R-INCARNATION – VAN OUD TOT NIEUW MEUBILAIR

line
Circulair meubilair

De Nederlandse ontwerper Joost Gehem vergruist achtergebleven inboedel tot ruw materiaal en bouwt daar nieuwe meubels van. Vanuit een ongebruikelijke invalshoek weet hij duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen. Interessant is het zeker!

Iedere week licht LYNNTERIEUR een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

VERLATEN SPULLEN OMTOVEREN

TOT NIEUW MEUBILAIR

Honderdduizenden sterfgevallen, echtscheidingen, faillissementen en ziekenhuisopnamen laten elk jaar veel huishoudelijke inventarisaties zonder huis achter. Sofa’s, stoelen en vloerkleden zijn nog maar enkele voorbeelden van wat er jaarlijks bij het afval beland. Ontwerper Gehem bedacht een systeem waarbij zulke items worden omgevormd tot nieuwe interieurproducten

Gehem vroeg zich af wat er gebeurt met objecten die worden achtergelaten en waar ze uiteindelijk terecht komen. Na wat research ontdekte hij dat het vrij eenvoudig is om een volledige inhoud van een huis in handen te krijgen. Veelal waren ongewenste objecten het gevolg van overlijden- en scheidingsgevallen, maar ook soms van mensen die hun interieur wilden veranderen. 

EEN FABRIEK VOOR VERGETEN BULLEN

R-INCARNATION is de naam van het transformatie- en distributiecentrum voor verlaten huishoudelijke artikelen. Dankzij dit systeem vormt afval nu een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld designkrukken.

Gehem vond bij geluk een advertentie voor de vrijgave van een huis van een ouder echtpaar – de vrouw was overleden en de man ging naar een verpleeghuis. Hij kocht het hele interieur op en vermaalde vervolgens tapijten, jaloezieën, schuim, textiel en een rotanstoel tot kleine restanten. Deze werden vervolgens in een mal geplaatst en tot een volledig nieuw product geperst. 

“Je kunt je niet voorstellen hoe goedkoop een compleet interieur kan zijn en hoeveel je ervan kunt krijgen”, vertelt Gehem. “Ik begon het als een materiaal te zien en ik zag een kleine fabriek in mijn gedachten.”

-Ontwerper Joost Gehem

De kleine fabriek word nu ook wel gekscherend de ‘omvormverdeelfabriek’ genoemd (engels: Transformation and Distribution Centre for Abandoned Household Items’. Hier vergruist hij door middel van een mal oude interieurstukken tot nieuwe producten zoals de hippe Drukkruk. Op deze manier krijgt oud meubilair een nieuwe levenscyclus. Super duurzaam dus!