aan van cilinders, die fungeren als poten van het meubilair en tegelijkertijd werken als ‘body’ voor de krukken en plantenbakken. Door telkens dezelfde vorm bij het gehele productieproces te gebruiken, konden de ontwerpers de hoeveelheid afvalmateriaal verminderen. “Bij het ontwerpen van de Confetti-collectie was er een cruciale focus op het duurzaam benaderen van elk aspect van het ontwerpproces, evenals het eindproduct”, aldus de ontwerpers. Zodra het product het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kan het plastic wederom worden gerecycled. Is dat niet prachtig?

BRONNEN

  • Confetti Collection designed by Gibson Karlo for DesignByThem
  • Collection name: Confetti Collection
  • Designer: Gibson Karlo (Sarah Gibson & Nicholas Karlovasitis)
  • Website: https://www.designbythem.com/collections/confetti
  • Design House: DesignByThem
  • Photography: Pete Daly.