MUUTO’S UPDATE: FIBER CHAIR COLLECTIE

line
Muuto duurzaamheid

Steeds meer gerenommeerde meubelmerken gooien het roer om: het kan groener, duurzamer en vooral ook beter. Een van die labels is het Scandinavische label Muuto. Al eerder presenteerde het Under The Bell: een hanglamp van gerecycled PET. Maar dat is nog niet alles, want Muuto timmert hard aan de weg om aan de zogeheten duurzaamheidsnormen te voldoen. Naast deze collectie hanglampen past het nu zijn beroemde Fiber Chair-serie aan. Zo worden de stoelen voortaan niet meer gemaakt van 100% ‘Virgin Plastic’.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

EEN NIEUWE GENERATIE FIBERS

De Fiber Chair collectie, ontworpen door Iskos-Berlin, is ontstaan uit de wens om een vooruitstrevende blik op de archetypische kuipstoel te maken. Het innovatieve gebruik van plastic in combinatie met houtvezels resulteerde in een zachte, uitnodigende ‘look‘ met een mat en voelbaar oppervlak. De nieuwe generatie Fiber chairs zijn echter ontworpen met een hele andere gedachte: een bewuste keuze om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben.

Zo wordt de Fiber Armchair & Side Chair nu vervaardigd uit gerecycled plastic dat afkomstig is uit postindustrieel afval. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Postindustrieel gerecycled materiaal is overgebleven materiaal uit vorige productieprocessen. Het postindustrieel afval wordt ingezameld en tot nieuwe grondstof verwerkt om opnieuw in het productieproces te worden opgenomen. Dit hoogwaardige gerecycled plastic heeft het mogelijk gemaakt om de oorspronkelijke sterkte en duurzaamheid van de stoel na te bootsen met de karakteristieke kleuren van de serie, terwijl de hoeveelheid gerecycled plastic op minimaal 80 procent is gehouden.

De houtvezels komen uit FSC™️-gecertificeerde houtvezels, de zogeheten duurzame bosbouw. De Fiber Chair is daarom een essentieel onderdeel van Muuto’s productportfolio. Het transformeren van hun productie ervan is dan ook een ambitieus uitgangspunt om meer circulair te worden in grondstofconsumptie. Door over te stappen op gerecycled plastic, verwacht het label in 2022 meer dan 50 ton nieuw plastic te besparen. De opnieuw gelanceerde stoel is verkrijgbaar in exact hetzelfde kleurenschema als de originele stoel, inclusief zwart, groen. grijs, oker en wit met opties van eiken, metaal en draaivoeten.

NIEUW PERSPECTIEF

Muuto is een populair Noord-Europees label dat bekend staat om zijn duurzame esthetiek, functionaliteit en vakmanschap. De naam Muuto stamt af van het Finse woord muutos, wat nieuw perspectief betekent. Dit geweldige bedrijf richt zich op toekomstige materialen, technieken en gedurfd creatief denken waardoor nieuwe perspectieven ontstaan op Scandinavisch design. Zo selecteert het toonaangevende hedendaagse ontwerpers die sterke vertolkers zijn van hun filosofie en combineert op een vrij succesvolle wijze hun talenten met het merk. Muuto streeft er naar om ontwerpen te maken die lang meegaan in hun expressie en kwaliteit, waardoor ze jarenlang kunnen worden gebruikt. Om een hoog kwaliteitsniveau te garanderen, wordt het ontwerp- en ontwikkelingsproces dag-en nacht getest. Maar dat is nog niet alles, want het label timmert hard aan de weg om aan de zogeheten duurzaamheidsnormen te voldoen…

Zo draagt 95 procent van al het textiel in gestoffeerde producten het EU Ecolabel. Dit label waarborgt ecologische uitmuntendheid dat toegekend wordt aan producten die gedurende hun hele levenscyclus aan hoge milieunormen voldoet. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn dus duurzamer geproduceerd. Ook is 95 procent van al het textiel in het bezit van het Greenguard Gold-certificaat, waarmee de uitstoot van schadelijke vluchtige organische stoffen (VOS) binnen de aanvaardbare drempels voor de binnenluchtkwaliteit blijft.

Muuto is tevens begonnen met het stopzetten van het gebruik van piepschuim in alle verpakkingen. Goed, he? Daarnaast zijn plastic zakken in verpakkingen vervangen door herbruikbare stofzakken of papieren zakken. Ook probeert het te werken met innovatieve materialen die een positieve invloed hebben op het milieu, of althans, niet te veel schaden. Dit feit vinden we terug in o.a. de Arrange Desktop-serie,- Restore Storage en natuurlijk nog de collectie hanglampen Under. Ben jij ook helemaal in de ban van dit Scandinavische product, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto: Fiber Chair by Muuto.