Peak Chair: van afvalpapier tot eetstoel

line
Duurzame Peak eetstoel

Het uitzoeken van een eetkamerstoel is niet gemakkelijk. Het is natuurlijk belangrijk dat de stoel niet alleen mooi is, maar vooral ook comfortabel zit. Zo kun je eindeloos lang (na)tafelen met familie en vrienden op de door jou uitgekozen eetkamerstoelen. Met een echte Dutch Design eetkamerstoel til je in een handomdraai je eethoek naar een hoger niveau. Een van die stoelen is de unieke gefineerde Peak Chair: de eerste stoel ter wereld gemaakt van afvalpapier. Hoe tof is dat?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Pieken maar geen dalen

De unieke gefineerde Peak Chair is de eerste stoel ter wereld vervaardigd uit afvalpapiervan het relatief nieuwe Nederlandse Dutch Designmerk Occony. Het is een stapelbare projectstoel voor de zakelijke markt maar misstaat ook thuis niet. De stoel is beschikbaar in zowel een gefineerde als een gestoffeerde uitvoering. Op deze manier kan de stoel worden afgestemd op de beoogde functie van de ruimte. De Peak Chair is tijdloos en niet trendgevoelig wat resulteert in een langere gebruikersduur.

“De naam Peak is een verwijzing naar de bergtoppen die steeds kaler worden door klimaatveranderingen. Het vertrekpunt was het ontwerpen van een duurzame, bruikbare en elegante stoel. De gebogen rug en zitting van de stoel zijn gemaakt van afvalpapier, een feitelijk onbruikbare – maar schone – grondstof die een tweede leven krijgt en in de toekomst weer kan worden verwerkt in een nieuwe stoel.”

De Peak Chair is ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. Het is een stoel die met fineerlagen is opgebouwd uit homogene plaatjes cellulose afval afkomstig uit afvalpapier en voorzien van een hoogwaardige fineerlaag afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De gestoffeerde stoel is gevuld met kokosnotenhaar (afvalstroom), lamswol en gestoffeerd met een gerecyclede stof. Het afvalpapier en de watergedragen lak zijn volledig VOS-vrij. VOS zijn vluchtige organische stoffen die kunnen lekken. De gevolgen van VOC’s zijn o.a. ademhalingsproblemen, astma, oogirritaties en zelfs leverziekten.

In de prijzen gevallen stoel

Wat weten we eigenlijk van de afvalverwerking rondom afvalpapier? Iedere Nederlander gebruikt ongeveer 115 kilogram papier en karton per jaar. Dat is ruim 1.900.000 ton. Bedrijven gebruiken per jaar ruim 1.500.000 ton. Van deze 115 kilogram belandt 75 kilogram oudpapier per jaar in de papierbak. Dit wordt netjes gescheiden van het restafval. Bedrijven en huishoudens zorgen zo voor 2.760.000 ton gescheiden oud papier. Bedrijven, gemeenten, scholen, kerken of verenigingen halen het oud papier op. Daarna wordt het papier gereinigd en wordt er van het pulp nieuw papier gemaakt of andere gebruiksvoorwerpen zoals de Peak Chair. Alle duurzaamheidskenmerken van de Peak Chair op een rij:

  • Geproduceerd in Nederland
  • Volledig recyclebaar
  • Fineer: FSC gecertificeerd
  • Afgewerkt met biobased coating 
  • Losmaakbare lijmerbinding
  • Tijdloos design
  • Lifecycle tracking via QR
  • Service & onderhoud via QR

In 2021 is de Peak Chair onderscheiden met de prestigieuze ARC 21 Meubel Award. De ARC Awards is dé ontwerpprijs van stoel tot stad. Bij deze onderscheiding belichten onafhankelijke jury’s het allerbeste werk in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie, jong talent en oeuvre. Het doel ervan is om de betekenis en de kracht van het ontwerp te vieren en voor een breed publiek te promoten.

De stoel is leverbaar in de afwerking Essen en Essen Carbon Black. De Peak chair is tevens ook gestoffeerd leverbaar. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Peak Chair byRené van der Hulst en Occony.