Ohmie: de eerste lamp ter wereld van sinaasappels

line
Duurzame verlichting

Een nieuw tijdperk in productdesign is geboren. We gaan een toekomst tegemoet met innovatieve en meer natuurlijke materialen. Steeds meer ontwerpers kiezen ervoor om met bio-based, plantaardige en organische materialen te werken die bovendien weinig- tot geen negatieve effecten voor het milieu hebben. Een merk dat koploper is op dit gebied is het Italiaanse Krill Design. Zij presenteren de Ohmie lamp: de eerste lamp ter wereld gemaakt uit afval van sinaasappelschillen. Hoe leuk is dat?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Terug naar de natuur

Het Italiaanse Krill Design is een ontwerpstudio gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe designproducten met een circulair en duurzaam karakter. De studio werd in 2018 opgezet na een ontmoeting tussen de drie ontwerpers Ivan Calimani, Martina Lamperti en Yack di Maio. Nu werkt het al samen met geronommeerde merken zoals Seletti of Sanpellegrino aan geavanceerde producten. Met behulp van innovatieve technologie maakt het team creatieve ontwerpen die even praktisch en ingenieus als milieubewust zijn. Een van die producten is de Ohmie Lamp.

Ohmie is gemaakt van sinaasappelschillen en komt tot leven met behulp van een 3D-printer. Krill Design wilde een volledig Italiaanse productieketen garanderen, dus wendden ze zich tot een familiebedrijf op Sicilië om de sinaasappelschillen in te kopen. De droge schillen worden omgezet in een fijn poeder en worden vervolgens gecombineerd met een biopolymeerbasis voor 3D-printen. Deze techniek zorgt er ook voor dat de studio voor elke lamp alleen het benodigde materiaal gebruikt. Het resultaat? een fluweelachtig en robuust materiaal: 100% natuurlijk en composteerbaar.

Innovatief design

Hoewel sinaasappels niet de meest voor de hand liggende grondstoffen zijn, was de overweging vrij eenvoudig: er bestaan bedrijven die zich al bezighouden met het recupereren van productieafval van papier, glas en plastic; terwijl er voor organische bijproducten van de voedselketen nog geen deugdelijke oplossingen zijn. De drie oprichters besloten dit probleem om te zetten in een kans: het experimenteren en het creëren van innovatieve materialen die, in combinatie met 3D-printen, een succesvol en milieuvriendelijk productieproces tot leven brengen.

Ohmie heeft een organisch silhouet en een gestructureerd oppervlak, evenals een subtiele citrusgeur en een feloranje kleur. De lichtgewicht lamp is voorzien van een ronde kap die het licht bundelt en een warme gloed geeft. Aan het einde van zijn levensduur kan de gebruiker hem naar een composteringsfaciliteit sturen waar de lamp terugkeert naar de natuur. Ohmie wordt geleverd met een 1W LED-lamp en een dimmer. Ben je nou ook helemaal in de ban van dit product, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. 

BRONNEN

Foto’s: Ohmie Lamp by Krill Design.